Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Egymilliárdos adócsalás: olajjal üzletelt a bűnbanda

A csalást Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el. Ez volt az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekménye.
Mintegy egymilliárd forint adót csalt el egy olajtermékekkel üzletelő bűnbanda - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel. Több szálon futó nyomozás vezetett ahhoz a bűnbandához, amely alig egy év alatt mintegy egymilliárd forint kárt okozott az államnak az adószabályok kijátszásával: törvénytelen üzletek sorozatával bújt ki a jövedéki adó és az áfa megfizetése alól - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, ez volt az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekménye. A bűncselekményt Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el, adókötelezettségüket eltitkolták, és illegális működésüket szándékosan bebuktatott cégekkel leplezték.

A szabálytalanul forgalmazott olajtermékek eladásában több, részben az elkövetők által üzemeltetett benzinkút is közreműködött.

A folyamatban több százezer liter, egyébként nem jövedéki adóköteles kőolajtermék üzemanyagként cserélt gazdát, miközben a forgalmazók tetemes haszonra tettek szert, törvénytelenül - írták. Emlékeztettek, a NAV még októberben hozta nyilvánosságra azt az esetet, amelyben pénzügyőrök luxusautókkal érkező, gyanúsan viselkedő férfiakat ellenőriztek egy benzinkúton. Akkor nagy mennyiségű euró és gyanús cégpapírok, dokumentumok kerültek elő. Mint kiderült, azok a cégpapírok is ehhez az olajüzlethez vezettek.

A közlés szerint a több helyszínen és egymástól eltérő időpontokban végzett ellenőrzések adatai és bűnjelei között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók összefüggést sejtettek, így a nyomozás több szálon is elindult, és a nyomok egyazon elkövetői körhöz vezettek.

A benzinkúton találkozó társaságon túl kamionok szállítmányait, fuvarleveleit ellenőrizték a NAV munkatársai, a dokumentumokat nemzetközi adatbázisokkal vetették össze, így rövid időn belül feltérképezték a cégek módszereit és gyakorlatát. Az utóbbi idők egyik legnagyobb akciójában 96 pénzügyőr és 60 pénzügyi nyomozó dolgozott együtt a NAV bevetési egységeivel Budapesten és több megyében. A pénzügyi nyomozók 21 helyszínen tartottak házkutatást, miközben a pénzügyőrök 44 helyszínen, benzinkutakon, végfelhasználó cégeknél és magánszemélyeknél jövedéki ellenőrzéseket végeztek. Az ellenőrzések alkalmával mintegy 70 ezer liter kőolaj terméket foglaltak le.

Az okozott kár megtérülése érdekében a gyanúsítottaktól készpénzt, eurót és forintot is lefoglaltak 16,5 millió forint értékben. Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van, akik közül négy férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Visszaélés jövedékkel és adócsalás bűncselekmények miatt kell felelniük a büntetőeljárásban. Emellett a gyanúsítottaknak és a tetten ért végfelhasználóknak az adót és a kiszabott bírságot is meg kell fizetniük, az érintett benzinkutakat pedig be is zárhatják a törvénytelen forgalmazás miatt - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 8. zakarias3 2011. december 28. 21:37
  „neveket,címeket!”
 • 7. pancser 2011. december 28. 20:08
  „Be kell zárni a benzinkutat is, akkor majd orgazdák sem lesznek.”
 • 6. Kránitzné 2011. december 28. 14:35
  „5. tomiwudu 2011.12.28. 13:37
  Ott a pont.”
 • 5. tomiwudu 2011. december 28. 13:37
  „A kormány nem tűri a konkurenciát! Ezért felszámol minden törvénytelent!
  Csak saját magát nem!!!”
 • 4. Csetneky 2011. december 28. 12:36
  „Jó volna az összes ilyet rács mögött látni.”
 • 3. Csipetke 2011. december 28. 11:15
  „Ideje, hogy véget vessenek az efféle csalásoknak!”
 • 2. királyfi 2011. december 28. 11:12
  „Neveket,címeket....!!!!!”
 • 1. vietkong 2011. december 28. 09:43
  „Mióta felállították a NAV-ot egyre több pozitív hírről lehet hallani! Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bennégett a kigyulladt házban egy férfi Törökszentmiklóson

A tűz keletkezésének idején két ember tartózkodott a házban, egyikük észlelte a füstöt és… Tovább olvasom