Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Egymilliárd forintot osztottak

Az idei az első év, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntött a helyi decentralizált pályázati keretek felhasználásáról (korábban ez a megyei területfejlesztési tanács jogkörébe tartozott).

Erre a csütörtöki celldömölki ülésen került sor, amelyen egyébként megünnepelték a testület megalakulásának tizedik évfordulóját is. Az első ülést 1997 májusában, Győrben tartották. A „kalapokban" a korábbi esztendőkhöz képest kevesebb, összesen egymilliárd forint volt, amelyre Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye önkormányzatai 678 pályázatot nyújtottak be, 3,9 milliárd forintot kérve. Közülük 226 projekt nyert. Molnár Csaba, a tanács elnöke, győri országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: a legtöbb pénz Győr-Moson-Sopronba érkezik.

A legtöbb pénz, 507 millió forint a céljellegű decentralizált keretben volt. Itt 92 projektet támogattak. Écs például az orvosi rendelő homlokzat- és tetőfelújítására, akadálymentesítésére, Kimle az általános iskola tornatermének felújítására, Pér ravatalozó építésére, Ágfalva az óvoda rekonstrukciójára, bővítésére, Fertőrákos csapadékvíz-elvezető árok átépítésére kapott 10–10 millió forintot.

A területi kiegyenlítést szolgáló 83 millió forintos forrásból a megyében Jobaháza, Magyarkeresztúr, Gyömöre, Vadosfa, Potyond, Rábapordány és Lázi részesül. Ennél sokkal nagyobb összeg, 371 millió forint jut útfelújításra, amit 101 pályázó között osztottak szét. A két megyei jogú város közül Győr a Bástya, az Írisz, a Kertalja és a Liezen-Mayer utca egy-egy szakaszára, Sopron a Lackner utcára és az Ógabona térre kapott támogatást. Ezenfelül a szűk céltámogatási keretből egyedül a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháznak jut 7 millió forint egészségügyi gép-műszer beszerzésre.

A részletes támogatási listák itt találhatók:

Helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatása - HÖF CÉDE 2007.

Helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatása - HÖF TEKI 2007.

Települési önkormányzati szilárd burkolatú belterületi közutak burkolat-felújításának támogatása 2007.

A tanács döntött arról is, mely beruházásokat javasolja kiemelt projektnek az ágazati operatív programokba. Közöttük számos megyei van: a Sopron és térsége hulladékgazdálkodási rendszer, a fertődi kastély gyűjteményes részeinek helyreállítása, a Király-tó vizes élőhelyeinek rekonstrukciója, a jánossomorjai ivóvízminőség-javítás, Bősárkány és térsége szennyvízcsatornázása, sürgősségi betegellátó centrum kialakítása és a központi műtőblokk felújításának befejezése a Petz-Kórházban, a nagylózsi idősotthonban új épület építése, a győri Széchenyi-egyetemen módszertani központ és hálózat létrehozása, a soproni Kőszegi úton aluljáró építése, a péri repülőtér fejlesztése. Amennyiben a kormány is igent mond, ezekre a beruházásokra pályázat nélkül jut EU-támogatás.

Utóbbi állítás igaz 31 alsóbbrendű út felújítására, építésére, amelyeket ugyancsak csütörtökön választott ki 84 javaslat közül a tanács.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged!

Tizenegy év után ismét bajnok a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, miután a Budapest Bank Liga… Tovább olvasom