Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyházasfaluból a világűrbe

Folytatás az 1. oldalról.

– A mi aranyos kis Karink már tizenkét éves korában rakéta- és űrhajómaketteket épített – folytatta Egyházasfaluban Simonyi Erzsébet. Egy nemzetközi ifjúsági versenyt is megnyert, ahol a téma az űrhajózás volt. Gyermekkorunkban sokat játszottunk együtt, ő mindig számolt, könyvek nélkül szinte sosem láttuk. Már akkor érdekelte őt a tudomány, amikor még a betűket sem ismerte, csak a képeket nézegette. Nem meglepő tehát, hogy a gimnázium harmadik és negyedik osztályát egy év alatt végezte el.
Az élet és a sors úgy hozta, hogy Charles Simonyi 18 éves korában egy évet Dániában dolgozott, majd az Amerikai Egyesült Államokban, Seattle-ben telepedett le. Diplomáját a Berkeley egyetemen szerezte meg. Meg kell jegyezni, sosem felejtette el kötődését, bármerre járt a világon, mindig elmondta, a Simonyi család Magyarországról, Egyházasfaluból származik. A 2001-ben elhunyt édesapa, Simonyi Károly alkotta meg egyébként a fizikában alapműnek számító A fizika kultúrtörténete című összegző munkát.
– Idősebb Simonyi Károly emléke előtt tisztelegve vette fel a neves fizikusprofesszor nevét két éve a helyi általános iskola – veszi át a szót Eső János, akit szintén erős rokoni szálak fűznek a leendő űrturistához. – Charles Simonyi nem felejtett el bennünket, rendszeresen támogatja a falut, legutóbb a templom felújítására küldött pénzt. Éppen ezért a nyár eleji ünnepélyes átadásra szeretnénk őt meghívni, és bízunk benne, eleget is tesz a felkérésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom