Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Egyetemi dresszkód - A HÖOK a Kaposvári Egyetem rektorával egyeztetett

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatási hallgatóknak és oktatóknak alkalomhoz illően kell öltözködniük, de szorgalmi időszakban szerencsésebbnek tartanák, ha általános jellegű iránymutatást fogalmazna meg a megjelenéssel kapcsolatban egy intézmény.
Ezt Körösparti Péter, a HÖOK ügyvivő elnöke tudatta csütörtökön közleményben az MTI-vel, miután egyeztettek a kérdésről a Kaposvári Egyetem rektorával is.

Az intézményben október elsejétől rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük az egyetem hallgatóinak és oktatóinak. Az "irányadó öltözködési szabályokról" kiadott utasítás kiterjed a Kaposvári Egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

Körösparti Péter a HÖOK elnökségének álláspontját tolmácsolva közleményében kiemelte: a felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók a társadalom legképzettebb, értelmiségi rétegéhez kell, hogy tartozzanak, amivel véleményünk szerint magától értetődően együtt jár az, hogy az éppen adott alkalomhoz illően öltözködnek.

Az öltözködéssel kapcsolatban megjelent rektori utasítás jó szándékát nem megkérdőjelezve, ám a parfümhasználatra, valamint a sminkelésre vonatkozó és egyéb, a megjelenéssel kapcsolatban objektíven nem mérhető szempontok rögzítését nem tartják kellően átgondoltnak, ezért felvették a kapcsolatot a Kaposvári Egyetem rektorával - írta.

Kiemelte: a rektorral teljes egyetértésben úgy gondolják, hogy egy felsőoktatási intézményben az ünnepi alkalmakhoz, valamint a vizsgákon való megjelenéshez az egyetem, főiskola hagyományait szem előtt tartó öltözködési rend kialakítása egyértelműen az intézményi autonómia kérdéskörébe tartozik.

Ugyanakkor a szorgalmi időszakra vonatkozóan szerencsésebb, ha az öltözködéssel kapcsolatban csak olyan, általános jellegű iránymutatást fogalmaznak meg, mely azt tartalmazza, hogy az egyetemi polgároktól elvárt az ápolt külső és az igényes öltözék - jegyezte meg a hallgatói szervezet vezetője.

Mindezeket elfogadva, az egyeztetés eredményeképpen a rektor jelezte a HÖOK ügyvivő elnökének, hogy az egyetem szenátusának következő ülésén az öltözködési szabályzat kérdését az egyetem polgáraival folytatott egyeztetést követően a helyi hallgatói önkormányzattal egyetértésben tűzi napirendre.

Reményeik szerint az itt kialakítandó új szabályzat messzemenőkig megfelel majd azoknak a közös öltözködési standardoknak, amelyeket a Kaposvári Egyetem bármely értelmiségi polgára magáénak érez - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 7. astra1 2013. október 11. 09:19
  „5. load 2013.10.10. 23:14

  Nálunk még egyetlen lógósgatyásból sem lett Einstein. Megéri ennyit próbálkozni?”
 • 6. öröksoproni 2013. október 11. 09:09
  „load
  Nekik azért volt némi eszük is.”
 • 5. load 2013. október 10. 23:14
  „3. Túrabakancs
  Ezzel, néhány jövőbeni Einsteint és Steve Hawkinst biztosan kizárnál a felsőoktatásból.
  Azokra utalnék, akiket piszokul nem érdekel, hogy milyen rongy lóg rajtuk akkor, amikor az élet titkát kutatják, vagy az antirészecskék létét bizonyítják.
  Ér ez az egész sz..ság annyit?”
 • 4. nága 2013. október 10. 22:23
  „Már az általános iskolák felső tagozatosainak is kb. fele úgy öltözik, ami nem oktatási intézménybe való. Aztán folytatódik a középiskolákban, főként a szakiskolások akarnak az ízléstelenségükkel kitűnni az eszük helyett. A felsőoktatásba is szinte "mindenki" bejut ma már és ott is felhígult az ízlés. Teljesen igaza van egy rektornak abban, hogy bizonyos ruházatot kizár az egyetemeken való megjelenés köréből. Majd ha végez a hallgató és jól fizető állást óhajt elérni, na akkor már igazán meg fogják számára szabni a dresszkódot, aztán ha nem tartja be, akkor mehet ahová akar. Tetkóval, prosti kinézettel, lottyadt gatyával, testékszerekkel stb. fel sem veszik a jobb helyekre a pácienst. Mint hallgatók esetleg most még tudnak trendiskedni az a diákok, de majd falba útköznek a való életben.”
 • 3. Túrabakancs 2013. október 10. 22:09
  „Nem kell rendeletet írni az öltözködési rendről, egyszerűen le kell pontozni azt
  a renitens diákot, aki nem tudja mi az illő. Oszt´ majd alul-öltözhet egy másik
  intézményben ha akar.”
 • 2. öröksoproni 2013. október 10. 18:03
  „Felesleges háborogni, az a szörnyű, hogy elő kell írni, mert ennyi tisztelet sincs meg a másik ember iránt, hogy normálisan felöltöznek egy vizsgára. Ma már minden ciki, meg uncsi, meg fene nagy jogai vannak a diákoknak. A hétköznapi öltözködés is nevetség tárgyává teszi a lakosság nagy részét az jó ízlést ismerők és a külföldiek előtt is. Nyáron az összes nőnek kint a bugyija, a dekoltázsuk a köldökig ér. A férfiak trikókban strandpapucsban mennek el iskolai rendezvényekre, agyon vannak tetoválva. Nálunk rémesebben csak az oroszok néznek ki szerintem.”
 • 1. pozdorja 2013. október 10. 16:38
  „Nem tartom magam konzervatívnak és prűdnek, mégis úgy gondolom, hogy a hallgatóknak illik megtisztelni a tanárokat és diáktársaikat azzal, hogy az előadásokra normálisan felöltöznek és nem strandpapucsban, esetleg prostinak való kinézettel jelennek ott meg.
  Hiszem, hogy a nagy többséget egyáltalán nem zavarja - és nem is érinti - a dolog, hiszen eddig is alkalomhoz illő öltözéket viseltek, de idióták mindenhol vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsébetvárosi ingatlanpanama: másodfokon is másfél év Hunvald Györgynek

A szabadságvesztés változatan maradt, de több vádpontban másképp ítélt a táblabíróság. A Kúrián folytatják, hiszen Hunvaldék fellebbeztek. Tovább olvasom