Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Egymillió állásajánlat Európában

Közel egymillió, EU-szerte betöltendő állást tettek közzé egy új uniós álláskereső honlapon, amelyet az úgynevezett munkavállalói mobilitás európai évének kezdete alkalmából hoztak létre.
Az évet és a weboldalt (http:// europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=en) José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Vladimír Spidla munkaügyi biztos és Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter bocsátotta útjára Brüsszelben, a „Munkavállalói mobilitás: jog, választás vagy lehetőség?” elnevezésű konferencia keretében. A mobilitás európai évének célja, hogy növelje a más országban vagy új munkakörben való elhelyezkedés előnyeinek ismeretét és jobb megértését, és rávilágítson arra, hogyan segítheti elő az Európai Unió munkavállalóinak mobilitását.
Mindezt azokban a hetekben, amikor az unió régebbi tagországaiban éles vita folyik arról, feloldják-e az új tagállamok munkavállalóival szemben még fennálló korlátozásokat. A tagoknak április utolsó napjáig kell döntést hozniuk az ezt engedélyező intézkedés hároméves meghosszabbításáról vagy elvetéséről.
Az alkalomból Brüsszelben közzétett adatok szerint jóllehet a lakosság 53 százaléka kiemelten fontosnak tartja a munkavállalói és utazási szabadságot, ma az európaiaknak csak mintegy 2 százaléka él származási országán kívül egy másik EU-országban. Ez az arány az utóbbi harminc évben alig változott.
Az európaiak a munkahelyüket sem változtatják túlságosan gyakran: átlagosan 10,6 évig maradnak egy-egy állásban az Európai Unióban, szemben az Egyesült Államokkal, ahol az átlag 6,5 év.
Magyarországon, Ausztriában és Írországban a lakosságnak csak egynegyede lenne kész külföldön munkát vállalni, míg például Lengyelországban ez az arány eléri az 50 százalékot is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom