Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Egyre több huszonéves az utcán

Még nem köszöntött be az igazi nagy hideg, de már most is maximális a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló kihasználtsága. Jó hír, hogy a városban és környékén évek óta stagnál az otthontalanok száma, ugyanakkor elkeserítő, hogy az utóbbi időben egyre több huszonéves kerül utcára.
Huszonnyolc ember. Ennyien laknak most a Lajta-parti hajléktalanszállón. Több segítségkérőt ide már nem tudnak befogadni, de 10 embert egy jövőre lebontásra kerülő önkormányzati épületbe még idén el tudnak helyezni – tudtuk meg Szépe Istvántól.
A szálló vezetője lapunknak elmondta: a városban és környékén évek óta nem változik az otthontalanok száma, a szállón és az utcán együttesen körülbelül félszázan vannak. A korosztályuk teljesen vegyes, ám míg korábban a többség 40–60 év közötti volt, addig az utóbbi időben egyre több huszonéves kopogtat be hozzájuk segítségért. A legtöbb fiatal családi problémák miatt válik hajléktalanná.
Az otthontalanok közül jelenleg mindössze öten járnak dolgozni, ám zömük olyan egészségi állapotban van a sok fagyoskodástól és megpróbáltatásoktól, illetve egyesek az alkoholtól, hogy alkalmatlanok a munkavégzésre.
Azokat is ismerik, akik nem mennek be az intézménybe, tudják, hová kell vinni nekik a segítséget. A legtöbb hajléktalan a Lajta-zsilipnél, a városközpont egykori rádióállomásánál és a mosoni piacon él.
A szállón olyanok is vannak, akik bentlakásos otthoni ellátásra szorulnának, ám a várakozási lista nagyon hosszú a bekerülésre, gyakran 5–6 év. Olykor azonban sikerélmények is akadnak, a közelmúltban például négyen kerültek vissza az „életbe”: egy gondozottjuk a családjához költözött, hárman pedig albérletbe mentek.
Szépe István hozzátette: pályázatot nyertek krízisjáratra, most várják a pénzt a minisztériumtól. Heti háromszor teát, élelmiszert, gyógyszert és a legszükségesebb dolgokat visznek majd a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival együtt az utcán élőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fc sopron: már kiesőjelölt az újabb kudarc után

Tovább olvasom