Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Egyetértenek a gazdákkal

Egyre nagyobb az elégedetlenség a gazdák körében, ennek demonstrációkkal is hangot adnak.
Egyre nagyobb az elégedetlenség a gazdák körében, ennek újabb és újabb demonstrációkkal is hangot adnak. Roszik Péter, a megyei agrárkamara elnöke a Kisalföldnek nyilatkozva elmondta: az általános elégedetlenség alapja az, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után nem valósult meg, amit a gazdák vártak, amire készültek. Sőt, jelenleg inkább a csatlakozás hátrányait élik át. A kibontakozó elégedetlenségi hullámot természetesen érzékeli a kamara, és noha a demonstrációkban – szervezeti megkötöttségei miatt – közvetlenül nem vehet részt, támogatja a gazdákat.

A kamara elnöke példaként említette az úgynevezett területalapú támogatások ügyét. Országosan 220 ezer kérelem érkezett a minisztériumhoz. S bár ott azt mondják, eddig az igények felét kielégítették, összegszerűen ez csupán 20 százalékot jelent. Támogatást ugyanis zömmel a kisebb igénylők kaptak...

A környezetbarát gazdálkodást (biogazdálkodás, talajvédelem és sok más) segíteni hivatott támogatási forma gyakorlatilag nem működik. A minisztérium befogadta ugyan a kérelmeket, ám még semmi sem történt. Azt hallani magyarázatul, hogy várakozáson aluli az igény. Nos, országosan 35 ezer a kérelem, a rendelkezésre álló 20 milliárddal szemben 50–60 milliárd forint lenne az igény. Ráadásul állítólag a kis igény miatt a rendelkezésre álló összeget is meg akarják kurtítani.
Roszik Péter szerint az agrárkamarák nem felelősek a kialakult helyzetért.

A maguk eszközeivel mindent megtettek, megtesznek, hogy felhívják az illetékesek figyelmét a gondokra. Keresik a lehetőségét például egy olyan konstrukció kialakításának, ami az átmeneti finanszírozási nehézségeken segíti át a gazdákat. Sokan küzdenek ezzel – miközben ha megkapnák az elmaradt állami pénzeket, ha működne a gabonaintervenció és sok egyéb, talpon tudnának maradni.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás utáni években több ország, így a szomszédos Ausztria gazdái is hasonló helyzetbe kerültek, jól emlékezhetünk még a nagyszabású osztrák demonstrációkra. Néhány év valóban a lét, nem lét kérdésével telt, de ezt az időszakot maguk mögött tudják. A kamara arra ösztönzi a magyar gazdákat, tartsanak ki, őrizzék különösen a termőföldjeiket, mert azokra sokan áhítoznának...
A gazdák elégedetlenségének alapja az, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás után nem valósult meg, amit vártak, amire készültek.
Sőt, jelenleg inkább a csatlakozás hátrányait élik át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vejedre ütök (Meet the fockers)

Az Apádra ütök óta tudjuk, a Byrnes-család körül nem minden az, aminek látszik. Most… Tovább olvasom