Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyre kevesebben kérelmezik a magyar állampolgárságot

Győr-Moson-Sopron - Egyre kevesebben kérnek a hazánkban élő külföldiek közül magyar állampolgárságot. Románia uniós csatlakozása óta folyamatosan csökken a kérelmezők száma.

Az állampolgársági eskütétellel válhat a külföldi állampolgár magyarrá. Ezt azonban egy hosszadalmas, bonyolult procedúra előzi meg, a kérelmező jó esetben másfél év alatt juthat hozzá.

A honosításért vagy visszahonosításért folyamodónak – ha még nem töltötte be 65. életévét, vagy igazolni tudja, hogy magyar tannyelvű nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben végzettséget szerzett – alkotmányos alapismeretekből kell vizsgáznia, lakhatását, megélhetését bizonyítania és a büntetett előélet kizáró ok.

 – Az utóbbi évek statisztikáját tekintve 2005-ben adták be a legkevesebb kérelmet, 3858-at. A jelentős egyszerűsítések következtében 2006-ban 9127 ügy keletkezett, majd csökkenő tendenciát észleltünk: 2007-ben 5437, tavaly 4143 kérelem érkezett – magyarázza dr. Parragi Mária, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Állampolgársági Igazgatóságának vezetője, aki megjegyezte: egy család a kiskorú gyerekekkel ugyanúgy egy kérelmen szerepel, akár egy egyedülálló kérvényező. Ez azt jelenti, hogy 2008-ban 5511 személy nyújtott be honosítási vagy visszahonosítási kérelmet, 2007-ben ez a szám 7302 volt.

Kiss Ferenc Dávid Nagyváradról telepedett családjával Mosonmagyaróvárra. Nemrég ő is átvehette az állampolgársági iratokat Nagy István alpolgármestertől.
Kiss Ferenc Dávid Nagyváradról telepedett családjával Mosonmagyaróvárra. Nemrég ő is átvehette az állampolgársági iratokat Nagy István alpolgármestertől.

Szinte a világ összes országából érkeznek igénylők. Többségük román állampolgár: 2007-ben a kérelmezők több mint 67 százaléka, tavaly már csak alig több mint 60 százaléka érkezett keleti szomszédunktól. Az igazgatóság vezetője a jelentős csökkenést is azzal indokolja, hogy Románia uniós csatlakozása után – miután a két ország állampolgárai hasonló jogokkal rendelkeznek – sokan már nem ragaszkodtak a honosításhoz. Míg a kérelmező román állampolgárok száma csökkent, nőtt az ukránoké (12 százalékról 14-re) és a szerbeké (11,6 százalékról 13-ra). Tavaly 51 kínai tartott igényt állampolgárságunkra.

A köztársasági elnök dönt a kérelmek teljesítéséről, aki általában 5–6 százalékukat utasítja vissza.

A magyar állampolgárság iránti „kereslet" csökkenését tapasztalhatjuk megyénkben is. Győrben míg 2007-ben 49 kérelmet adtak le, ezzel szemben tavaly harminccal kevesebbet. Az állampolgársági eskütételek száma is csökkent ebben az időszakban: 2007-ben 66, 2008-ban 52 család vagy egyedülálló személy lett állampolgár. A kérelmezők többsége magyar ajkú szlovák, román, ukrán állampolgár volt, de egy szudáni is honosított. Sopronban 2007-ben 25, 2008-ban 24 kérelmet nyújtottak be. Tavalyelőtt 38, tavaly 46 személy honosított. Mosonmagyaróváron tavaly 33 kérelmet fogadott be a hivatal és hét eskütétel jutott 2008-ra.

Nagy Melinda öt éve él Magyarországon, Marosvásárhelyről telepedett át az anyaországba. Eleinte Jánossomorján lakott, utána költözött Mosonmagyaróvárra, ahol azóta otthont teremtett. Kisfiával együtt közel másfél év várakozás után kedden átvehették a magyar okiratokat a mosonmagyaróvári városházán. Rajtuk kívül még hatan lettek magyar állampolgárok, valamennyien Erdélyből érkeztek.

Olvasóink írták

 • 8. ASHER 2009. március 07. 18:48
  „3 Patriot!
  H´zak Baruh Adoni!!!!Ata ze Gadol Mesugah b´Hungariah!!!!!!!!!!!
  hag sameah!!
  asher.”
 • 7. AUW 2009. március 03. 07:42
  „" Az állampolgársági eskütétellel vállhat a küäöföldi állampolgár magyarrá ! °
  Kedves szerkesztö csak annyit szeretnék önnek elárulni hogy van ezen a világon egy pár millionyi ember aki nem tett állampolgársági eskütételt és mégis magyarnak valja magát ! Történelmet olvasni azt rájön arra amit irtam !
  Lörinc22 testvér ! Egy tippet adnék neked mint erdélyi testvérnek ha a bunkó tb -s banda lerománoz ! ?n erre azt mondom hogy nem vagyok román hanem székely akik amint tudni való a magyart sz.... K es azt is kinnyukban !
  Ezt a románozást csak irigys´´egböl teszik mert lássak hogy egy par év alatt mire voltál képes amit nekik egy életen keresztül nem sikerült megtenni !”
 • 6. ideals 2009. március 02. 20:06
  „Kedves lorincz22 - én csak arra hivatkoztam, amit ismerek. Közalkalmazotti körökben főosztályvezetőig vinni, bizony nem kis dolog - sőt! megbecsült körzeti orvosnak lenni sem csekélység! - ami az asztalos munkát illeti, én részemről becsülöm a kétkezi munkát, nincs vele semmi bajom, sőt! - ami a "kiemelt" támogatást illeti, úgy látom, nem értette. A jó emberek valóban jó emberek akkor is, ha nem tehetős beosztásban dolgoznak, és akkor is segítenek, ha tudnak. Ezért kell jó emberekkel találkozni életünk egyes részeiben, mert különben a magunk erejéből bizony nem mindig "telik"..
  Hogy lerománozzák??? - Nem fogja elhinni, engem lecigányoznak!! - ezen a lapon saját honfitársaim egynémelyike, Latin-Amerikában meg a másik családom egyes tagjai, mert pl. egyes latin-amerikai országokban azt tanítják (tankönyvekben!!!) a magyarokról, hogy cigányok. Néha mérgelődöm, néha tiltakozom, aztán ráhagyom.. - azt hiszem, ez a legtöbb, ait Ön is tehet. Az emberek már csak ilyenek.. - mérgelődni meg nem éri meg, mert ahogy látják, hogy bosszankodik, egyre jobban cukkolják. Nem kell megadni ezt a sanszot senkinek, fújhatnak egy kalap tollat!”
 • 5. lorincz22 2009. március 02. 19:36
  „Ideals- Ön szerint az a "csúcs" ,hogy "főosztályvezető" legyen valaki? Netán "igazgató",vagy "boltos"? Asztalos vagyok és szeretem a szakmámat"kiemelt" támogatásra nincs szükségem, csak az zavar néha ha rámcsodálkoznak ,hogy milyen jol beszélek magyarul,az meg pláné utálom amikor le "románoznak".”
 • 4. ideals 2009. március 02. 19:21
  „Kedves lorincz22 - én nem csak hallomásból ismerek jó néhány erdélyit, akiket kiemelten támogattak azokon a munkahelyeken, ahol dolgoztam, sőt volt, aki főosztályvezetőig vitte! - a régióban, ahol élek, van iskolaigazgató, háziorvos, "egyszerű" boltos is, és még jó néhány "magasabb" szinten élő és foglalkoztatott, aki áttelepedett, és megbecsülik és jól él a családjával együtt, pedig mikor mindez történt, az EU még nem is volt sehol Mo. részére sem, nemhogy Románia részére. Úgyhogy van ellenpélda elég.
  Biztos, hogy nagy adag szerencse is kell ahhoz, hogy sinen legyenek emberek, és biztos, hogy "jó emberekkel" kell találkoznia, jó helyen (ezt ne rossz értelemben gondold!!!), akik tehetik a támogatást és meg is teszik, és ott segítenek, ahol tudnak.
  Persze, ez valószínűleg a világ minden országában így van, csak itt most éppen sarkítva van!

  Patriot! Ne csodálkozz Asher megjegyzésén - biztosan elege van, mint sokunknak éppen! - majd kiheveri..”
 • 3. patriot 2009. március 02. 18:58
  „asher!

  Az úgy lenne tökéletes ha többet nem szólalnál meg magyarul és egyetlen betűt sem írnál le! Sőt számomra már nem is létezel!”
 • 2. lorincz22 2009. március 02. 18:44
  „Erdélyi magyar vagyok, 5 éve élek Magyarországon. Ami valamikor egy álom volt(magyar állampolgárság), mára egy olyan lehetőség amivel nem biztos,hogy élni fogok! Körülményes utánajárni,nem kevés pénzbe kerül, és a népszavazás,eredménye azt mutatta meg, hogy nem biztos hogy szivesen fogadnak be, pedig csak egy "bünőm" van, párszáz km-rel odébb születtem! Ettöl függetlenül,tisztelem és becsülőm munkatársaim és ismerőseim nagy részét, és azt érzem hogy itt a helyem és ez, az én Országom is! Lehet hogy én csinálok valamit rosszul?”
 • 1. ASHER 2009. március 02. 16:58
  „en inkabb orommel es dalolva elvesziteni szeretnem azt!!
  nem ertem hogy az miert olyan korulmenyes!!?emberi jogom pedig!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mai parlamenti menü: lesz segítség a lakáshiteleseknek?

Hétfőn dönt az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely alapján az állam készfizető kezességet… Tovább olvasom