Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Egyetértve...

Egyetértve Nagy Bandó András művész úrral, az emberélet kioltása súlyos büntetést kell hogy vonjon maga után a Magyar Köztársaság büntető törvénykönyve szerint. Ugyanakkor a demokráciának (már ha van ilyen) meg kellene teremteni annak a lehetőségét is, hogy annak a sok százezer becsületes cigányembernek egy-egy bűnügy kapcsán ne kelljen összerezdülnie, vajon az elkövető a rasszjegyei alapján nem sorolható-e a cigánysághoz. Mert hát a gyakorlat az, hogy ha egy-egy bűneset kapcsán az elkövető valahova besorolható, jelen esetben a cigánysághoz, sokan és a művész úr írása is erre utal, a magyar cigányságot teszik felelőssé amúgy általában.

Ha végiggondoljuk, az általánosítások messzemenő következményekkel járhatnak nemzetiségekre, csoportokra. De vajon előfordult-e már, hogy rasszjegyekkel nem rendelkező orvosnak a cselekménye (mely köztudott, éveken keresztül vérfertőzést követett el) kihat-e az orvostársadalomra? Vagy más példát mondjunk: a művészvilágból ismert áldozat fiának tette kihat-e a korosztálybeli fiatalokra? És sorolhatnánk. Mindezekkel arra szerettem volna rávilágítani, hogy él ma Magyarországon egymillió cigányember, akinek a haza szó épp azt jelenti, mint bárki másnak ebben az országban. Szeretne élni Emberként, nagy E-vel, ahogy a művész úr írta, de sajnos tendencia az, hogy Nemecsekhez hasonlóan csak közkatonaként élhetünk, neveinket többségében kisbetűvel írva. Mindenki visel valami rangot, mi csak a munkához és a léthez való rangot kérjük, merthogy ez nincs.
Nem szeretném még a látszatát sem kelteni annak, hogy a bűnösök pártján állok. Ugyanakkor fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a szellemi és fizikai nyomorban tartott embereknél előfordul, hogy cselekedeteiknek súlyát nem tudják felmérni. Az elmúlt 16 év demokratikusan megválasztott kormányai tehetők felelőssé azért, hogy ma Magyarországon a cigányság iskolázottsági szintje; lakhatási, egészségügyi, szociális, mentális körülményei olyanok, hogy ilyen súlyos következményei lehetnek. Ezért tisztelettel kérném a művész urat és a hozzá hasonló szellemi kapacitással bíró közéleti személyiségeket, hogy azon dolgozzunk együtt, hogyan lehetne az együttélési esélyeken javítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelmes cipők diadala

A lábbelik piacán egyre nagyobb teret hódítanak azok a cipők, amelyekben járni is lehet, méghozzá… Tovább olvasom