Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a kék könyv

Folyamatos az érdeklődés az alkalmi munkavállalói könyv iránt. Augusztus 23-ig idén a soproni munkaügyi kirendeltség körzetében már 1667 ilyen könyvet igényeltek. A soproni cégek egy része lehetőség esetén szívesen alkalmaz vagy alkalmazna alkalmi munkavállalót.
Idén az első félévben országosan mintegy 230 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki a legálisan alkalmi munkára vállalkozók, a múlt év egészében 270 ezer volt a kiváltott könyvek száma. A könyv Sopronban és környékén is népszerű, itt eddig 1667 darab „kelt el”.
– Egyre többen veszik észre a könyv nyújtotta kedvező feltételeket – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ vezetője. – Az alkalmi munkavállalói könyv használata munkaszerződésnek minősül, amely a jogszerű foglalkoztatás egyik formája. Emellett a munkavállaló a munkanélküli-ellátásra való jogosultsághoz szükséges munkaviszonyt akár 1 éven belül is megszerezheti.
A kék könyv tulajdonosa a munkáltató által beragasztott közteherjegyek alapján egészségügyi szolgáltatásra, táppénzre jogosult, továbbá nyugdíjához szolgálati időt gyűjt. Ha az alkalmi munkavállaló éves jövedelme kevesebb, mint a mindenkori minimálbér éves összege, és más bevallásköteles jövedelme nincs, az alkalmi munkával szerzett bért nem kötelező bevallani.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás más foglalkoztatáshoz képest jóval kisebb járulékfizetést jelent. Nincs szükség írásban munkaszerződést kötni, és a jogszabályokban előírt társadalombiztosítási nyilvántartási és bejelentési kötelezettségeket sem kell teljesíteni. Emellett nem kell a munkadíj után jövedelemadó-előleget levonni, sőt nem kell járulékokat és egyéb közterhet fizetni. Valamennyi kötelezettség az úgynevezett közteherjegy beszerzésével és beragasztásával teljesíthető – vélik az alkalmi munkást foglalkoztató vállalkozók, de az előnyöket maguk a munkavállalók is tapasztalják. – Az építőiparban dolgozom, a szezonális munkavégzés miatt döntöttem úgy, hogy igénybe veszem az AM-könyvet – mondta el a Kisalföldnek Kiss István. – Ez minden félnek előnyös, hiszen a munkaadóm a közteherjeggyel „letudja” az összes kötelezettségét, nekem pedig fontos, hogy az itt eltöltött idő az esetleges munkanélküli-járadékhoz vagy a nyugdíjhoz szükséges időbe is beleszámít.

Folyamatosan nőttek a bevételek

A könyvet ingyenesen a munkavállalók válthatják ki a munkaügyi kirendeltségeken. A közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1000 forintos címletekben a postahivatalokban. A közteherjegy-bevételek folyamatosan nőttek: 2002-ben 39.421 könyvet adtak ki, és 287,5 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet a foglalkoztatók, 2005-ben 268.674 könyvet adtak ki és közel másfél milliárd forint értékű közteherjegy kelt el. A múlt évben mintegy 125 ezer alkalmi munkavállaló végzett tényleges munkát, többségük, csaknem 74 ezren regisztrált munkanélküliként. A könyvekkel a múlt évben több mint 2 millió munkavégzéssel töltött napot igazoltak, ami mintegy 11 ezer munkavállaló éves munkájának felel meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos a Mosoni-Duna rehabilitációja?

Tovább olvasom