Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyetemistákat csábítana a nézőtérre

A Győri Nemzeti Színház direktorával repertoárról, színdarabokról, a színház feladatáról beszélgettünk.

Korcsmáros György
Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója hivatalosan holnap, a társulati ülésen nyitja meg az őszi szezont. Jövő héten azonban már játszanak a színházban. A direktorral repertoárról, színdarabokról, a színház feladatáról beszélgettünk.

– Egy aktualitással kell kezdenünk, érdeklődés hiánya miatt elmarad a Színházi Varázslat című estély, amely pedig első hallásra jó kezdeményezésnek tűnt.

– Az ötlet jó volt, ám az időpontot, szeptember tizenhatodikát magam nem tartottam soha alkalmasnak. Nem mi szerveztük, a helyet adtuk hozzá. Szeptember közepén még egyébként mi nem is játszunk.
– A Színházi Varázslat kiváló alkalom lett volna arra, hogy a színház több legyen, mint előadások helyszíne.

Tehetséges nők a társulatban

– Bált vagy hasonlót nyugodtan lehetne csinálni ilyen megfontolásból. Ilyesmire eddig is volt már példa. Akartunk egyszer egy szilvesztert tető alá hozni, ám a színészeink annyi hakniban vettek részt és olyan jól megfizették őket, hogy egyszerűen nem volt kit felléptetni.

– Talán majd idén, bár azt hiszem, az évad tervében ez nem szerepel. Akad viszont számos érdekes előadás a vígjátéktól az operán át a drámáig. Mi alapján válogatta össze az idei kínálatot?

– Volt koncepcióm. Szeretem a nőket. Az egész évad erre épül fel. Tehetséges női társulatunk van, minden korosztályban megtalálhatók nagyon jó színésznők. A nő egy olyan jelenség ebben a túlpolitizált világban, amely szerintem az emberek kilencven százalékát érdekli. Szóval a nőkérdést különböző műfajokban körbejárjuk. Legyen ez egy olyan nő, mint Maya, a csábos, vonzerővel megáldott, de belevaló, vagy éppen a Büszkeség és balítélet családjából az anya, aki öt lányát szeretné férjhez adni.  Említhetném a Nanát is, ahol a nő mint szexuá-
lis tárgy létezik.

Ez sem megkerülhető része a valóságnak. A szexualitás a világ olyan mozgatórugója, amit a színházban is érdemes körüljárni. A nőről szól az Ármány és szerelem, sőt, a Bánk bán is. Mert hiába a politikai háttér, Bánkot csak Melinda elcsábítása mozdítja meg, hogy Gertrudist megölje. Aztán nőről szól a Vidám kísértet, hiszen egy valamikor meghalt feleség visszatér, nehogy a férje az új nővel boldogan éljen. Továbbá játsszuk majd a Nórát, illetve a Chicagót is. Más-más műfajok, egy közös bennük: nőkről szólnak. A tavalyi év áthozott darabjaiban, a Turandotban, a Pillantás a hídrólban és a Macska a forró bádogtetőnben is a nő van a központban.

Sikeres filmek után

Árak, bérletek, jegyek

A Győri Nemzeti Színházba elég sokfajta bérlet váltható. Más és más áron juthat hozzá az, aki először vásárol, és az is, aki törzsvevőnek számít. Bérleteket lehet vásárolni az alapján is, ki melyik darabokat szeretné megnézni a repertoárból. A bérletek árai 12.000 forinttól egészen 24.000 forintig terjedhetnek. Jellemzően két részletben is ki lehet őket fizetni. A bérletek árában idén a színház még nem érvényesítette az áremelkedést.

A jegyárak a tavalyihoz képest száz-kétszáz forinttal emelkedtek az áfaváltozás miatt. Egy kiemelt zenés darabra a legjobb helyekre így 2800 forintba, míg a hátrább lévő sorokba 2500 forintba kerül egy jegy. A prózai darabokra mindkét kategóriában 300 forinttal olcsóbban lehet bejutni. A Kisfaludy Terembe 1600 forint lesz a belépő.
– Szóval a nő lesz a központi téma. Ez érthető és jogos, de más szempont nem kell hogy vezérelje az igazgatót a végső repertoár kialakításában? Kötelező olvasmányok például...


– Az Ármány és szerelem ezért van benne. Ám nyilván a Nanát nem tesszük bele a diákbérletbe. Úgy gondolom, a felnőtt közönségnek nem lehet csak kötelező olvasmányt adni. Ám az is szükséges, hiszen nemzeti színház is vagyunk. Olyan színház, ahol kell a szórakoztatás, kell a finomabb, intellektuális élmény is.

– Több olyan darabot is játszanak majd, melyek sikeres filmek voltak. Nem tart attól, hogy a közönség majd a filmes élményt várja vissza? Chicago, Büszkeség és balítélet, Trainspotting.

– Azt tapasztaljuk, akárhányszor konkurálunk a filmmel,  a színházi műfaj feledtetni tudja a moziélményt. A Büszkeség és balítélet például újra felfedezett valamit. Érzékenységet, kedvességet, amire szüksége van az embereknek. Azt szeretném, ha a néző, aki elmegy a színházból, megtisztultan és ne agresszívan menjen ki. Nem vagyok híve annak a színháznak, ami után a néző hányni akar, vagy meg akarja verni az első szembejövőt az utcán.

A diákokra nagy szükség van a nézőtéren

– Nem lesz így a Vonatlesnél sem?


– Annak keményebb a világa, de Kszel jó rendezésben rakta színpadra és egy elragadó történet született belőle. Ráadásul a Kisfaludy Teremben lesz, és ez nem a nagyszínház. Ez a helyszín arra való, hogy azok a drámák is megüssék a nézőket, amelyek mellett a nagyszínházban elmennének.

– Hogy fogynak a bérletek?

– Eddig nyolcezer körül adtunk el. Tavaly összesen tízezer körül fogyott, de még hátravan két hét a bérletezés időszakából. Különösen az iskolák jelentkezését várjuk, hiszen diákoknak is vannak előadásaink.

– Fontosak az iskolák, a tanulók?

– Nagyon. Az egyetemistákat például nagyon szeretnénk még inkább a színházhoz kötni. Félháznyian jönnek el. Nem tudom, mit kell tennem, hogy a sok ezer egyetemistából háromszáznál több látogassa a színházat. Olcsóbb a bérletük, kevesebb és válogatottabb az előadás, mégsem jönnek.

– A színház költségvetésével, amely köztudottan közel másfél milliárd forint egy évre, elégedett?

– Gyakorlatilag a  2000-es költségvetéssel létezünk. Ráadásul a költségvetésünk tetemes része fenntartási költség, gáz, villany stb.

– 2000-es?

– Igen, ami a vásárlóértéket illeti. Gyakorlatilag ha növekszik a bevételünk, csak az, ami kisegít minket. Egyébként spórolnunk kell, ahol csak tudunk. Még vannak  tervek, de megállt az ügy...

– Nem állom meg, meg kell kérdeznem, miként érinti a politikai kampány? Volt már valaki, párt, jelölt, aki megkereste, hogy elbeszélgessen önnel a kultúráról, színházról, annak jövőjéről?

– Sem ezelőtt, sem most. Vagyis soha. A kultúra nem választást nyerő program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom