Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Egyre több embert fenyeget a cukorbetegség

Mind több embert fenyeget a cukorbetegség. Egyik típusa még gyermekkorban alakul ki, ez inzulinnal kezelhető – és az orvostudomány fejlődésével egyre egyszerűbb módon. A másik típusa, a felnőttkorban kialakuló diabétesz legtöbbször azért jön létre, mert a szervezet hiába termel inzulint, nem tudja hasznosítani; sokszor évekig lappang, s előfordul, csak akkor derül ki, hogy ezzel küzd a beteg, amikor például szövődményként infarktust kapott, vagy éppen a lábát kell amputálni.
A cukorbetegség megelőzésében fontos a rendszeres testmozgás Illusztráció: MTI
Néhány évtizede a magyarországi népességnek még csak három-öt százaléka küzdött a cukorbetegséggel, ma már a tíz százalékot is elérheti ez az arány – mondja dr. Holzinger Gábor belgyógyász–diabetológus főorvos a közelmúltban tartott I. szegedi diabétesznap, illetve a cukorbetegek világnapja kapcsán.

Alapjában véve két fajtája létezik a betegségnek. Egyik a már gyermek- vagy fiatalkorban kialakuló, úgynevezett 1. típusú cukorbetegség, melynek az inzulinhiány az oka – a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei nem termelnek elegendő inzulint –, a második pedig, mely felnőtt- vagy időskorban jön létre, abból adódik, hogy a szervezet nem tudja hasznosítani az inzulint, hiába termelődik belőle egyre több és több. Az 1. típusú kezelése – bár az inzulin fölfedezése s előállítása óta megoldott – korábban nagyon nehézkes volt, a beteg csak injekciós tűvel adhatta be magának az inzulint. Ma már más a helyzet: a rászoruló úgynevezett „toll" segítségével adja be magának az inzulint – a környezet számára akár észrevétlenül. És a ma használatos inzulinkészítmények – a korábbiaktól eltérően – ultragyors és hosszan tartó hatásúak; mindez az egykorihoz képest sokkal szabadabb életmódot tesz lehetővé a beteg számára.

A 2. típusú cukorbetegséget nagyon gyakran csak akkor fedezik föl, amikor már hosszabb ideje létezik: olyan egészségügyi problémák kivizsgálásakor, amelyeknek látszólag nincs köze a cukorbetegséghez, holott a valóságban annak szövődményei. Az egyik legsúlyosabb szövődmény a szívinfarktus: sokszor csak megtörténte után derül ki, hogy a háttérben a magas vércukorszint áll. De például arcidegzsába éppúgy szövődmény lehet, mint nehezen gyógyuló hólyaghurut, vagy külsőfülgyulladás, illetve egy-egy nehezen gyógyuló sérülés a lábon – és így tovább. Ilyenkor mindenre gondol a beteg, csak épp cukorbetegségre nem – és csupán a laborvizsgáláskor derül ki, mi a gond.

A cukorbetegség „gonosz betegség", épp azért, mert nem fáj, nem figyel föl rá a beteg, holott szövődményei máris jelen vannak. Lehet ez akár idegrendszeri is, például a végtag-érzéketlenség.

Megtörtént: a hosszútávfutó kilométereket lefutott anélkül, hogy észrevette volna, nincs cipő a lábán – lába teljesen érzéketlenné vált. Egy cukorbetegnek sohasem szabad mezítláb járnia, mert az első szögbe belelép, nem veszi észre, és vérmérgezést kaphat. A lábamputációk 50 százalékát világszerte a cukorbaj-szövődmények miatt végzik! Ugyanakkor létezik olyan változata is a cukorbetegség idegi szövődményeinek, melyre épp a végtagfájdalom hívja föl a figyelmet, s a szokványos fájdalomcsillapítók hatására sem szűnik. Ilyenkor speciális kezelés szükséges, szakember irányításával.

Hogyan lehet küzdeni a 2. típusú cukorbetegség ellen? Kezelése tablettával is megoldható, ám e típus esetén is előfordul: a beteg inzulinkezelésre szorul. A megelőzésben és a betegség kezdeti szakaszának visszafordításában nagy szerepe van az – elsősorban szakember irányította – életmód-változtatásnak, a korszerű étrendnek és főleg a testmozgásnak. Fontos az időnkénti szűrővizsgálat, mely már a kezdet kezdetén kimutatja a cukoranyagcsere-zavart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom