Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Egy virtuális vadász zsákmányai

Nagy Csaba természetfotós, a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola tanára Kaland-képek címq, szombaton nyílt kiállítása élményt adó. Olyan, amit mindenkinek meg kellene nézni. Aki maga is közelről ismeri a természetet, annak azért, aki nem, annak pedig azért.
A kiállított képek a fotós egy-egy személyes emlékét, kalandját örökítik meg és teszik számunkra is átélhetővé. Vágyat ébresztenek, hogy mindezt a szépséget saját magunk is megtapasztaljuk.
Egy kis Szmena 8-assal kezdődött minden. „Tizenkét éves lehettem, amikor megkaptam első fényképezőgépemet. Most is szinte az orromban érzem bőrtáskájának jellegzetes illatát, hallom az expozíció finom csettenését” – írja Nagy Csaba a Kaland-képek címq kiállításához készült kiadvány bevezetőjében.
– Ma is ugyanazt a lelkesedést és izgalmat élem át, valahányszor fényképezőgépet veszek a kezembe – meséli. – A természetfotózás valóban sokban hasonlít a vadászathoz, hiszen ugyanaz a szenvedély hajtja, csak nálam a zsákmány maga a kép, a fényképezőgép pedig a puskát helyettesíti. A sokféle téma mindegyikét ugyanolyan szeretettel fotózom, de mindegyikhez más hozzáállás kell. Azt a pillanatot, amikor exponál a gép, többórányi, többnapi munka előzi meg. Főleg az állatfotók igényelnek gyakran akár száz órát is meghaladó előkészületeket.
A Kaland-képek felvételei között vannak olyanok, melyek csodálatot keltenek, vannak, melyek láttán elámul az ember a formák, a színek harmóniáján. Felüdülés nézni, látni, szemlélni ezeket a képeket.
– Mindegyikhez más-más élmény fqz, az átélt izgalmak emléke. Ahogy egy anya sem tudja megmondani, hogy melyik gyerekét szereti jobban, én sem tudnék kedvencet választani a képeim közül – mondja az alkotó.
– Sokkal kevesebb időt tölthetek fotózással, mint szeretnék, a hétvégék jelentős részét a szabadban töltöm. Nagy szerencsém, hogy a családom, a feleségem nemcsak támogatja, de segíti is a fotózást, elkísérnek, velem tartanak a kalandjaim során. Az egyik unokám 2006-ban Az év természetfotósa pályázat ifjúsági kategóriájában második helyezést ért el. Ez az én sikerem is egyben. Meg szeretném mutatni neki is a kaland és az alkotás együttes örömét.
Nagy Csaba Kaland-képek címq természetfotó-kiállítása április 14-ig tekinthető meg a Petőfi téri Festőteremben.
2002-ben Nagy Csaba elnyerte „Az év természetfotósa” címet. Nagygyörgy Sándor-díj, valamint mintegy negyven, a Találkozás a természettel és Az év természetfotósa pályázatokon kapott díj tulajdonosa. Volt kiállítása már a Vas-Villá’-ban, a Kócsagvárban, a Bányászati és Erdészeti Múzeumban, a győri megyeházán, Kapuváron, Mosonmagyaróváron, a Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel illmitzi központjában és Antwerpenben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakterház: a világ közepe

"Az „ötlépésnyi birodalom", a MÁV Rt. „Szeged forgalmi csomópont" mozgalmas életű… Tovább olvasom