Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Egyre jobban komáljuk a bankkártyás vásárlást

A MasterCard felmérése szerint 8 százalékkal nőtt azoknak a köre 2011-ben Magyarországon, akik a bankkártyát gyakran, heti legalább egy alkalommal használják vásárlásra, így már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít. Már mindegyik magyar bank megkezdte a mágnescsíkos bankkártyák chipesre cserélését.
A kártyás fizetés népszerűségének növekedésével párhuzamosan 2009-hez képest csökkent azoknak az aránya, akik sohasem használják bankkártyájukat fizetésre, ők ma mindössze 15 százalékát adják a vizsgált csoportnak. A kártyahasználat népszerűségének növekedése a felmérés szerint elsősorban a betéti kártyák fokozott használatának tudható be, a hitelkártyák esetében ugyanis a válság hatására csökkent a vásárlási kedv; a hitelkártyával gyakran vásárlók száma 3 év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent.

A felmérés szerint az utóbbi évek jelentős innovációi már utat találtak a fogyasztókhoz is, ízelítőt adva a fizetési technológia jövőjéből. Az érintésnélküli kártyás fizetést a válaszadók közel 10 százaléka tavaly már ki is próbálta a nyári zenei fesztiválokon - ismerteti a nemzetközi kártyatársaság közleményében Hemberger András, a MasterCard üzleti vezetője.

Tavaly, év végére a bankkártyák közel 60 százalékánál már a biztonságosabb technológiát használták. A bankkártyák chipesítése egyöntetűen pozitív fogadtatásra talált: az új kártyákkal általánossá váló PIN-kód megadását a válaszadók nemcsak biztonságosnak, de kényelmesnek is tartják. A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a chip megjelenése nagyban növeli a kártyabirtokosok biztonságérzetét: a válaszadók szerint elsődlegesen három eszköz: a chip, a PIN és az SMS értesítő garantálja a kártyás fizetés biztonságát. Az SMS értesítőt 10 bankkártya birtokosból 6 használja.

A MasterCard felmérése szerint fejlődés tapasztalható a kártyabirtokosok tájékozottságában is: a válaszadók fele ma már tudja, hogy bankkártyája használható külföldi és internetes fizetésre is, jóllehet a külföldi bankkártya-használat díjával kapcsolatban továbbra is szükséges az ismeretterjesztés. Jelenleg csupán a megkérdezettek alig egyharmada tudja, hogy a külföldi bankkártyás fizetés többnyire kevesebbe kerül, mint a pénzváltás költsége, tehát a készpénz használata. A válaszadók 40 százaléka úgy nyilatkozott: ennek tudatában biztosan megváltoztatná külföldi vásárlási szokásait.

A országhatáron túli bankkártya-használat azonban így is javuló tendenciát mutat. Bár a válaszadók kevesebbet utaznak külföldre - ez az arány 5 százalékkal csökkent az elmúlt másfél évben -, vásárlásaikat nagyobb részben fizetik bankkártyával. A felmérés szerint mind az utazási, mind a szállásköltségek kártyával történő fizetésénél 2-3 százalékos pozitív trend mutatható ki.

A felmérést 1900 banki kapcsolattal rendelkező, Magyarországon élő ember személyes megkérdezésével végezte a Free Association 2011 végén. A kutatás a 18-65 éves városi lakosságra nézve reprezentatív.

Olvasóink írták

  • 1. xverax 2012. január 27. 00:28
    „komáljuk? te és még kik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: pozitív hatásai vannak az egykulcsos adónak

A nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságának rendkívüli ülésén válaszolt a kérdésekre. Tovább olvasom