Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Egyesülést hoznak létre a méhészek

Először termelői csoportot, majd társulást hoztak létre méhészek, hamarosan azonban egyesülésbe olvadnak, hogy a különböző uniós forrásokhoz hozzájussanak. Az EU ugyanis a nettó árbevétel nagyságától teszi függővé a támogatásokat.
Dél-alföldi Méz- és Mezőgazdasági Termék Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet elnevezéssel már 2001-ben termelői csoportot alakított ötvenhét méhész. Vezetőjük, Miskolczi Ferenc elmondta, részint magasabb felvásárlási árakat szerettek volna elérni a közös értékesítés megszervezésével, részint az uniós forrásokat célozták meg.

A szövetkezet a megalakulása óta rendszeresen pályázik. Az uniós csatlakozásig az FVM pályázati forrásaihoz fordultak, az elnyert összegekkel a méhészek működési költségeit csökkentették, eszközállományukat javították. A csatlakozás után azonban bebizonyosodott: a csoport túlságosan kicsi ahhoz, hogy EU-s pénzekhez jusson. Ezért más termelői csoportokkal együtt akkora társulást hoztak létre, amelynek már megvan az a nettó százmillió forintos árbevétele, amelyhez az unió a támogatás folyósítását kötötte. Mára pedig az is kiderült: ideje túllépni ezen a formáción is, és egyesülést létrehozni.

A főleg szegedi és a környékbeli falvakban élő méhészek alkotta termelői csoport vezetése társadalmi munkában dolgozik, a felvásárláson és a méz továbbadásán sem keletkezik haszon. Amint a nagykereskedő kifizette a méz árát, azt azonnal visszaadják a termelőknek. S hogy milyen árat tudnak elérni a piacon? A vezető szerint a mézpiacon is ugyanaz a helyzet, mint más termék esetében: sok a dömpingáron Kínából behozott termék, amelyek rosszabb minőségűek. A szövetkezet tagjai ugyan egyénileg el tudják adni kis mennyiségben a mézet, de a nagyobb bevétel érdekében ők is kénytelenek a mézet hordóban, nagy kiszerelésben értékesíteni.

Az igazi magyar termelői mézzel kevés helyen találkozhat a fogyasztó. A nagykereskedők jelentős része ugyanis az Európai Unióban azt a gyakorlatot követi, hogy a különböző eredetű és különböző minőségű mézet összekeverik. Ha jó minőségű mézet akarunk fogyasztani, akkor csak termelőtől szabad vásárolni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom