Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Egypárti kormányt alakított a lengyel miniszterelnök

A lengyel kormányfő hétfőn leváltotta kabinetjének négy miniszterét, akiket a kisebbik koalíciós pártok delegáltak, és a helyükre saját pártjának embereit ültette.
A Jaroslaw Kaczynski által javasolt és fivére, Lech Kaczynski államfő által jóváhagyott leváltások négy tárcát érintenek: a miniszterek közül ketten a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligáját (LPR), ketten pedig a baloldali-populista Önvédelem (Samoobrona) agrárpártot képviselték a kormányban. Az országot így egypárti kormány irányítja a várhatóan október végén vagy november elején tartandó rendkívüli parlamenti választásokig.

A kormányátalakítás következtében elveszítette tárcáját Roman Giertych oktatási és Rafal Wiechecki tengergazdasági miniszter (mindkettő LPR), valamint Anna Kalata munkaügyi és Andrzej Aumiller építésügyi miniszter (Samoobrona). A posztokra - a fenti sorrendben - a PiS soraiból kikerülő személyek kerültek: Ryszard Legutko, Marek Grobarczyk, Joanna Kluzik-Rostkowska és Miroslaw Barszcz.

A varsói személycserék még július 9-én kezdődtek, amikor a miniszterelnök, korrupció gyanújára hivatkozva, leváltotta az agrártárca éléről Andrzej Leppert, a Samoobrona elnökét, aki egyben helyettes kormányfő is volt.

A múlt hét közepén pedig távoznia kellett a kormányból Janusz Kaczmarek belügyminiszternek; neki azt vetette Kaczynski a szemére, hogy akadályozta a Lepper korrupciós ügyében folyó rendőrségi vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatáshoz cím kell

Tétje van annak, hogy egy befektetési övezet elnyerje az ipari park minősítést. A pályázattal… Tovább olvasom