Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egymillióan szélessávon

2006-ban a magyarországi szélessávú internethozzáférések száma 53 százalékkal növekedett - jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság.
A szervezet legfrissebb gyorsjelentése szerint 2006 decemberében az ADSL-hozzáférések száma több mint 31 ezerrel 613 ezerre, a négy legnagyobb kábeles szolgáltató ügyfeleinek száma pedig 15 ezerrel 293 ezerre emelkedett, azaz a gyorsjelentésben adatot közlő szolgáltatók szélessávú előfizetéseinek száma összesen 906 ezer volt.

Mivel az NHH csak a legnagyobb piaci szereplőktől származó adatokat összesíti, a szervezet saját bevallása szerint csak a kábeles előfizetések 75-80 százalékára van rálátása. Ennek alapján biztosan állítható hogy a szélessávú hozzáférések száma meghaladja az egymilliós álomhatárt. A további növekedéshez minden bizonnyal kedvet csinálnak a szolgáltatók, ugyanis a T-Com sávszélesség-növelő akcióját követően a legnagyobb kábeles szolgáltató, a UPC is közölte, hogy márciustól azonos havidíjakért gyorsabb letöltést kínál és az adatforgalmi korlátokat is megszünteti.

A szélessávú kapcsolatok lakosságra vetített száma alapján hazánk továbbra is a sereghajtók közé tartozik az Európai Unióban, ahol 30 százalék körüli penetrációval Dánia és Hollandia vezet de még olyan, az Unióhoz frissen csatlakozott országok is megelőzik Magyarországot mint Észtország (17,2%), Lettország (13,1%) és Szlovénia (12,6%). Az EU-ban a szélessávú kapcsolatok lakosságra vetített penetrációja átlagosan 17 százalékos.

Az IDC és a Cisco által elkészített Broadband Barométer adatai szerint hazánkban a DSL a legnépszerűbb szélessávú szolgáltatás az összes kapcsolat majdnem 60 százalékát adva, ezt követi a kábeles internet mintegy 38 százalékos részaránnyal, a fennmaradó 2 százalékon a vezeték nélküli technológiák (pl. műhold, mikrohullám) osztoznak. A Broadband Barométer adatai szerint Magyarországon a legtöbb szélessávú kapcsolat 512 kbps letöltési sebességű, míg a nyugat-európai átlag 3,5 Mbps. Az IDC megjegyzi továbbá, hogy a helyi tartalom hiánya miatt egyelőre nincs tömeges igény a nagyobb sávszélességet igénylő multimédiás szolgáltatásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1,4 millió támogatási igénylés

Január végéig közel 1,4 millió támogatási igénylés érkezett a gázszolgáltatók részére ügyfeleiktől.… Tovább olvasom