Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Egyedülálló kötetet jelentettek meg

Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora szerkesztésében megjelent a Magyar Vadász Enciklopédia című, 800 oldalas kötet. A könyv ünnepélyes bemutatóját csütörtökön este 6-kor rendezik a Perkovátz-ház Daruka Termében.

Felkérésre fogott munkához

Dr. Faragó Sándor, a NYME rektora, az egyetem vadgazdálkodási intézetének igazgatója a budapesti Totem Könyvkiadó felkérésére fogott a nagyszabású feladathoz, hogy létrehozza a Magyar Vadász Enciklopédiát. Kétéves munka eredményeképpen a maga nemében egyedülálló, 800 oldalas, mellékletekkel, színes fényképekkel, táblázatokkal, térképekkel gazdagon illusztrált mélynyomású, exkluzív kötet látott napvilágot. Mellékletként hazánk közel 1300 vadászterületéről, a vadászat kultúra- és sportoldaláról, annak irodalmáról, magángyűjteményekről, vadászünnepekről, magyar olimpiai és világbajnokokról is átfogó képet nyerhetünk. Dr. Faragó Sándor nemcsak szerkesztője, hanem a könyv mintegy harmadának írója is egyben.

Huszonnégy szerzőtárssal

– A kötetet huszonnégy szerzőtárssal írtuk, zömük valamilyen formában kötődik az egyetem erdőmérnöki karához vagy a vadgazdálkodási intézethez. Közülük is kiemelem Náhlik András és Bartha Dénes professzorok, Sándor Gyula, Jánoska Ferenc, Winkler Dániel docensek, illetve Gál János adjunktus munkáját – mondta dr. Faragó Sándor. – Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy mindenki számára közérthető nyelvezettel vadászati, nem pedig vadgazdálkodási enciklopédia jött létre. A kötet két részre osztható, a vadászat elméleti és gyakorlati megközelítéseire. A vadászat az emberiséggel egyidős tevékenység. Éppen ezért az előbbi kategóriába a kulturális tradíciók éppúgy beletartoznak, mint a törvényi háttér, illetve a vadászat írott és íratlan szabályai mellett a hazai vadfajok sokszínűsége. A gyakorlati vonatkozások között sok egyéb mellett hatósági és társadalmi szervezetekről, a vadászati módozatokról, a trófeák eredetéről és minősítéséről éppúgy fogalmat alkothat az olvasó, mint a vadászat és a természetvédelem kapcsolatáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom