Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Egyiptomi tragédia: leszállt a sérülteket hazaszállító első gép

Leszállt a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden kora délután.

13:53

Leszállt a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép Budapesten kedden kora délután - erősítette meg az MTI értesülését Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A sérülteket három mentőautóval szállították kórházba.

A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.

Az MTI repülőtéren lévő tudósítója három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

Az MTI Egyiptomban tartózkodó különtudósítója reggel azt jelentette, hogy az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) nevű kórházában ápolt - most Budapestre érkezett - nyolc sérült mellett még hatan utazhatnak haza kedden Magyarországra. Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a Hurghadához közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Rajtuk kívül a Nile kórházban még tizenegy, Kairóban pedig négy sérültet ápolnak.

A vasárnapi balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg.

A keddi nap történéseiről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője délután sajtótájékoztatón számol majd be.

12:45

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai baleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök.

Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

12:35

A kedd reggel az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó különtudósítója.

Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők - arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek - nem kívántak nyilatkozni.

A vasárnapi balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg. Az El Gounából Magyarországra utazó sérülteken kívül a Nile (Nílus) kórházban még 11 sérültet, Kairóban pedig négy súlyos sérültet ápolnak.

Hurghadában két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták, nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el, és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van. A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba kedden érkezett szakértői már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását - tájékoztatta az MTI-t Kveck Péter kairói nagykövet. Elmondta: számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani.

A kairói nagykövetség két konzulja folyamatosan a hurghadai Nile (Nílus) kórházban tartózkodik, kapcsolatban áll a sérültekkel és a hozzátartozókkal - nyilatkozott a közmédia hírstábjának kedden Kaizinger Tibor, a Külügyminisztérium konzuli részlegének munkatársa.

Mint mondta, az utazási iroda és a biztosítók képviselőivel készítik elő a holttestek hazaszállítását.

Arról is beszélt, hogy voltak sérültek, akik számára ideiglenes útlevelet kellett kiállítaniuk, mert a balesetben eltűntek az úti okmányaik. Szólt arról is, hogy a buszon utazók csomagjait egy helyre szállították. Kiemelte a helyi magyarok és az egyiptomi hatóságok jó együttműködését. Hangsúlyozta, hogy az egyiptomiak mindent megtesznek a sérült magyarok érdekében, illetve a történtek tisztázására.

Az MTI a Miniszterelnökségtől úgy értesült, hogy Orbán Viktor kormányfőt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, és a miniszterelnök szóvivője várhatóan kedden délután sajtótájékoztatót tart.

Az Uniqa és a QBE Atlasz Biztosító kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit - közölték a biztosítók kedden az MTI megkeresésére.

Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere azt mondta az MTI-nek, hogy mivel náluk van a biztosítottak többsége, kedden kettő, szerdán egy repülőgépet küldenek a sérültek hazaszállítására. Hangsúlyozta, hogy azokat a sérülteket is hazaszállítják, akik nem náluk voltak biztosítva. Elmondta, hogy ezzel a három géppel várhatóan az összes sérültet haza fogják tudni hozni.

Arra a kérdésre, hogy hány biztosítottjuk volt a balesetben, Écsy Zoltán biztosítási titokra hivatkozva nem válaszolt, és hozzátette, hogy jelenleg is folyamatban van az azonosítás. Az utasbiztosítási termékmenedzser elmondta: eddig nem érkezett megkeresés a hozzátartozóktól, hogy kiutaznának, de ha érkezik ilyen, akkor mindenben támogatják a kijutásukat.

Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója kedd délelőtt az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a jelenlegi állás szerint három sérültjük van Egyiptomban, velük felvették a kapcsolatot. Hozzátette: nincs szükség arra, hogy hozzátartozókat kiutaztassanak hozzájuk, mivel egy keddi kontrollvizsgálat után haza tudják őket utaztatni.

Molnár László, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére közölte kedd délelőtt: a buszbaleset egyik halálos áldozata az ő biztosítottjuk volt. A hozzátartozókkal már kapcsolatba léptek, a holttest repülőgéppel történő hazaszállítása a Magyar Honvédség közreműködésével történik - közölte Molnár László.

12:16

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden a közmédiának Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban.

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.

Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.

"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.

Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

11:55

Már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői, akik kedden érkeztek Egyiptomba – tájékoztatta Kveck Péter kairói nagykövet az MTI-t.

Elmondta, számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, ezt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Szólt arról is, hogy a Külügyminisztériumból hétfőn egy konzul érkezett Egyiptomba. Neki komoly gyakorlata van a hasonló válsághelyzetek ellátásában. A Hurghadában dolgozó két, konzuli feladatokkal megbízott diplomata munkáját segíti - mondta a nagykövet.

Kveck Péter szólt a kairói Dar el-Fuád kórházban ápolt négy súlyos sérültről is. Hangsúlyozta, állapotukban nincs változás, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy javuljon állapotuk. Mint fogalmazott: "erre még várni kell", sérülésük súlyossága miatt.

Hozzátette, hogy szerdán legalább négy vagy még több - a hurghadai kórházban kezelt - sérült utazhat haza Magyarországra. Ez a gyógyulás ütemétől függ, nem a kórháztól, a sérültek állapota határozza meg távozásuk időpontját - fejtette ki a kairói magyar nagykövet.

08:42

Az Uniqa és a QBE Atlasz Biztosító kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit, míg az Európai Utazási Biztosító Zrt. - amelynek a jelenlegi adatok szerint egy biztosítottja volt az utazók között, és ő életét veszítette - a Magyar Honvédség közreműködésével szállítja haza a holttestet - közölték az érintett biztosítók kedden az MTI megkeresésére.

Écsy Zoltán, az Uniqa Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere kedden azt mondta az MTI-nek, hogy mivel náluk van a biztosítottak többsége, kedden kettő, szerdán pedig még egy repülőgépet küldenek a sérültek hazaszállítására. Hangsúlyozta: azokat a sérülteket is hazaszállítják, akik nem náluk voltak biztosítva. Elmondta, hogy ezzel a három géppel várhatóan az összes sérültet haza fogják tudni szállítani.

Arra a kérdésre, hogy hány biztosítottjuk volt a balesetben, Écsy Zoltán biztosítási titokra való hivatkozással nem kívánt válaszolni, illetve hozzátette, hogy jelenleg is folyamatban van az azonosítás.

Az utasbiztosítási termékmenedzser elmondta, hogy eddig nem érkezett megkeresés a hozzátartozóktól, hogy kiutaznának, de ha érkezik ilyen, akkor mindenben támogatják a kijutásukat.

Dénes Attila, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója kedden délelőtt az MTI érdeklődésére azt mondta: a jelenlegi állás szerint - anélkül hogy a holttestek azonosítása megtörtént volna - három sérültjük van Egyiptomban, velük felvették a kapcsolatot. Hozzátette: nincs szükség arra, hogy hozzátartozókat kiutaztassanak hozzájuk, mivel egy keddi kontrollvizsgálat után vissza tudják őket utaztatni Magyarországra. Elmondta azt is, hogy három biztosítottjuk már nincs kórházban.

Molnár László, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére azt közölte kedden délelőtt, hogy az egyiptomi buszbalesetben érintettek közül egy utasról tudják jelenleg, hogy az EUB-nál volt biztosítva, ő sajnálatos módon életét vesztette a balesetben.

A hozzátartozókkal már sikerült kapcsolatba lépniük, a holttest repülőgéppel történő hazaszállítása a Magyar Honvédség közreműködésével történik - közölte Molnár László, hozzáfűzve, hogy segítségnyújtó partnerünk (Europ Assistance) képviselője a helyszínen tartózkodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatér az éremdobáló birkózó

Visszatér a versenyzéshez Ara Abrahamian svéd birkózó, akit a pekingi olimpián szerzett harmadik… Tovább olvasom