Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyre több a tragédia a megyében

A tűzesetek számának emelkedése mellett ebben az évben jelentősen nőtt a megyei tűzoltók közúti és a vasúti balesetek műszaki mentéséhez vonulásainak száma is.

Tavaly első félévben 596, idén 684 tűzesethez vonultak tűzoltóink. Ugyanez az arány a műszaki mentéseknél: az előző év első felében 180, idén 249 esetben kellett balesethez vonulniuk a lánglovagoknak.
 De a legszomorúbb adat, hogy amíg tavaly az első félévben 54 sérültet emeltek ki a roncsokból, addig idén már 115-öt és a halottak száma is hárommal több volt ebben az évben. Figyelmeztető az is, hogy a vasúti balesetek száma – amelyeknél a tűzoltók segítségére volt szükség – a tavaly első félévi 7-ről 9-re emelkedett. Minderről Pesztenlehrer Lajos ezredes, igazgató számolt be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság első félévi munkáját értékelő sajtótájékoztatón tegnap Győrben. Az igazgató kiemelte, hogy a katasztrófavédelem munkáját a megyei közgyűlés és a megyei védelmi bizottság is jónak értékelte.

Megelőzési feladatok

Az igazgatóság nagy hangsúlyt fektetett a megelőzési feladatokra, ami a nyári hónapokban az aratási tüzek megakadályozását célozta. Ennek keretében részt vettek az aratásokat megelőző gépszemléken és célellenőrzéseken vizsgálták, hogy a földeken dolgozó gépek megfelelnek-e a tűzvédelmi előírásoknak. Az idén keletkezett 44 gabona- és kombájntüzet kipattanó szikrák vagy gépmeghibásodások okozták.
Az ezredes elmondta, hogy a Fertő tó területén bekövetkezett nádtüzek gyakorisága – míg az előző évben 3, idén 15 ilyen tűzeset történt – ráirányította a figyelmet a tó tűzvédelmére. Ezért az igazgatóság a soproni tűzoltósággal közösen egyeztető értekezletet szervezett az érintett szervezetek együttműködésével.
Pesztenlehrer Lajos az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó feladatok közül a SEVESO-II elnevezésű, veszélyes anyagok szállítására, felhasználására vonatkozó rendelet bevezetését, alkalmazásának ellenőrzését emelte ki. Beleértve a hazánkba belépő szállítmányok határon való ellenőrzését is.

Képzéseket szerveztek

Az igazgatóság a megelőzési munkában fontosnak tartotta az oktatást, a

fiatalok, a gyerekek képzését. Katasztrófavédelmi versenyeket rendeztek, rajzpályázatot hirdettek a különböző korosztályú gyerekeknek. Ugyanakkor a felnőttképzésről sem feledkeztek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pető Zoltán – orvos

Tovább olvasom