Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyetem ˝botrány˝ - percről-percre

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar felsőoktatás derékba törése és évente több tízezer, gimnáziumot végzett ember életének kettétörése lenne.
19:20 - A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI-vel, cáfolva, hogy a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról. Több rektor is megerősítette ugyanakkor az MTI-nek, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján egy a felsőoktatást firtató felvetésre megjegyezte, hogy tervezetek tömegével találkozik, és "inkább az ötletbörze kategóriájába" tartozónak véli a napvilágot látott elképzeléseket. Ha a kormánynak lesz elfogadott álláspontja, akkor a frakció el fogja mondani a véleményét - közölte.

Az origo.hu birtokába került koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A hírportál úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Információi szerint a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

A hírportál hozzátette, hogy az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból.

Az oktatási államtitkárságon szerdán az MTI kérdésére annyit mondtak, hogy tart a felsőoktatási törvény koncepciójának egyeztetése. Későbbi közleményükben utaltak arra: február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és az érintett intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról. Mint írták, a dokumentumban a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezték meg.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke az MTI megkeresésére azt mondta, nem kíván személyes véleményt nyilvánítani az ügyben, előbb meg kell ismernie rektortársai álláspontját.
Több érintett rektor és polgármester az MTI-nek aggodalmát fejezte ki az átalakításra vonatkozó elképzelések miatt, és jelezte: kiáll a helyi intézmény önállóságának megmaradásáért.

A Kaposvári Egyetem csak a sajtóból értesült az átszervezési koncepcióról. Lévai András sajtószóvivő közölte: tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, "a kaposvári nem volt köztük". Hozzátette, ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat az intézmény önállóságának megmaradásáért.
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere reméli, hogy egy nem végleges változat került a rektorok elé, mert az szerinte ebben a formájában sok kárt okozna. Úgy véli: érhető, hogy a kormányzat csökkenteni kívánja az államilag támogatott hallgatói létszámot, elhibázott lépés lenne azonban, ha ez a vidéki egyetemi városok rovására történne.
Győr polgármestere szerint aggodalomra adnak okot azok az elképzelések, amelyek értelmében a győri Széchenyi István Egyetem elvesztené önállóságát. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) azt mondta: hivatalosan nincs tudomása ilyen elképzelésről, csupán "pletykákból" hallottak erről. Arról is beszélt, hogy Győr és egyeteme évek óta azokat az oktatási elképzeléseket valósítja meg, amelyeket a jelenlegi kormányzat vall, s harcolni fognak az egyetem önállóságáért.

Kara Ákos (Fidesz) győri képviselő, a parlamenti foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke kiemelte: a városnak és a térségnek szüksége van erős, önálló győri egyetemre, ahol a munkaerőpiacon hasznosítható képzést kínálnak. "A legjobb szociálpolitika az, ha vannak megfelelő munkahelyek" - mondta, hozzátéve, "olyan oktatási koncepció van a városban, amely erősen épít a Széchenyi István Egyetemre".

Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem rektora a megjelent információkat csak egy lehetséges forgatókönyvnek nevezte, s úgy fogalmazott: "mi azt reméljük, hogy lesz olyan alternatíva, amelyben legalább megemlítik az egyetem nevét".

Faragó Sándor, a soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora az MTI megkeresésére megerősítette, hogy valóban volt a múlt héten a témában egyeztetés.

A Debreceni Egyetem (DE) rektora közölte: mindenképpen kell strukturális változás az államilag finanszírozott felsőoktatásban, de azt hatástanulmányokkal megalapozottan, nem "lóhalálában" kell megoldani. Fábián István részt vett azon az egyeztetésen, amelyen a szakállamtitkárság felvázolta elképzelését a felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről. A rektor hozzátette: ezek még csak elképzelések, várják a tárca írásos koncepcióját, hogy arról kialakíthassák véleményüket.

Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora nem kívánta kommentálni a megjelent sajtóinformációkat.

Gyurcsány Ferenc (MSZP) volt miniszterelnök Pécsen sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar felsőoktatás derékba törése és évente több tízezer, gimnáziumot végzett ember életének kettétörése lenne az állami felsőoktatási intézmények, valamint az állami finanszírozásban tanuló egyetemi hallgatók létszámának felére csökkentése.

18:31 - Gyurcsány Ferenc szerint a magyar felsőoktatás derékba törése és évente több tízezer, gimnáziumot végzett ember életének kettétörése lenne az állami felsőoktatási intézmények, valamint az állami finanszírozásban tanuló egyetemi hallgatók létszámának felére csökkentése.

"A javaslat minden bizonnyal szakmai hozzá nem értésről és politikai felelőtlenségről árulkodik" - jelentette ki a volt kormányfő szerdán Pécsen, a "Merre tovább Magyarország, merre tovább baloldal?" című előadását megelőző sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az egész világ arról szól, hogy egyre több fiatalnak teremtsünk lehetőséget a tanulásra. "Az utóbbi években valamennyi korosztálynak majdnem minden második tagja bejuthatott a felsőoktatásba. Ez érték. Ha a felsőoktatást át kell alakítani, azt nem lehet nagy politikai fejszét használva derékba vágni" - mondta.

A szocialista politikus úgy vélte, hogy még felvetni is abszurd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem megszüntetését, azt "senki sem gondolhatja komolyan". "Ilyet leírni, ilyenről konzultálni, erről beszélni, ez több mint bűn, ahogy mondani szokták, hiba" - hangsúlyozta.

Megjegyezte, azok az intézkedések, amelyekkel korábbi szocialista kormányok próbálták "terelni" a felsőoktatást, gyenge simogatásnak tűnnek ezen javaslathoz képest".

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a tervezett intézkedés beleillik abba a körbe, melyben a kormány minden valamennyire tőle független intézménynek, szervezetnek csorbítani kívánja a szabadságát. "Igaz ez a Költségvetési Tanácsra, az Alkotmánybíróságra, a bírói testületre, most úgy tűnik, a felsőoktatáson a sor" - mondta.

A volt miniszterelnök úgy vélte, ez egy rossz irány, de a magyar családoknak, a mostani gimnazistáknak semmi okuk, hogy ebbe beletörődjenek.

Az origo.hu birtokába került felsőoktatási koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A hírportál azt írta, felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam.

18:23 - A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI-vel, alaptalannak nevezve azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról.

A minisztérium oktatásért felelős államtitkársága utalt arra, hogy február 4-én egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és az érintett intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról.

Mint írta, a dokumentumban a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét, az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezték meg.

Az államtitkárság felidézte a dokumentum alapelveit is, az egyebek mellett kimondja: a magyar felsőoktatás a közjót szolgáló intézményrendszer, a minőségi felsőoktatás az ország versenyképességének hajtóereje.

"Küldetése a nemzet szellemi és gazdasági fejlődésének megalapozása, célja a versenyképes tudás átadása, az emberiség tudásának gyarapítása, az egyén és a köz boldogulásának elősegítése" - írták a közleményben.

Az origo.hu a birtokába került felsőoktatási koncepcióra hivatkozva azt közölte, hogy a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett 16 maradna, s erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A hírportál úgy tudja, hogy felszámolnák a felsőoktatási helyek csaknem felét, néhány szakon, például a jogász- és a közgazdászképzésben korlátoznák a diákok számát, több intézmény támogatásából pedig teljesen kivonulna az állam.
17:06 - A Kaposvári Egyetem vezetése semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a felsőoktatás átszervezéséről szóló koncepcióról, arról csak sajtóhírekből értesült - közölte az MTI érdeklődésére szerdán az intézmény sajtószóvivője. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere leszögezte: "a városban és a térségben is létfontosságú az egyetem megléte az új munkahelyek létesítése szempontjából".

Az origo.hu birtokába került felsőoktatási koncepció szerint - melyről a hírportál közlése szerint az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett - a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola).

Lévai András, a Kaposvári Egyetem sajtószóvivője közölte: tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, "a kaposvári nem volt köztük". Hozzátette: ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat a Kaposvári Egyetem önállóságának megmaradásáért.

Szita Károly az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: reméli, hogy egy nem végleges változat került most a rektorok elé, mert az ebben a formájában sok kárt okoz.

A polgármester úgy véli: az érhető, hogy a kormányzat csökkenteni kívánja az államilag támogatott hallgatói létszámot, az azonban, ha ez a vidéki egyetemi városok rovására történik, elhibázott lépés lenne.
"Ami Budapesten észrevétlen marad, az egy kisebb vidéki egyetemi város számára a jövő gátja lenne" - írta.

A 2000 januárja óta létező Kaposvári Egyetemen 10 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, s emellett a végzősök társadalmi hasznossága is megkérdőjelezhetetlen, hiszen 92 százalékuk azonnal munkába áll - hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Az origo.hu úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

A tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna a tervek szerint: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

Az oktatási államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az origo.hu hírét, s egyelőre a Magyar Rektori Konferencia elnöke sem akart véleményt nyilvánítani.

Olvasóink írták

 • 8. tgkv 2011. május 06. 15:48
  „Tisztelettel.A krumplit nem csúcsteknologiával termelik hanem kapával!Vagy a tudós urak esetleg számítogépet vacsoráznak?”
 • 7. dorombolok 2011. május 05. 10:53
  „Lehet , hogy ez is a Széll ( vagy inkább Vihar) Kálmán terv angolul kiküldött változatában már szerepel, csak a NÉP az istenáldotta NÉP nem jó ha hivatalosan tudhat róla?”
 • 6. Boli 2011. május 05. 07:20
  „Meir... Sejtheted, hogy ez a szerencsétlen mit tud úgy egyáltalán Rommelről? :o)
  Amikor ez a rom kis lapátja mellől ilyen primitívségeket írogat, akkor sem jön rá, hogy a legjobban termelő és fizetőképes iparágak nem a lapátja megmarkolásáról, hanem a csúcstechnológia fejlesztéséből és alkalmazásából élnek. Az oktatás ellehetetlenítése és egy jól működő egyetem szétverése, csak azért pl. mert a Pázmány gyengébb, mint az ELTE, elég szégyenletes példája a mai magyar közállapotoknak és politikai vezetésnek. Elképzelem, hogy a KDNP-s mazsoláknak cseszi a csőrét ez, de még ennek a felvetéséért is páros lábbal kellene az ilyen eccerit kirúgni!”
 • 5. meir 2011. május 05. 06:52
  „Generalfeldmarschal Erwin Rommel Fia ma is el!!
  a figyelmebe ajanlom az irasaid!!-(facebook ismerosom!!)-
  aztan ha perbe fog a NEV bitorlasaert,...........magadra vess!!!!
  -------------------------------------------------------------------------------
  mellesleg Te se ketkezi melos lehetsz,ha meg 23:09-kor is van idod Net-ezni!!!
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------
  aztan vajon OV mikor hozat ujabb Numerus Clausus Torvenyt?? mert annak amit tesz most,AZ az egyenesagi kovetkezmenye!!”
 • 4. rommel 2011. május 04. 23:09
  „DOLGOZNI IS KELLENE VALAKINEK !
  A SOK ÖLTÖNYÖS NEM FOGJA MEG A LAPÁTOT !”
 • 3. Boli 2011. május 04. 22:16
  „A Pázmány marad, az Elte repül... az eddigi tervek szerint.
  Még csak az a kis bibi sem zavarja az elvtársakat, hogy a Pázmány nincs benn Kelet-Európa 100 legjobb egyeteme között. Míg az a fránya ELTE az ötödik! De nem gond! Evégre ez a polgári kormány! Az embereké!
  http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=E_Euro..
  http://www.4icu.org/top200/
  Okos, nagyon... "Seggfejek" gyülekezet az egész oktatási és politikusi gárda!”
 • 2. Boli 2011. május 04. 21:33
  „Anno a fidesz szorgalmazta, hogy minél több egyetem, főiskola, diploma legyen - az sem volt normális. A színvonal ezzel arányosan lement, csak egy papír lett a diploma, egyes intézmények által kiadott diplomák annyit sem érnek, mint a papír, amire rányomták! Ebből a szempontból helyes! Viszont akkor most a működő és jó intézmény is áldozatul eshet, mert esetleg a lobbyban nem, csak a képzésben jók? Tényleg eszetlen kapkodás és amatőrizmus van! Mazsolák...”
 • 1. Demeter222 2011. május 04. 20:38
  „Ha lenne rá módjuk, megszüntetnének minket is. De lehet, hogy nem kell rá sokáig várni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: racionalizálásért kiált a felsőoktatás

Hoffmann Rózsa szerint a magyar felsőoktatás szerkezete túlméretezett, intézményei pedig szétszórtak. Tovább olvasom