Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Egy százalék a megyében

A megyei adózók felajánlása nyomán 875 szervezet kapott összesen 249 millió forintot.

Idén megváltozott a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek adóbevallási határideje. Március 20-a helyett május 20-ával fejeződött be az ez évi bevallási időszak. Az új határidőhöz igazodott az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok leadási határideje is, így idén két hónappal később kezdődhetett meg a feldolgozásuk. A tapasztalatokról az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának vezetőjét, Varga Lászlónét kérdeztük.

249 milliót ajánlottunk fel

Infografika - kattintson a képre!
A magánszemélyeknek 2005-ben már kilencedik alkalommal volt lehetőségük személyi jövedelemadójuk 1–1 százalékának felajánlására közhasznú szervezeteknek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre több magánszemély élt a lehetőséggel és juttatott adójából a számára fontos célok és szervezetek támogatására. A felajánlások számának és összegének gyarapodását jól szemléltetik a 2002-es és a 2003-as évek adatai. 2002-ben 76 ezer magánszemélytől 120 ezer rendelkező nyilatkozat érkezett be a megyei adóhatósághoz. A felajánlott 217 millió forintból 780 szervezet részesült. 2003-ban kétezerrel több megyei adózó 123 ezer rendelkezése alapján 875 szervezet kapott összesen 249 millió forintot. A tendencia azonban tavaly megfordult. A nyilatkozatot adók száma több mint ötezerrel csökkent.

Varga Lászlóné
– Megyénkben 2005-ben 118 ezer magánszemély nyújtott be személyi jövedelemadó (szja)-bevallást, és további 78 ezer alkalmazott helyett a munkáltatója készítette el a 2004. évi adóelszámolást. A 196.800 adózóból összesen 71 ezer magánszemély élt rendelkezési jogával. A csökkenés azonban nem csak érdektelenségre és passzivitásra vezethető vissza. Jelentős számú foglalkoztatott van minimálbérre bejelentve, és mivel ők nem fizetnek adót, rendelkezési jogukkal sem tudnak élni. Az előbbinél kevesebb, de így is több ezer magánszemély csak elkülönülten adózó jövedelmet szerez, ami után nem lehet adófelajánlást tenni. Az idei 71 ezer rendelkező adózóból csaknem mindenki (69.400 fő) civil szervezet részére, és emellett több mint 65 százalékuk (46.600 fő) egyházak vagy állami közcélra is töltött ki nyilatkozatot. Az elmúlt évek tendenciáit elemezve tehát megállapítható, hogy két éve valóban csökken a nyilatkozatot benyújtók száma. Magyarázata azonban szintén nem csak az emberek közömbösségében keresendő. A 2003. évi adóváltozások eredményeként az adójóváírás bevezetésével és a minimálbér adómentessé válásával csökkent a rendelkezők potenciális száma.

Beazonosítatlan felajánlás alig-alig

Az APEH nem ad ki adatot

Az adományozók informálását segíti, hogy a civil szervezeteknek évente, újsághirdetésben nyilvánosságra kell hozni az szja-felajánlások felhasználását. Az APEH semmilyen adatot nem adhat ki, amely egyedi azonosításra alkalmas, így az érintett szervezeten kívül senki nem tudhatja, hogy számára mekkora felajánlás érkezett. A civil szervezet nem kaphat információt a felajánlók névsoráról, de még a számáról sem.

– A felajánlásokra vonatkozó adatokat szigorú szabályok védik. Pontosan kell kitölteni a rendelkező nyilatkozatokat, különben a felajánlás nem juthat el a célzott szervezethez. Javult-e a kitöltések szakszerűsége? 

 – A kitöltések színvonala évek óta jónak tekinthető, beazonosíthatatlan felajánlás alig-alig érkezik. A legjellemzőbb hiba azonban továbbra is a munkáltatói adóelszámolásokkal megküldött, de alá nem írt boríték. Vannak azonban olyan tágabb értelemben vett általános hibák is, amelyek ugyancsak érvénytelenné teszik a felajánlást. Bekerülnek az adatok közé a látszólag hibátlan, de mégsem utalható felajánlások is. Jellemző hiba, hogy a nyilatkozó már nem működő civil szervezetet jelöl meg kedvezményezettként. Sajnos megyénkben is előfordult, hogy egy népszerű alapítvány megszűnt és új néven működött tovább, a változás azonban több hűséges adományozóban nem tudatosult, és a megszokott adószámot írta a rendelkező nyilatkozatra, amely így érvénytelenné vált. Összesen 3–4 százalék között mozog az érvénytelen felajánlások darabszáma, az összeg pedig a sikeres felajánlások 1 százaléka körül, 2–3 millió forint között mozog.

Növekszik a civil szervezetek száma

– A civil szervezetek száma növekszik. Egyre több alapítvány, közalapítvány és társadalmi szervezet rendelkezik azon feltételekkel, amelyek alapján a magánszemélyek felajánlása megilleti őket. Van-e az APEH-nak ismerete, adata arról, hogy a civil szervezetek palettája növekszik-e?

 –  Jelenleg 1457 bejegyzett egyesület és 926 alapítvány szerepel nyilvántartásainkban. Közvetlenül pedig a felajánlások feldolgozása során kapunk információt a civil szféra növekedéséről. Pontos adatunk arra, hogy 2005-ben mennyi szervezet mennyi felajánlást kapott, jelenleg még nincsen, mivel most folyik a nyilatkozatok országos feldolgozása és összesítése. A tendencia azonban növekvő. 2003-ban 875 szervezet 256 millió, 2004-ben 10.014 szervezet 265 millió forint felajánlást kapott. 

 – Az összeg ha nem is látványosan, de nő. A fel nem ajánlott 1 százalékok összege mennyivel gazdagíthatta volna összegszerűen a szervezetek kasszáját?

 – Az elmúlt három évben – 2002-től – folyamatosan csökken a még felajánlható összeg nagysága. A csökkenés azt mutatja, hogy a stagnáló darabszámú felajánlás ellenére a civil szférába jutó összeg jelentősen nő, és a fel nem ajánlott adó volumene egyre kisebb. Nemcsak arányaiban, hanem nominálisan is, annak ellenére, hogy időközben a keresetek és az adótömeg is jelentősen nőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.08.

Tovább olvasom