Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a nyaraló

Magyarország - Négy magyarból három nem volt nyaralni tavaly, s akinek idén jut rá, az sem tervez hosszabb pihenőt, csak pár naposat – derül ki egy országos felmérésből: a Kisalföld által megkérdezett olvasók körében hasonló az arány, ki a munka, ki az anyagiak okán mond le a nagy utazásról.


A GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti  Médiaanalízis  kutatási adatai alapján elmondható:  a magyarok 71 százaléka nem tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban, s a válaszadók 76 százaléka az elmúlt egy évben nem volt  nyaralni. Az idősebbek körében azonban ennél rosszabb az arány, az életkor előrehaladtával még kevesebben utaznak el. Az 50 éven felülieknél  84 százalék nem volt nyaralni, és mindössze 8 százalékuk pihent  belföldön.

Figyelemre méltó, hogy míg az 50–59 évesek inkább az átlaghoz közelítenek, addig a 60 évnél idősebbek már jóval passzívabbak az utazás terén.

Serdült Imréné
Serdült Imréné

Serdült Imréné tizenhét éve egyedül él, de nem magányos. A szerencsések közé tartozik, van módja kikapcsolódni. – Sok a barátom, javarészt egyedülállóak. Ha az ember apránként összerakja, jut a nyaralásra a nyugdíjból is. Most értem haza, egy tizenkét tagú társasággal töltöttem Bogácson hét napot. Épp kapóra jött a múlt heti kánikula. Egy házban laktunk, elláttuk magunkat, ez így olcsóbb is volt. Tervezek még egy-két hosszabb pihenőt a Balatonnál, ugyanúgy önellátó módon. Ott sem drágább az élet, csak tudni kell, hol érdemes vásárolni.

Papatyi Jenőné és René
Papatyi Jenőné és René

Nyugdíjas olvasónk azok közé tartozik a statisztika szerint, akik ha 5 napnál hosszabb időre utaznak el (az utazók harmada), azt általában mindig saját maguk, családjuk vagy baráti körük szervezésében teszik, s kevésbé utazási iroda által. Sajnos azonban a magyarok 54 százaléka egyáltalán nem szokott üdülni. Jó, ha egy-egy napra sikerül kiszakadni a mókuskerékből.

A pannonhalmi Papatyi Jenőné és családja sem tavaly, sem idén nem tervezhetett hosszabb pihenőt. Elsősorban a pénz az oka, de a munka sem engedi meg a lazítást. Ő maga takarítónőként dolgozik, ám a férje számára, aki fafűrészeléssel foglalkozik, a nyár a munka igazi szezonja. Örülnek, ha a vasárnapot együtt tudják tölteni. A pápai élményfürdőbe azért szeretnének eljutni, persze arra is rá kell készülni – a belépő, az utazás... az egynapos élményt sem adják tízezer forint alatt.

Bán Ákos
Bán Ákos

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés a strandolás, a napozás: az üdülők 36 százaléka választja a pihenés e formáját, már ha módja van rá.

Két fiatalemberrel is találkoztunk, akik, ha éppen el tudnak szabadulni a munkájuktól, a Balatonon keresnek felüdülést.

Bán Ákos útépítő, s mivel ennek a munkának is a nyár a főszezonja, a röpke hétvégi kikapcsolódást legfeljebb egy-egy elcsípett pénteki nappal tudja megtoldani. De ha sikerül, irány a Balaton! Nemrég a barátnőjével töltöttek ott néhány napot, amit amikor csak tehetnek, megismételnek.

Mészáros Ádám
Mészáros Ádám

A kunszigeti Mészáros Ádám szobafestő-mázoló-tapétázó. A megrendelések alaposan beosztották a nyarát, a hétvégéi is munkával telnek. Ám ha most lehet, most kell dolgozni, így a pihenésről egyelőre csak álmodozik, de úgy gondolja, egy hetet rászánhat a gondtalan láblógatásra is. A legesélyesebb erre a Balaton: Almádiban már járt, tetszett is a hely. A barátnőjével és a barátokkal szeretne strandolni, bulizni. A költségek javát neki kell állnia, reméli, harmincezer forint elég lesz rá, bár titkon bízik abban, hogy a szülei kiegészítik...

Nyaralás: Akinek idén jut rá, az sem tervez hosszabb pihenőt öt napnál. Fotók: K. Cs.
Nyaralás: Akinek idén jut rá, az sem tervez hosszabb pihenőt öt napnál. Fotók: K. Cs.Hogyan pihenünk?

Az országos felmérésben az aktív pihenési formákat a válaszadók mindössze 17 százaléka választotta, a vízi sportoknak 7 százalék hódol, vízi túrán 3, kerékpártúrán 2 százalék vesz részt. A gyógyfürdők látogatása és wellness-szolgáltatások igénybevétele a nyaralók 13 százalékára jellemző, ebben a tekintetben az 50 éven felüliek nem különböznek a teljes lakosságtól. A lakosság mindössze 8 százaléka vallotta azt, hogy vett már részt wellnessüdülésen, wellnesshétvégén. A 30–59 éves korosztályban tízből egy emberre igaz ugyanez.

Olvasóink írták

 • 13. mediatrix 2009. július 17. 20:02
  „Nem csodálkozom!!”
 • 12. széchenyi12 2009. június 28. 11:34
  „neny79: ne is törődj velük!”
 • 11. hozsuzs 2009. június 24. 18:05
  „Hát, ha a munkahelyem nem adna üdülési csekket, mi sem tudom, hogyan oldanánk meg...hogy mi lesz jövőre, ha nem lesz adómentes? Ki tudja...?”
 • 10. neny79 2009. június 24. 14:35
  „iq ! Nem igazán értem hogy mi az a tuti!? Elárulnád!??Én fizetem a házkölcsönt+a rezsit+ etetem a családot és nevelem a kisiskolás gyerekemet! Nem tudom, hogy ezek közűl melyik lenne a hülyeség!??Sajnos nincs 100 e ft feletti fizetésem pedig 4 szakmám van!!Nagyon szerettünk volna még egy babát de sajnos nem jött össze!:-( Az állam még a megelőlegezzett szocpolt is hozzátette kamatos kamattal a házkölcsönhöz!! Szerinted?? Hogy tudnék én nyaralásra sporólni??? Várom a TUTi ötleteiteket iq és primax !!!!!!!!!!!!!”
 • 9. sturmtiger 2009. június 24. 12:34
  „Hát én nem fogok egész évben azért nyomorogni hogy egy hétre eltudjak menni külföldre nyaralni akkor inkább elmegyek itthon pár napra.”
 • 8. cseppek 2009. június 24. 07:50
  „BsBe
  Hagyd rájuk! Akik nem nevelnek gyermeket, bele sem tudnak gondolni, hogy nekik nem lehet, minden nap csak üres zsemlét és főtt krumplit magában felszolgálni...
  Vígasztaljon a büszkeség érzet, ami akkor önti el a lelked, ha ránézel a lurkóra!”
 • 7. beleptem 2009. június 23. 22:21
  „Nyilván félre lehet tenni, de azt azért valljuk be, hogy nem mindegy, hogy 80e nettóból vagy 300e nettóból teszed félre, nagyon nem
  80 e-ből gyerekesen tényleg lehetetlen nyaralásra.

  Nyilván könnyen beszélnek akiknek nincs gyerekük. Nekem sincs, de ki is használom, utazok jobbra-balra.”
 • 6. BsBe 2009. június 23. 21:33
  „Kedves iq 2009.06.23
  Lehet, hogy csak én vagyok nagyon ostoba és két kézzel szóróm a pénzt, de adj tippet, hogy havi 80 eFt-ból, hogyan lehet egy nyaralás árát megtakarítani. Év közben a rezsit fizetni kell, a 17 éves tanuló fiamat el kell tartani, (pedig hála, nincsenek nagy igényei) Az egyetlen luxus a havi 4 eFt internet, bár ez sem luxus, hiszen a gyereknek az iskola miatt kell.
  A rezsire kifizetek havi kb. 55 eFt-ot, a maradék 25 ből szóróm két kézzel a pénzt, és veszek sok hülyeséget.
  Bár igazad van, kajára tán nem kellene költeni, és akkor máris marad havi 20-25. Legfeljebb nem érjük meg a nyarad
  Te igen...... Te se fizetésből élsz gyerekkel ..........”
 • 5. iq 2009. június 23. 20:27
  „DE LEHET AZ TUTI!!!!!!!!”
 • 4. Primax 2009. június 23. 20:09
  „" Ebben a mai világban lehetetlenség pénzt félrerakni!:-( " / neny79 #2 /
  Ez nem igaz.”
 • 3. iq 2009. június 23. 19:02
  „NENY79 NEM KEL HÜLYESÉGEKRE KÖLTEMI ÉVEN ÁT ÉS LEHET NYARALNI, A SOK HÜLYESÉG ÁRÁT FÉLRE TESZED ÉVEN ÁT ,MÁR MEG IS VAN AZ ÁRA A NYARALÁSNAK HIDD EL ÉN TUDOM A TUTIT!!!!!!!!!!”
 • 2. neny79 2009. június 23. 18:51
  „Mennék én de sajnos nem tudok! Ebben a mai világban lehetetlenség pénzt félrerakni!:-(
  Sajnos olyan világot élünk ,hogy a mindennapi megélhetésre próbáljuk meg összeszedni a pénzt nem nyaralásra! De azt hiszem és úgy gondolom ha ez így folytatódik az elkövetkező 50évben sem kell utazási irodák katalógusát nézegetnem!!”
 • 1. tosa2 2009. június 23. 18:04
  „Mennék, de : a munkahelyemen már januárban meg kell adni, hogy mikor
  akarok sza badságra menni. Esélyem sincs arra, hogy valami akciós, ol-
  csóbb utat kifogjak. ! 4 másik emberhez kell igazodni, akik szintén ter-
  veznek már januárban, így cserélgetni a szabi időpontját szinte lehetet-
  len.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament: Béren kívül 25% - Vagyonadó 30 millióig nem lesz

A parlament döntése szerint a béren kívüli juttatások után a munkáltatóknak 25 százalékos adót kell… Tovább olvasom