Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Egyetlen lehetőségük az idegenforgalom

A turizmus fellendítése érdekében gazdasági és idegenforgalmi bizottságot hoztak létre Fertődön. Az elmúlt száz napban a lehetőségekhez igazították a költségvetést.
– Polgármester úr, immáron az ötödik ciklusát kezdte meg az elmúlt év októberében Fertőd élén. Van tehát tapasztalata a város vezetésében, ismeri jól az önkormányzat helyzetét. Mivel telt az első száz nap? – kérdeztük Fülöp Gézától, Fertőd polgármesterétől.
– A választást megelőző kampányban csak annyit ígértem, amennyinek volt valóságalapja. Nem engedhettem meg, hogy olyan elképzelésekről beszéljek, amikről tudtam, nem fogjuk megvalósítani. Az elmúlt három hónapban a terveinket hozzáigazítottuk a város lehetőségeihez. Szűk mozgásterünk volt. Csupán az elmúlt napokban érkezett meg az értesítés, hogy mennyi az állami normatíva. A héten pedig már szeretnénk benyújtani a költségvetésünk első körös tervezetét.
– A tizenkét tagú képviselő-testületben kétharmad részben megmaradtak a korábbi képviselők. Ez talán előny is, hiszen nem kellett tényfeltárást végezni, azonnal neki lehetett állni az érdemi munkának.
– Egyrészt valóban könnyebbség, hiszen esetünkben lecsökkent a „beletanulás” időszaka. Az a veszély viszont fennáll, hogy a testület elkényelmesedik, elveszti kreativitását és a megszokott sablonok szerint dolgozik. Ebbe a hibába nem szabad esnünk, változni és változtatni kell. Három fő területet jelöltünk ki, amelyben rövid távon fejlődnünk kell.
– Melyek ezek?
– A közösségi épület korszerűsítése nem halogatható tovább. A költségeket pályázatok révén szeretnénk előteremteni. A városközpont rehabilitációja sem várhat sokáig. Javítani kell az infrastruktúrát, rendbe hozni az úthálózatot. A tervezett konferencia-központ létrehozásáról sem tettünk le. Végül, de nem utolsósorban fel kell lendíteni az idegenforgalmat.
– Szóba hozta a idegenforgalmat. Fertőd többször megkapta már azt a kritikát, hogy nem használja ki eléggé a kastély nyújtotta lehetőséget.
– Ebben az új ciklusban létrehoztuk a gazdasági és idegenforgalmi bizottságot. Ennek feladata lesz a megoldási javaslatok kidolgozása. Látjuk, változtatnunk kell, ha azt szeretnénk elérni, hogy Fertőd vonzó város legyen. Tudni kell, a kastély állami tulajdonban van, ezért a mi lehetőségeink korlátozottak. Ugyanakkor ha jól megy a kastélynak, az Fertődnek is előnyös. Együtt dolgozunk, azaz kiegészítjük egymást. Olyan pluszprogramokat, rendezvényeket kell összehangoltan kínálnunk, ami miatt már megéri ideutazni és több napot eltölteni nálunk. Ebben viszont a Fertő-parti településeknek is feladatuk lesz. Hiszem azt, a jövőben sikerül megtalálnunk az összefogás módját. Az értelmes vitát minden esetben támogatom, a szembenállás pedig sehova nem vezet.
– Tavaly decemberben közös megegyezéssel megszűnt Zethner Pál munkaviszonya. Mikorra lesz új jegyzője Fertődnek?
– A pályázat beadási határideje lejárt. Jelenleg a jelentkezők meghallgatása történik. Az pedig a képviselő-testületen múlik, mikor választja ki a legmegfelelőbb személyt.
– A térségben élők – jogosan vagy jogtalanul – úgy érzik, Fertőd az ő hátrányukra akarja központi szerepét erősíteni. Itt elsősorban az iskolát hozzák fel példaként.
– Nem osztom az aggodalmakat! Tény, a térség központjának leginkább Fertőd alkalmas. Minden iskolával kapcsolatos lakossági fórumon hangsúlyoztuk, nem rivalizálni akarunk és nem érdekünk, hogy az adott településen bezárják az oktatási intézményt. A Fertő-parti települések mindegyike belépett a mikrotérségbe, ennek központja Fertőd. Nekünk kötelességünk átvenni azokat a

diákokat, ahol megszűnik az iskola. A szülők egyébként a polgármesterek egyezségétől függetlenül oda írathatják a gyerekeiket, ahová szeretnék.
– Fertőd a Fertő-táj világörökség részeként nem telepíthet jelentős ipart a térségbe. Miből lesznek akkor saját bevételek?
– Számunkra a legfontosabb és egyben az egyetlen lehetőségünk a turizmus, a vendéglátás. Valóban, néhány kivételtől eltekintve nincs jelentős vállalkozás a térségben. Ez az iparűzési adóból is látszik. A város intézményeinek fenntartása 600–650 millió forintból megoldható, de ekkor még nem költöttünk a fejlesztésekre. Ebben az évben is pályázunk az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatására. 2007. január elsejétől új időszakot kezdtünk, az uniós források nagy lehetőségeket teremtenek számunkra is. A pályázatokkal viszont ésszerűen kell bánni. Egyrészt önerő nélkül nem is érdemes elindulni, másrészt kizárólag olyan tervekkel célszerű foglalkozni, amiknek van realitása. Hosszú távon az a célunk, hogy az átalakulási időszakot véglegesen lezárva megteremtsük egy fejlődő, élhető és szerethető város alapjait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügynökmúlt, ördögi jelen

Az egyházi méltóságok kommunista ügynökmúltjának maradéktalan feltárásáért síkra szállnak a lengyel… Tovább olvasom