Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Egymással nem versenyeznek a Lázár fivérek

A nevüket övező népszerűség sportrajongók ezreit vonzza oda, ahol éppen versenyeznek. Legutóbb Fábiánsebestyénen léptek pályára saját nevelésű lipicai lovaikkal a Lázár fivérek. Vilmos és Zoltán egymás ellen nem hajt, de mindenki őket akarja legyőzni.
A hazai lovassport szezonnyitó versenyét rendezték meg a múlt hét végén Fábiánsebestyénen, ahol elindultak a Lázár fivérek is. Nevük a fogathajtásban mára egyet jelent a sikerrel, erre pedig rendszerint ezrek kíváncsiak. A verseny előtti napon még csend volt a fábiáni pálya körül, de ők már készen álltak: valami lázas akarat volt érezhető a hangulatukban. Egy évtizede számolnak már azzal, hogy mindenki őket szeretné megverni. A két testvér egyaránt fogathajtásban teljesített nagyot, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán összesen tizenkét világbajnoki éremmel büszkélkedhet. A fivérek nem tartják különösebben fontosnak részletezni, hogy a tizenkét aranyból kinek pontosan mennyi van. Ők együtt szerezték a bajnoki címeket, akkor is, ha egyszerre indultak. A fogathajtásban összetett eredmény alapján szerzik a helyezéseket a versenyzők – a csillogó érmek a Lázár fivéreket jelzik.

Vilmost és Zoltánt arról kérdeztük, vajon versenyeznek-e egymással? A fivérek között vajon van-e valódi versengés? Amikor ez a kérdés elhangzott, a férfiak egymásra néztek. Előbb a fiatalabb, idén 34 éves Zoltán válaszolt. Azt mondta, segítik egymást. Ha egyikük éppen hajt, a másik a földről nézi és viszont. Ilyenkor kiderülnek a hibák. Ha az észrevételt a másik nem veszi jó néven és valóban versenyezni akar, akkor abba belebuknak a Lázár fivérek – így fogalmazott. Vilmos hozzátette, ők ketten edzői egymásnak. Az idősebb (40 éves) testvér szerint nagyon helyes, hogy mindketten így állnak a dologhoz, így van kétszer annyi esélyük a győzelemre – arról pedig nem lehet lemondani.

Lipicaival versenyeznek

A fogathajtásban világszerte egyre inkább félvér lovakkal állnak rajthoz a versenyzők. Előnyös tulajdonságokat tudnak így létrehozni a tenyésztők, ám ezekhez nagyon nehéz hozzájutni. A Lázár fivérek megmaradtak a tradicionális magyar fajtánál, lipicai lovakkal versenyeznek. A sportcélok szerint megpróbálnak fajtán belül az egyedek közül válogatni, ezekkel eddig sikerült helytállni. Másik tradicionális magyar lófaj a nóniusz, mely a hozzáértők szerint szinte alkalmatlan a versenyzésre. A nóniusz törzstenyészeteket a legtöbb helyen felszámolták, így a tavaszi verseny színhelyén, Fábiánsebestyénen is.

A versenyzés ízét felnőttként élték meg mindketten, a kölcsönös megbecsülésre pedig megtanította őket néhány érdekes tapasztalat. Vilmos segédhajtója volt Zoltán első világbajnokságán az Egyesült Államokban. Néhány évvel később Riesenbeckben Zoltán legyőzte Vilmost, aki azért vesztett, mert eltört a kocsirúdja. A kettes fogat műfaját már régen ketten birtokolták, amikor Zoltán döntött és váltott: a lovassportban királyi kategóriának nevezett négyes fogatot választotta. Jól tette, mert ebben világbajnoki címet szerzett, így a világon egyedülálló versenyző: kettes-, négyesfogat-hajtásban egyéni és csapatbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet. A fiatalabb fivér nem felejti el, hogy a lécet számára a bátyja tette fel. Zoltán sportteljesítményeiért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, Vilmos a Magyar Köztársaság Elnöki Érem kitüntetést.

A Lázár fivérek a klasszikusan nemes küzdelemben szerzett győzelmek komolyságát némi vagánysággal fűszerezik. Tisztában vannak vele, hogy az elsőség kötelez. Kihívottnak tekintenek ezért minden fogathajtót az egész világon. Leginkább Hollandiában ünneplik őket, ott örvend nagy népszerűségnek a sportág. Hogy miért nem a díjlovaglást vagy a díjugratást választották? Erre a kérdésre ez a válaszuk: így alakult.

Zoltán elmondta, az utóbbi időben egyre többször felmerül ez a kérdés: mi lett volna akkor? Hogyan alakult volna a múltban a magyar lósport jelene, tehát a jövője? Bár mindketten megtanultak lovagolni, mégis a fogathajtásnál maradtak. A díjlovaglás és a díjugratás dollármilliókat kíván – indokolta Vilmos. Elképzelhető, hogy a lovasnak van pénze lovat vásárolni, de kicsi az esélye, hogy tehetsége is van a lovagláshoz – vélekedtek mindketten. A fivérek saját vállalkozásaik révén tesznek szert olyan bevételre, amiből a versenyzést fedezik.

A testvérek hoztak atyai útmutatást a szülői háztól. Idősebb Lázár Vilmos jelentette ki egyszer kevéssé meglepő módon: nem szereti a középszerűséget. Fiai a lovat mint a magyar eredet jelképét tisztelik. Selyemmel hímzett koronás címert hordanak az ingükön. A fivérek szerint ez fontos.

Milliárdos testvérek

A Népszabadság 150 leggazdagabb Magyarországon című kiadványa szerint a Lázár testvérek becsült vagyona 3,1 milliárd forint, a 102. és a 103. helyen állnak. A Magyar Hírlap által összeállított, A leggazdagabb száz magyar című munka alapján viszont 3,7 milliárd forint a vagyonuk, ezen a listán a 99. helyet foglalják el. A Lázár testvérek a pénzük alapján itthon nem elsők, lovassportsikereik révén viszont igen. A világbajnoki aranyak mellett számos más díjat őriznek a Gödöllőhöz közeli Domonyvölgyben 1999-ben megvásárolt egykori tsz-majorban, ami igazi turistavonzó látványosság. Fogathajtópálya, hathektárnyi birtok, ötszáz fős étterem tartozik hozzá. Üzletileg főként a legnagyobb hazai tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi lánc, a CBA társtulajdonosaiként lettek ismertek.
A kereskedőszakmát még iskoláskorukban, szüleik fonalkereskedésében tanulták ki. Első élelmiszerüzletüket 1993-ban, a Közért-privatizáció keretében vették meg Kőbányán, a családi legendárium szerint ehhez az őket világbajnoki címhez segítő versenylovaikat is el kellett adni. Ugyanekkor csatlakoztak az akkor létrejött kiskereskedelmi beszerzési társuláshoz, a CBA-hoz. Lázár Vilmos 2005 óta a cég elnökhelyettese. A családi cégek 2004-ben már milliárdos árbevételt produkáltak. Az elmúlt években részesedést szereztek az egykori Utasellátó Vállalat jogutódjában, a Resti Rt.-ben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Köszönet, elismerés Vélemények erről-arról

• Emelték a menetjegyek árát, a diákkedvezmény csökkent! A vonat önhibánkon kívül késik. A pénztár… Tovább olvasom