Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Egyre több a gyermek a Rábaköz bölcsődéiben

Mindkét rábaközi kisváros bölcsődéjében növekvő gyermeklétszámról beszélnek az intézményvezetők. Csornán megfelelőek a körülmények, Kapuváron nagyobb hely elkelne.
A kapuvári bölcsődét 1980-ban adták át rendeltetésének: akkor negyven férőhellyel, két gondozási egységben és négy gyermekcsoporttal.

Csökkentettek

Az átadás évében egy másik helyszínen még húsz kisgyermeket tudtak fogadni. Kovács Imréné vezető gondozó elmondta: a helyzet egészen a kilencvenes évek közepéig így volt, mikor is egy önkormányzati döntés alapján harmincra csökkentették a felvehető létszámot. (Annyit hozzá kell tenni, hogy a döntés – tekintve a városi gyermeklétszámot – jogos volt.) Ugyanekkor a dolgozók számát is kilencre redukálták és a nyitvatartási idő is csökkent tizenkettőről tíz órára. Egy évvel később a rendelkezésre álló terület felét leválasztották, majd 1997-ben átalakították. A különálló részben a mai napig is az anya- és gyermekvédelmi tanácsadó működik.
A kilencvenes évek végén tovább csökkentették a gyermeklétszámot, harmincról már csak tizenötre és ezzel együtt csak hat dolgozónak adnak munkát.

Újra kell gondolni

Az elmúlt év júliusától a kapuvári bölcsőde beolvadt a Király-tó Óvoda és Bölcsőde szervezetébe. Az integrációt akkor gazdasági okokkal indokolták az illetékesek. Varga Endréné, az összevont intézmény vezetője kijelentette: a bölcsőde szakmai önállósága megmaradt. Jelenleg a tizenöt helyre huszonhat csöppséget vettek fel és még öten vannak várólistán. – Egyre nagyobb az igény a bölcsődei helyekre, de a többi kisgyermeket képtelenek vagyunk felvenni – mondta az intézményvezető. Ehhez Kovács Imréné vezető gondozó hozzátette: folyamatos érdeklődés mutatkozik a felvétel iránt és a tendencia vélhetően folytatódik a közeljövőben is. – A város vezetésének újra kellene gondolni a férőhelyek bővítésének lehetőségét – mondta Varga Endréné. Hozzátette: a szűkös férőhelyekre csak abban az esetben veszik fel a gyermekeket, ha mindkét szülő dolgozik.

Száznegyven százalékon

– Mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy jó munkát tudjunk végezni – mondta Ángyán Istvánné, a csornai bölcsőde vezetője. Az intézményt – akárcsak Kapuváron – 1980-ban adták át rendeltetésének, akkor hatvan férőhellyel. A vezető szerint adottságaik azóta is megfelelőek, még ha némi felújítás nem is ártana a bölcsődének. A kezdeti hatvanas létszámot hat évvel ezelőtt ötvenre csökkentették, de az intézményvezető örömmel jelentette ki, hogy szeptembertől újra hatvanra állították vissza a felvehetők létszámát. Azt azonban hangsúlyozta, az elmúlt években rendre száznegyven százalékos kihasználtsággal működtek, a bölcsődében hatvannyolc kisgyermeket gondoznak és jelenleg is több mint tíz gyermek van várólistán. Azt azonban hozzátette: vidékről nem tudnak senkit felvenni és a telített létszám miatt a várólistán lévőket is rendszerezik, például csak rászorultság alapján olyan kicsiket vesznek fel, akiknek mindkét szülője dolgozik. Az intézménynek saját mosodája és konyhája van, ezekben és a gyermekek mellett huszonhárom dolgozót foglalkoztatnak. – Úgy gondolom, intézményünk jövője biztosított, hiszen a városbéli munkahelyek számának várható bővülése miatt a gyermeklétszám emelkedése is prognosztizálható – mondta Ángyán Istvánné.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az ’56-os évfordulót?

Tovább olvasom