Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyelőre kitartanak a gátak

A katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta a Magyar Rádiót, hogy a megáradt folyók mentén egyelőre sehol nem történt gátszakadás, az emberek azonban sok helyen megerősített szolgálatban védik a töltéseket. A legkritikusabb helyzet továbbra is a Dunakanyarban van, Visegrádtól Szentendréig, valamint a Duna másik partján, Kismaros, Nagymaros, Vác térségében.
Tovább nőtt a kitelepítettek száma, jelenleg 516 embernek kellett elhagynia otthonát, főképp Pest megyében. Az ár- és belvíz összesen 11 és félezer épületet veszélyeztet és körülbelül 32600 ember van veszélyben. Vácon egy idősotthon lakóit kellett kimenekítenie a szakembereknek, hogy megvédjék őket a dunai ártól – közölte Dobson Tibor.

Közel háromezer kilométeren védekeznek valamilyen szinten az árvíz ellen, 1300 kilométeren harmadfokon, és több mint 150 kilométeren rendkívüli a védekezési szint.

A munkálatokban összesen 25 ezren vesznek részt, 2500 technikai eszközzel. A 25 ezer ember fele civil önkéntes, a másik fele pedig a Magyar Honvédség, a Tűzoltóság, önkormányzatok, vízügy és más egyéb együttműködő szervezet szakembere – mondta a katasztrófavédelem szóvivője. Hozzátette: Pilismarótnál és Dömösnél a Duna áradása miatt ivóvíz-korlátozást vezettek be, ugyanis az ivóvízbe belekerülhetett a Duna vize is, mint szennyeződés, ezért amíg az ÁNTSZ nem engedélyezi, ott nem lehet vezetékes vizet inni.

Az egyik legkritikusabb helyszínen, a budapesti Római-parton folyamatosan feltűnnek a buzgárok a Királyok útján. A Magyar Rádió tudósítója elmondta: a helyiek már kenukkal közlekednek a Királyok útjáig.

Lesz pénz, mindenki szavazhat majd

Minden szükséges eszköz megvan az árvíz elleni védekezéshez – közölte a környezetvédelmi miniszter. Persányi Miklós a Magyar Televízióban azt mondta, hogy állandó figyeléssel és szervezett munkával meg lehet tartani a gátakat.

Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint a vasárnap megszavazott újabb egymilliárd forint legfeljebb erre a hétre elegendő, de ha kell, a szükséges pénz megvan az államháztartási, illetve az általános tartalékban.

Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta, hogy a víztől körülzárt települések lakói is el tudnak majd menni szavazni, szükség esetén helikopter segít majd a választást.

Korlátozás a vasútvonalakon

Több vasútvonalon korlátozásokat vezetett be a MÁV a folyók magas vízállása miatt, egyes szakaszokon egyáltalán nem közlekednek a szerelvények.

A Duna és a Bodrog áradása miatt sebességkorlátozást vezettek be a Budapest-Győr és a Szerencs-Sátoraljaújhely közötti vonalon, ezért itt késésekre kell számítani. Komárom és Almásfüzítő között buszok szállítják az utasokat. Baja és Pörböly között is sebességkorlátozás van érvényben, ezért kisebb késésekre kell számítani.

Az InterCity pótjegyeket a Budapest-Komárom-Győr vonalon késés miatt nem váltják vissza.

Mit jelentenek a centiméterek?

- A híradásokban hallani, hogy hány centiméteren, milyen magasan állnak a folyók vízszintjei. Mit jelentenek gyakorlatilag ezek a számok?
- A folyók bizonyos helyein elhelyeznek egy úgynevezett vízmércét, ezt vagy hídpillérnél, vagy a parton, aminek van egy bizonyos nulla pontja. És a vízállást ehhez a nulla ponthoz mérten értjük – mondja Horkai András, az Országos Műszaki Irányító Törzs irányítója. Az teljesen mindegy, hogy hova teszik, hiszen ezeknek a vízállás adatoknak önmagukban tulajdonképpen nincs is értelmük. Ez mindig is csak viszonylag érdekes, ha a nullponthoz képest hol van, és ebből adatsorok születnek. 100-120 éves adatsorok születnek, és akkor látjuk, hogy milyen vízállásnál volt mondjuk a legkisebb víz, milyen vízállásnál volt a legnagyobb.

- Ezt a nullpontot egy átlagos vízálláshoz igazítják, tehát ami a leggyakrabban előfordul, körülbelül ott van a nulla?
- Inkább a szerint állítják be a nullpontot, amikor a vízmércét jól el lehet helyezni. A nullpont ezért általában a kis vizek tartományába esik.

- Elhangzott, hogy minden idők legmagasabb vízállása van a Dunán.
- 2002-ben volt az eddig mért vízállásadatok közül a legnagyobb, ez 848 centiméter volt, és hétfőn már ezt meghaladta a vízszint. Így értendő az eddig mért legnagyobbnál is nagyobb a vízállás Budapestnél.

- A múzeumon is látjuk, meg a Ferenciek terén a templom falán is látszik az a jelzés, ami az egykori nagy áradás vízszintjét mutatta. Meghaladta ezt a mostani vízmagasság?
- Amikor az az elöntés volt, akkor még nem voltak meg a falak, és akkor ugyanaz a víztömeg sokkal nagyobb területen terült szét, így az akkor alacsonyabb vízállást eredményezhetett. Az, hogy ez a mostani víztömeg, hogy terülne szét, ehhez számítások kellenének, hogy az ember megmondja, hogy ez annál magasabb lenne, vagy alacsonyabb. Ezen a vízmércén mért eddigi legmagasabb vízállás jelentkezett hétfőn napon.

- Hány éve van meg ez a vízmérce?
- 100-120 éve működik ez a mérce, tehát 120 év alatt ez volt a legmagasabb mért érték.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom