Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyéves az Orbán-kormány

Mintegy 900 napirendi pontot tárgyalt meg 48 ülésen megalakulásának egyéves évfordulójáig a második Orbán-kabinet.

Orbán Viktor miniszterelnök az eltelt egy esztendőben szinte az összes európai országot bejárta.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság az MTI érdeklődésére közölte, hogy a kormány tavaly május 29-i megalakulása óta 48-szor ülésezett. A kabinet tagjai több kihelyezett tanácskozást is tartottak: elsőként tavaly júniusban Lovasberényben, ahol többek között a gazdasági akciótervvel kapcsolatos döntés-előkészítés zajlott. Októberben Veszprémbe utazott a kormány, a téma a vörösiszap-katasztrófa volt. Legutóbb idén februárban tartott kihelyezett ülést a kabinet: Siófokon egyebek mellett arról döntöttek, hogy kiemeltté nyilvánítják a győri Audi-beruházást.

Ezeken felül 2010 novemberében Brüsszelbe is ellátogatott a kormány, ahol együttes ülést tartott az Európai Bizottsággal a 2011 első félévében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítéséhez kapcsolódóan.
Az említett 48 ülésen csaknem 900 napirendi pontot tárgyaltak meg a kormány tagjai. A kabinet nagyságrendileg kétszáz új törvényjavaslatot, illetve törvénymódosítási indítványt terjesztett az Országgyűlés elé. Emellett - az államtitkárság tájékoztatása szerint - május 19-ig megalkotott 273 kormányrendeletet és meghozott 347 határozatot.

Az eltelt egy évben számos kormánybiztost neveztek ki: tavaly őszig kormánybiztosként Papcsák Ferenc irányította az elszámoltatást, ám mivel Zugló polgármesterévé választották, munkáját Budai Gyula vette át. Vida Ildikó kormánybiztosként az adóhivatal és a vámhatóság egyesítését készítette elő, Barsiné Pataky Etelka az EU Duna-régió stratégiájával összefüggő kormányzati tevékenységet irányítja, Robák Ferenc pedig a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatok előkészítését és lebonyolítását ellenőrzi. Bakondi Györgyöt az iszapömléssel összefüggésben nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak, Wetzel Tamás az egyszerűsített honosítási eljárásért, Andrew G. Vajna a filmipar reformjáért, Fellegi Tamás pedig a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felel. Legutóbb a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátására neveztek ki kormánybiztost Vígh László személyében.

Orbán Viktor második kormányzása első évében több mint 50 külföldi utat bonyolított le: miniszterelnökként elsőként, tavaly június 1-jén Lengyelországba látogatott, majd szinte az összes európai országot bejárta, jelentős részben a magyar uniós elnökséggel összefüggésben. Európán kívül Kínában és Egyiptomban tárgyalt a kormányfő.
A kormányzati kommunikációs államtitkárság az MTI-hez is eljuttatott kronológiában gyűjtötte össze az elmúlt egy év főbb eseményeit: tavaly júniusban a frissen alakult kormánynak minden idők egyik legnagyobb árvize jelentette az első feladatot. Ekkor hirdették meg az első gazdasági akciótervet, és megkezdődött az alkotmányozás folyamata. Júliusban több intézkedés is megszületett az akciótervvel kapcsolatban: döntöttek a bankadóról, megszűnt az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági rokonok között, és betiltották a devizaalapú jelzálog bejegyzését.

Augusztusban elindult az Új Széchenyi Kártya Program, bevezették az egyszerűsített foglalkoztatást, és szigorodott a büntető törvénykönyv (Btk.), amely alapján már a kis értékű lopás is büntethető, és a kommunizmus bűneinek tagadása is bekerült a kódexbe.
Szeptemberben szabad lett a pálinkafőzés, megrendezték az első kormányzati karrierexpót, és megnyitottak több, korábban bezárt kispostát, valamint vasúti szárnyvonalat. Októberben a kormány számára a legtöbb feladatot a vörösiszap-katasztrófa adta, emellett a miniszterelnök meghirdette a második gazdasági akciótervet. Novemberben több év szünet után újra összeült a Magyar Állandó Értekezlet, és hatályba lépett a bajba jutott lakáshiteleseket segítő törvénycsomag.

Decemberben a kormány döntött a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság megszűnéséről és a magánpénztári nyugdíjvagyon állami kézbe vételéről. Döntés született emellett arról, hogy minden nő nyugdíjba mehet 40 év munkaviszony után a korától függetlenül, valamint arról, hogy ismét hároméves lesz a gyes.

2011 januárjában Magyarország átvette az EU soros elnöki tisztségét. Ekkor lépett hatályba az egykulcsos adórendszer, az új gázárszabályozás, továbbá elindult az Új Széchenyi Terv, megalakultak a kormányhivatalok, és ekkortól igényelhetik a kettős állampolgárságot a határon túli magyarok. Februárban egyszerűsödött az örökbefogadás, és létrehozták a 250 milliárd forintos stabilitási alapot. Márciusban a kabinet bejelentette a Széll Kálmán Tervet, meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, és esküt tett 1.800 új rendőr.

Áprilisban - amikor a parlament elfogadta az új alaptörvényt - a gyöngyöspatai események miatt ismét szigorodott a Btk. Májusban elindult a szociális konzultáció, és az állam visszavásárolta részesedését a Mol-ban.

Olvasóink írták

 • 13. gjozsi88 2011. május 28. 12:11
  „janika!
  Ha a törvény nem tilt valamit( lehetővé tesz) az nem büncselekmény!!!!!
  Mit akarsz ott bizonyítani???????”
 • 12. Stickers 2011. május 28. 08:56
  „<moderálva>”
 • 11. Lone_wolf.. 2011. május 27. 20:35
  „no nézd csak!
  http://www.ujhely.hu/demokratak/index.php/wikileaks-botrany-orban-szervezte-a-2006-os-zavargasokat/”
 • 10. janika 2011. május 27. 19:51
  „"gjozsi88" mit nem lehet azon érteni? Azért hoztak olyan törvényt, hogy ne tudja a bizonyítékait a polgár a megfelelő döntéshozók elé vinni! Ügyvéd pedig nincs, aki merné vallani a képviseletet mert a maffia egyszerűen kicsinálná! No nem mintha nem olvasták volna a Tábla és a Legfelsőbb bírái az eseményeket és bizonyítékokat. A kirúgásra a törvény az ok tehát az "ügyvédi tolmácsolás" hiánya! Tehát így a bűnözők továbbra is bűnözhetnek és röhögnek a markukba.Persze nyugodtan utána nézhetsz, hisz a Kisalföld napilap szerkesztői és a Győri Táblabíróság elnöke biztos szívesen tájékoztat.”
 • 9. fegyveres 2011. május 27. 18:14
  „http://nepszava.com/2011/05/uncategorized/bartus-laszlo-az-unio-elso-fasiszta-allama.html”
 • 8. gjozsi88 2011. május 27. 17:52
  „janika!
  Jogállamban a jogsérelmet kell először bizonyítani, hogy utána felelőségre lehessen vonni azt, aki a jogsérelmet okozta!
  Ugyanis jogállamban mindent lehet, amit a törvény nem tilt!
  Senki nem bünös a bíróság jogerős ítéletéig!”
 • 7. janika 2011. május 27. 15:30
  „Minden normális ember tudja, hogy akár országos akár egyéni sérelme, kára keletkezett, okoztak neki, akkor mindig a bíróságoknak van, volna joga igazságot tenni. Persze ahhoz valódi demokrácia és jogállam kellene Magyarországra. E fórumozók zöme képtelen felfogni, hogy itt nincs értelme még vitázni sem, hisz a törvényalkotók jobban mondva kreálók tele pofával röhögnek rajtunk.
  Addig míg az egyszerű, de értelmes polgárokat megfosszák az igazságszolgáltatástól addig nem is lesz rend ebben az országban.”
 • 6. janika 2011. május 27. 15:28
  „A magyar emberek is ki tudnak állni és képesek megvédeni saját magukat a Tábla és a Legfelsőbb Bíróság előtt is! Persze, ha a hazudó maffia rendszerű politikusok nem hoznának olyan törvényt, amellyel kirúgják "ügyvéd nélkül" e két kaszt döntéshozása elől a magyar polgárokat!
  És ez alatt az egy év alatt sem képesek a magyar embereknek igazságot szolgáltatni. Élteika maffiózókat tovább!”
 • 5. bojtár 2011. május 27. 11:42
  „nagyon sokallom ezt az 1 évet is.”
 • 4. Losba 2011. május 27. 10:15
  „http://www.rkdsz.hu/hirek/egy-elvetemult-gondolat-mit-is-akarna-tolunk-penzt”
 • 3. Madarász 2011. május 27. 09:41
  „"Orbán Viktor miniszterelnök az eltelt egy esztendőben szinte az összes európai országot bejárta." Kár volt erre pénzt pocsékolni az adófizetők pénzéből!

  Pozdorja!

  Abban, hogy sokkal alattomosabb, hazugabb, korruptabb és népnyúzóbb egyedül, mint az összes többi együtt véve.”
 • 2. Lone_wolf.. 2011. május 27. 09:23
  „Az adó csökkentés már megvolt.Gazdag seggek kinyalva.Mindenki más dögöljön meg.”
 • 1. pozdorja 2011. május 27. 09:08
  „Heppi börszdéj.
  A legfontosabb dolgokat megcsinálták: saját ember minden vezetői pozícióban, szereztek sok pénzt maguknak a magán-nyugdíjpénztáraktól, költségvetési tanácsot megszüntették, alkotmánybíróságot megregulázták, és szabad pálinkát főzni.
  De várjunk csak! Hol maradtak el a beígért munkahelyek, adócsökkentések, elszámoltatások, ´csontvázak a szekrényben´? Ja hogy azok csak választási szövegek voltak. Miben különböznek akkor a korábbi kormányoktól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a Kalocsán lezuhant siklóernyős

A kórházba szállítása után meghalt az a siklóernyős, aki eddig tisztázatlan körülmények között… Tovább olvasom