Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a szabadidő-lovaglás és a lótartás

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a szabadidő-lovaglás Mosonmagyaróvár környékén, a sportágat űzők száma meghaladja a százat. A hobbilovasok szerint széles körű összefogással és pályázati támogatással kiváló lovasturizmus alapjait lehetne megteremteni a térségben.
Bár hazánk évtizedekig magas színvonalú lovasturizmussal büszkélkedhetett, a kilencvenes években az állami gazdaságok privatizációja, a tőke és a támogatások hiánya, valamint a piacok elvesztése miatt szinte megszűnt ez az idegenforgalmi ágazat. A kedvezőtlen külső körülményekkel egyidejűleg azonban az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert a lótartás, folyamatosan gyarapodik a szabadidőlovasok száma.

Úttalan utakon

Pontos nyilvántartás ugyan nincs, ám a becslések alapján ma már eléri a százat is az aktív amatőr lovasok száma Mosonmagyaróvár környékén. Az utóbbi években a Szigetközben és a környékén egyre gyakrabban találkozni az út szélén kocogó lovasokkal. A lovaknak ugyan még kijelölt túraútjaik nincsenek, ám már jól ismerik azokat az ösvényeket, utakat, ahol eljuthatnak egymás farmjához.
A környék lótartói egymást megismerve, közös programokat szervezve népszerűsítik ezt a sportágat, illetve megteremtik, bemutatják és fejlesztik a szabadidőlovas kultúrát. Egy-egy ilyen rendezvény ma már több mint száz embert mozgat meg a környékről és az ország távolabbi részeiről is.

Csak komolyan

– Ha valaki belekóstol a lovaséletbe, szinte azonnal megszereti, és attól fogva már nincs visszaút – állítja Dicsőfi Péter, aki maga is több állatot tart dunaremetei farmján. – Fontos azonban, hogy csak azok fogjanak bele, akik valóban komolyan gondolják, és nem csupán hirtelen fellángolás ez a hobbi. Sajnos vannak rossz tapasztalataink is erről, ám a többség szerencsére elkötelezettje, sőt, megszállottja a lovaglásnak. Ez olyan hobbi, ami nagy felelősséget követel, hiszen naponta legalább kétórányi elfoglaltságot jelent a négylábúak tartása. Aki ezt nem tudja vállalni, annak semmi esetre sem szabad ezt a hobbit választania – mondja Dicsőfi Péter.

Annyi, mint a cigaretta

– Sokan azt gondolják, hogy ez „úri hobbi”, és csak az igazán nagypénzűek engedhetik meg maguknak – vélekedik a halászi Pausits Erika, aki lovával szinte minden környékbeli rendezvényen részt vesz, sőt, az ország távolabbi pontjaira is ellovagolt már. – Ez azonban egyáltalán nem igaz. Esetünkben nem milliós értékű, csupán néhány százezer forint értékű állatokról van szó, s a tartásuk sem kerül többe, mint amit egy dohányos költ havonta a szenvedélyére.
– Az elmúlt néhány évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a környék hobbilovasai között. Rendszeresen tartunk összejöveteleket, közös túrákat. Ma már szinte hagyomány, hogy az év első hetében Dunaremetén összeülünk és egyeztetjük az éves programot. A nyári időszakban szinte minden hétvégére jut egy-egy találkozó. Ezek közül a legkiemelkedőbb a levéli Pünkösdi Lovasnapok és a halászi Szigetköz Lovastalálkozó.
Nagy Attila, a Levéli Hóka Lovasklub elnöke szerint a szabadidőlovasok lovaikkal, istállóikkal és farmjaikkal be tudnának kapcsolódni a Szigetköz és a környék lovasturizmusába. A hobbilovasokat elsősorban nem az üzleti érdekek vezérlik, sokkal inkább szeretnék megteremteni egy lovas-túraútvonal feltételeit a térségben. Ehhez a megfelelő pályázati lehetőségek keresése mellett elengedhetetlen a folyamatos tanulás és a lovastársadalmon belül olyan mértékű összefogás megteremtése, ahol a szabadidőlovasokat is egyenrangú félként kezelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom