Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyre több kelet-európai vállal munkát Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában a várakozásokkal ellentétben sokkal több kelet-európai vállalt munkát a bővítés óta, mint arra korábban számítottak – derült ki a brit belügyminisztérium most publikált adataiból.
Az Európai Unió 2004-es bővítése óta több mint 345 ezer kelet-európai vállalt munkát Nagy-Britanniában. A Daily Telegraph szerint ez sokkal magasabb adat, mint amit a kormányzat korábban jósolt, hiszen a belügyminisztérium még a bővítés előtt évi 5-13 ezerre tette az újonnan csatlakozott országokból érkező potenciális munkavállalók számát.

A brit belügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint a szigetországban tavaly év végéig a nyolc új tagállamból (Ciprus és Málta kivétel) 345 410 közép- és kelet-európai regisztráltatta magát. A legnagyobb csoportot a lengyelek teszik ki (Lengyelországból érkezik a potenciális munkavállalók fele), majd utána a litvánok (13 százalék) és a szlovákok (11 százalék) következnek.

Az adatok szerint a munkavállalók 80 százaléka 18 és 34 év közötti fiatal, és egyedülálló. Óránként 4,5-5,99 fontot keresnek.

A Guardian megjegyzi, hogy bár a 345 ezer munkavállaló jelentős része már hazament (ők jobbára rövidtávú szerződéses munkákat végeztek), ám várhatóan még többen jönnek, hiszen tavaly október és december között további 49 ezer munkás érkezett. A lap rámutat arra is, hogy London helyett ma már Kelet-Anglia szívja fel a legtöbb kelet-európai munkavállalót, ami leginkább a mezőgazdasági munkáknak köszönhető.

A belügyminisztérium állítja: nincs arra utaló bizonyíték, miszerint a kelet-európai migráció hatással lenne a munkanélküli adatokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom