Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egyházakról számokban

Győr-Moson-Sopron - A megyében élők 85 százaléka valamely felekezethez tartozónak vallja magát. Ennek ellenére az egyháztagoknak – átlagosan – csak 10–20 százaléka látogatja a templomokat.

Fél évszázadnyi szünet után a legutóbbi – nyolc évvel ezelőtti – népszámláláskor ismét szerepeltek vallással kapcsolatos kérdések. Az önkéntes válaszok alapján a megyebeli lakosság 85 százaléka (országosan 74 százalék) vallotta magát valamely egyházhoz, felekezethez tartozónak.

Az adatok az azóta eltelt időszakban sem sokat változtak. Így a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából kiderül, hogy a nyilatkozó győr-moson-soproniak 74 százaléka (321 ezer) római katolikus, 6 százaléka (27 ezer) evangélikus, 3 százaléka (17 ezer) református. A megyében 1300-an görög katolikusnak, 160-an izraelitának és 2300-an más egyházhoz, egyházi közösséghez (például baptista, unitárius, Hit Gyülekezete) tartozónak vallották magukat.

A két megyei jogú városban kicsit más az arány. A győriek 66 százaléka (86 ezer) római katolikus, 6 százaléka (7800) evangélikus, 5 százaléka (6600) református. A Sopronban lakók 69 százaléka (39 ezer) vallotta magát római katolikusnak, 7 százaléka (3900) evangélikusnak, 3 százaléka (1700) reformátusnak.

A városokban 10 százalék alatti, de például a Répce és a Fertő mentén 60 százalék a templomba járók aránya. Fotó: Felvételünk illusztráció
A városokban 10 százalék alatti, de például a Répce és a Fertő mentén 60 százalék a templomba járók aránya. Fotó: Felvételünk illusztráció

A statisztikai adatok ellenére a templomba járásról, egyházi alkalmak látogatásáról más számok tanúskodnak. Németh Gyula pápai prelátus, az Egyházmegyei Hivatal irodaigazgatója érdeklődésünkre elmondta: nincs látványos csökkenés, sőt, az utóbbi időben egyre több fiatal házaspár jelenik meg gyermekeivel a miséken. Ez reményt, a jövő nemzedékét jelentheti a győri katolikus egyházmegyének, ahol a városokban 10 százalék alatti, de például a Répce és a Fertő mentén 60 százalék a templomba járók aránya.

Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke lapunknak úgy nyilatkozott: az evangélikusoknál jelenleg „megállapodott" a vallásgyakorlók száma. Jelentkezett viszont egy olyan hitet kereső szülői nemzedék, akik egyházi iskolákba járatják gyermekeiket és ennek hatására maguk is járnak istentiszteletre, érdeklődnek a vallási alkalmak iránt. Az elnök püspök szerint türelemmel és kitartással szervezett, új kínálattal kell előállnia az egyháznak, így talán várható, hogy pozitívan változik a jelenlegi arány.

A megyei reformátusoknál most kicsit emelkedett a vallásukat gyakorlók, az egyház szolgáltatásait igénylők száma. Lentulai Attila esperes becslése szerint vasárnaponként a számon tartott gyülekezeti tagok 10 százaléka, ünnepi  alkalmakkor 25–30 százaléka jár templomba. Új jelenségként említette: úgy tűnik, a válságban egyre többen keresnek az anyagi világ bizonytalanságaival szemben a templomban vigaszt és lelki kapaszkodót.

Olvasóink írták

 • 6. SAmu 2009. március 24. 20:41
  „Asher! A cikk címe: "A hitközség visszakéri a zsinagógát" .
  Dátum: jan.20. a kisalföldben”
 • 5. SAmu 2009. március 24. 19:02
  „Asher! Félreértettük egymást! Én a soproni Pap réti zsinagógáról beszéltem, nem a győriről. Egyébként Sopronban van még (+2 ) gótikus zsinagóga is, melyet helyreállítottak és látogatható - mint múzeum. Te zsidó vagy, amit tiszteletre méltóan azonnal bevallasz , és elhiszed-e , hogy kettő (egymással szemben lévő!) gótikus középkori zsinagóga létezéséről beszélnek Sopronban, melyből az egyiket visszakéri a hitközség kultikus célokra?
  Egyébként 40 -50 zsidó él Sopronban most.....
  Sokan 1956-ban vándoroltak ki, kb. azóta nincs zsinagógai hitélet.
  Ha érdekel, nézd meg a Kisalföld korábbi , idevonatkozó cikkét, arra is megírtam véleményemet.
  Ha nem találnád, segítek...”
 • 4. ASHER 2009. március 24. 16:57
  „Samu!!
  a "papreti",az hol van?en csak az ujvarosi nagy zsinagogarol tudok,de abban zeneiskola van!!!
  amugy meg: csak halkan-(mert rogton lekoszoszsidoznak!!)-kerdezem hova tettek a t honfitarsak a videk teljes
  zsido lkossagat??-es most gondolok erosen a csendorokre es a csendorkeruletekre akik megbizottak voltak a zsi
  dok osszeszedesevel!!!!!mert tagadni sem ertdemes hogy ott csak a bevagonirozasnal volt jelen 2-4 nemet tiszt!
  meg a vonatot a nemet-(jelenleg osztrak)-hatarig is a magyar csendorok kisertek,es csak heiligenkreuz-tol vettek at az SS-ek!!!!maskent mondva egy Sonder Einsatz Kommando SD!!!!!ok aztan kisertek egeszen Mauthau
  senig!!!onnet idonkent a mellek lagerekbe mint pl: az alagut epitoket tartalmazo Loibl-Pass lager kozvetlen Kufstein utan az Olasz hatarnal!!!”
 • 3. SAmu 2009. március 23. 20:02
  „Kedves Asher!
  Tévedsz, a megmaradt Pap réti zsinagógában még zeneiskola SEM működik. (Üres!)
  Boldog lennék, ha helyreállítanák, mert az 50-es /60-as/ években még működött! Nem a háború tette működésképtelenné.......!”
 • 2. SAmu 2009. március 23. 19:56
  „Középfokot verdeső magyar tudásom egy új szóval gyarapodott Ittzés úr jóvoltából. Ez a szó: "MEGÁLLAPODOTT".
  Ez azt jelenti, hogy pl. a 3900 soproni evangélikusból a rendszeres templomlátogatók- vallásgyakorlók száma "megállapodott".

  Ha esetleg valakit érdekel ennél konkrétabban, nézzen utána és computer segítégével a %-os arányt kiszámolhatja, ami engem - sajnos - nem derít örömre (a többi tört. egyházzal való összehasonlítás után )....”
 • 1. ASHER 2009. március 23. 18:40
  „ettol hujebbet nem tudott leirni a T. Ujsagiro!!!!!!
  pl; a zsidok hova menjenek imadkozni ha az 1950-es evek ota a Zsinagogaban Zeneiskola mukodik??????!!!!!
  ki gondoskodott nekik uj zsinagogarol???senki!!a komcsik is,most is feneketlen utalattal gyuloltek a zsidokat!!!
  tudok olyan konkret esetekrol amikor a szerencsetlen elveszitve az egesz csaladjat,valami isteni csoda folytan
  tulelte a lagereket,hazajott,majd itthon azzal a vaddal hogy ha tulelte azt,akkor biztosan azert mert a nacikkal
  bratyizott!!ezzel aztan szepen ki is telepitettek a hortobagyra egy ujabb lagerbe kenyszermunkara!!
  ott aztan a szegyenbe,es az eheztetesbe belehalt vegul!!!erre is mondta kadar; "igen kovettunk el hibakat..."
  nekik ez csak egy "hiba"volt semmi tobb!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire számítanak a pártok?

Győr-Moson-Sopron - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombati bejelentése és a vasárnapi közéleti,… Tovább olvasom