Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyetlen nőként az országban

„Negyvenkilenc kilós vagyok, most híztam" – mondja Ildikó, aki tíztonnás IFA-t vezet nap mint nap, hatezer liter tűz-, robbanás-, baleset- és környezetvédelmi veszélyt okozható gázolajat szállítva. Ő az ország egyetlen női veszélyesanyag- szállító teherautó-vezetője.
Amikor a hegymászókat megkérdezik, miért másszák meg a hegyet, azt mondják: azért, mert ott van. Amikor a negyvenkilenc kilós, százhatvan centis Szakter Ildikótól megkérdezik, mi készteti arra: nap mint nap tíztonnás IFA-t vezessen, rajta hatezer liter gázolajjal, szintén mondhatná: az, hogy az IFA ott van, ahol van, márpedig máshol kellene lennie – s ő odavezeti. Hiszen, mint a szegedi Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. gázolajszállítója, ő juttatja el az üzemanyagot a cég legkülönbözőbb helyein dolgozó munkagépeihez. Ildikó az ország egyetlen női veszélyesanyag-szállító teherautó-sofőrje – sem ő nem ismer másik ilyet, sem kollegái, az a félszáz férfi teherautó-sofőr sem, akik okvetlen tudnának arról, ha lenne ilyen.

Ildikó törékeny vállain óriási felelősség nyugszik: a gázolaj sokszorosan veszélyes anyag, nemcsak tűz- s robbanásveszélyes, de messze nem kell meggyulladnia ahhoz, hogy bajt okozzon: úttestre ömölve csúszós, óriási baleseteket lenne képes okozni, és ha a talajba kerülne, ott minden élőt végtelen időkre elpusztítana, tehát talajcserére lenne szükség, nagy pénzekért. Balesetek elkerülésére Ildikónak, számításai szerint, átlag három alkalma nyílik naponta – „frontos" időben több –, ennyi életveszélyes helyzetet kell nagyon jó összpontosítással, s elképesztően jó reflexekkel elhárítania-kezelnie. Hatezer liter gázolajjal – ugye – nem lehet úgy cikázni, mint egy szitakötő.

Mindeközben ott vannak a női sofőrök vezetőképességével kapcsolatos előítéletek. De valóban vannak-e? – Én soha ilyet nem tapasztaltam, ellenkezőleg: elismeréssel vegyes döbbenetet látok a hozzám hasonló nagyságrendű autók vezetőinek szemében – mondja Ildikó. Főleg, amikor törékenysége és nőisége fokozottan megjelenik: azaz ilyentájtól, tavasztól – ekkortól ugyanis pólóban vezet. Egyébként mi magunk is tapasztaltuk – autózva a szegedi csúcsforgalomban, s megpillantva Ildikót –, mennyire nem mindennapi látvány az IFA-volánnál ülő nő: a visszapillantó tükrén, és még két, további szélvédőüvegen keresztül is akadálytalanul „átjött" a hatás.

És csöppet sem lehet csodálkozni azon: még a túlpörgött állapotban lévő személyautó-vezetők – a fokozott erőszakosság, mondja Ildikó, elsősorban rájuk jellemző; minél kisebb járműben ül valaki, annál inkább túlbecsüli kocsija képességeit –, tehát még ők is abbahagyják: ha öklöt ráznak, az ökölrázást, ha dudálnak, a dudálást, ha fényszóróznak, a fényszórózást, s így tovább. Úgyhogy kimondottan jó – kvázi: nevelő – hatást fejt ki jelenléte az országúton; ha rajtunk múlna, kötelezővé is tennénk bizonyos létszámú női teherautó-vezető folyamatos jelenlétét a forgalomban. Ez egyébként az közlekedés során beszerezhető esztétikai élmények mennyiségét is nagyságrendekkel megnövelné.

Ildikó egyébként édesapja nyomdokait követve lett gépkocsivezető a cégnél. Mit szóltak ismerősei, barátok és barátnők, mikor megtudták, elment teherkocsit vezetni? Pláne veszélyes anyagot szállítót? – Nem lepődtek meg: már gyerekkoromban is jobban szerettem focizni, mint babázni – beszéli Ildikó, akinek a fegyvervizsgája is megvan, s valamikor kick-boxolt is. Magánéletében pedig éppúgy háztartást vezet, mint akármely más nő. Hobbija a kirándulás – párjával együtt –, arra gyűjtenek, hogy bejárják a kis Peugeot-val a világot. Ha nem is az egészet, de legalábbis a felét. Még az IFA-nál maradva: feltűnt, Ildikó úgy emlegeti: „ő". Mi több, „Ő". – Nem épp mai járgány, kaptam is már ígéretet, hogy egyszer majd korszerűbb kocsira kerülök. Várom-e ezt, vagy halogatnám inkább? Egy bizonyos: megőrzöm az IFA fényképét, s akárhová megyek, ott lesz velem a műszerfalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott haláleset hírzárlattal

Továbbra is teljes a hírzárlat Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő halálával… Tovább olvasom