Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyetemeink az elitben

Győr-Moson-Sopron - Idén ugyanazok az intézmények szerepelnek a legnépszerűbb egyetemek, főiskolák első tizenöt helyén, mint 2008-ban.


Az elitben ismét benne van a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi István Egyetem is: az előbbi a kilencedik, az utóbbi a tizenötödik helyet csípte meg.

A most felvételizők számára talán legfontosabb adattal kezdjük: országos átlagban harminc százalékkal többen jelentkeztek idén főiskolára/egyetemre, amelynek okát a szakemberek a mesterképzésekben és az első öt évfolyamos (nyelvi) gimnáziumok végzőseiben látják, akik a tavalyi felvételi statisztikából kimaradtak, az idei számokat azonban jelentősen növelik. Ami változatlan: az időtlen idők óta első helyen található Eötvös Loránd Tudományegyetem az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is igen nagy fölénnyel vezeti a népszerűségi toplistát: 2009-ben minden tizedik felvételiző az ELTE-t jelölte meg.

Az ELTE-t követő három intézmény szintén évek óta ugyanaz, legfeljebb annyi izgalmat hozott az idei év, hogy a harmadikról a második helyre lépett előre a Szegedi Tudományegyetem, amely még az ELTE-nél  (41,9 százalék) is nagyobb arányú (46,3 százalék) növekedést tud felmutatni 2008-hoz képest. (Hírgrafikánk az összes jelentkezőt figyelembe véve, az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján rangsorolt.)


Ezek fontos adatok, főképp azoknak a végzősöknek, akik a megyéből ezeket az egyetemeket jelölték meg első vagy második helyen. De legalább ennyire fontos a két Győr-Moson-Sopron megyei egyetem – a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi (NYME) és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) – helyezése is: részint azért, mert sok megyei diák helyben szeretne tovább tanulni; másrészt pedig azért, mert az intézményeknek sem mindegy (sőt!), hogy milyen népszerűségnek örvendenek a diákok körében.

Nos, a Magyarországon jegyzett több mint hetven felsőoktatási intézményből az első 15-ben találjuk az NYME-t és az SZE-t is, az első oldalas táblázatban láthatják: az előbbi 9. lett, az utóbbi pedig 15. Ez jó eredménynek számít, még akkor is, ha az említett hetven hazai felsőoktatási intézményből igazából negyvenet jegyeznek, a többi kisebb létszámú egyházi, magán- vagy civil egyetem.


A jelentkezési számoknál egyetlen mutatóban marad el az SZE a többi „top 15-ös" egyetemtől: ez pedig a létszámváltozás aránya 2008-hoz képest, ami 17,3 százalék – kevesebb, mint az országos átlag (30 százalék), s lényegesen kevesebb, mint amit a vele a 14. és 15. pozícióban helyet cserélő Esterházy-főiskola produkált, bár ez utóbbi kiugró eredményt mutat fel idén: plusz 55 százalékot. Dr. Író Béla egyetemi főtitkár ezzel együtt pozitív eredményként értékeli az SZE mutatóit, főleg akkor, ha a műszaki képzést nyújtó „konkurens" fővárosi egyetemekkel hasonlítja össze az intézményét (tudni kell: a Széchenyi-egyetem képzéseinek felét most is a mérnökszakok adják, s ezekre magas számú államilag finanszírozott helyet hirdethet meg – a szerk.).

Tény, hogy a „top 15-ben" dominálnak a jogász-közgazdász-bölcsész képzést kínáló magyar egyetemek –  szemben a műszakiakkal. A győri egyetemen is nagyobb számban jelentkeztek idén a jogász- és közgazdászképzésre a diákok, ezeknek is szerepe van a 17 százalékos emelkedésben.

A két megyei felsőoktatási intézmény, a Nyugat-magyarországi (balra) és a Széchenyi István Egyetem hallgatói is elmondhatják magukról: a legnépszerűbb campusok egyikét választották. Fotók: H. B. E.
A két megyei felsőoktatási intézmény, a Nyugat-magyarországi (balra) és a Széchenyi István Egyetem hallgatói is elmondhatják magukról: a legnépszerűbb campusok egyikét választották. Fotók: H. B. E.

Az NYME tavaly is kilencedik volt, s idén is az, de 34 százalékkal több leendő hallgató jelentkezését regisztrálta. Prof. Faragó Sándor szintén elégedett az eredménnyel, s külön örül annak, hogy a pedagógiai szakokon (Szombathelyen), sőt, az agrárképzésben is emelkedett idén a jelentkezőszám, ami előrevetíti, hogy ha nagyobb merítésből választhatnak, akkor a minőségben is előrelépés mutatkozik. (Ez nem feltétlenül öröm a felvételizőnek, ha magasabbak lesznek idén a ponthatárok.) A győri Apáczai-kar kiugróan teljesített: 40 százalékkal több a jelentkező, a slágerszak persze a turizmus–vendéglátás.

(Az idei jelentkezésekből összeállított listát, amelyet az Országos Felvételi Információs Szolgálat készített, a www.kisalfold.hu-n részletesebben is olvashatják.)

Olvasóink írták

 • 2. load 2009. május 20. 14:16
  „Ne legyünk ennyire provinciálisak és nézzünk egy kicsit messzebbre!
  A világ egyetemeinek rangsorában az Eötvös a 420. helyen van, de az európai rangsorban sincs magyar az első 150-ben.
  Ennyit a hangzatos címről.
  Adatok itt:
  http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2008/overall_rankings/fullrankings/”
 • 1. Goldmund 2009. május 19. 20:22
  „Nos, ezt az "egyetemeink az elitben" kifejezést hadd rakjam helyre!
  Ez a rangsor azt mutatja, hány diák jelentkezett az adott intézménybe. Az ELTE azért van az első helyen, mert népszerű tömegszakokat is oktat (pl. jogász), másrészt mert hatalmas férőhelyszámot hirdet meg. Ezzel eleve nem versenyezhet pl. egy kisebb főiskola.
  De a lényeges kérdes, hogy vajon mit ér ez a rangsor?
  Nem lehet összehasonlítani pl. egy ELTE-s jogász és biológus diplomát. Lehet, hogy egyiken magas színvonalú a képzés, a másikon alacsony, az egyiken magas volt a ponthatár, mert népszerű, a másikon alacsony, mert nem népszerű. Az egyiken végezve sok konkurrens lesz az álláskeresésnél, míg a másik hiányszakma. Ugyanígy lehet, hogy az egyik diplomát magasra értékeli a piac, a másikat nem, holott ugyanaz az intézmény állította ki.
  Sokkal fontosabb információnak tartanám, hogy az adott egyetem adott szakján végzett hallgatók közül hányan tudtak pl. multicéghez bekerülni vagy a jelenlegi vállalatvezetők milyen arányban végeztek egyik vgy másik helyen, vagy HR-vezetők szerint melyik intézmányből jött hallgatók rendelkeznek magas színvonalú tudással. És természetesen az almát az almával és ne a körtével hasonlítsuk össze: tehát jogászt a jogászal, közgazdászt a közgazdásszal, villamosmérnököt a villamosmérnökkel stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazai erdők megóvásáért

Magyarország - A Föld eredeti erdőborításának napjainkra körülbelül a fele elveszett, így egyre… Tovább olvasom