Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Egy ötletes tárolóhely

Minden háztartásban vannak olyan dolgok, amelyeknek nehéz helyet találni, vagy azért, mert sok van belőlük, vagy azért, mert rendszerezhetetlenek, vagy azért, mert nem árt, ha mindig kéznél vannak. Erre kínál megoldást ez a mutatós, könnyen elkészíthető doboz.

Kattintson a képre!
Alapja egy egyszerű, "mezei" kartondoboz, amelyet saját magunk vonunk be. A doboz méretét aszerint válasszuk meg, mit szeretnénk tárolni benne. Vegyük figyelembe, hogy nagyon nehéz dolgokat nem bír el a "készítmény", de könnyebb játékokat, csomagolópapírokat, újságokat, esetleg ruhadarabokat igen.

A bevonáshoz szükségünk lesz: batikolt rizspapírra (szinte minden papírboltban kapható), tapétaragasztóra, ollóra.

A rizspapírt terítsük ki, majd vágjunk le belőle egy akkora darabot, amely körbeéri a dobozt (s a papírszéleket egy kicsit egymásra is tudjuk hajtani), alul és felül pedig legalább 5 centivel hosszabb a doboznál. Ha nem éri teljesen körbe, az sem baj, legfeljebb az egyik oldalon kipótoljuk a papírt.) Szétteregetett újságpapíron - hogy ne legyen ragasztós a padló - egy széles ecsettel bekenjük a kivágott papírt. Letesszük magunk elé a dobozt, majd tapétaragasztós ecsettel minden oldalára egyenként, erőteljesen rásimítjuk a papírt.  Figyeljünk rá, hogy ne maradjanak nagy levegőbuborékok a papír alatt! A kisebb egyenetlenségektől ne ijedjünk meg, hiszen száradás után a papír ráfeszül a dobozra.
Ha az oldalával megvagyunk, vagdossuk be a doboz tetején és alján túllógó papírt, pontosan a doboz sarkainál. Ha szükséges, kenjük meg a füleket még egyszer tapétaragasztóval, majd simítsuk rá a doboz aljára, illetve a tetején az oldal belső felére. Nyugodtan feszítsük meg egy kicsit a papírt, így fog száradás után szépen feszülni.

A doboz lábait papírhengerből készítettük el. Választhatunk a célra alufóliás tekercs-hengert, de csomagolópapírt is lehet kapni hosszú hengerre csavarva. A lábakat szikével vágjuk le a hengerből, majd szintén rizspapírral vonjuk be őket. Vágjunk ki a papírból egy akkora téglalapot, amely bőven körbeéri a lábat, a két végén pedig 2-3 centivel hosszabb! Ragasztózzuk be a papírt, simítsuk a hengerre, majd a henger végén vagdossuk be, kb. 1 centiméterenként. Simítsuk be a hengerbe - s kész is a doboz lába! A lábakat (a képen négy van, de természetesen többet is készíthetünk) pillanatragasztóval erősítettük a doboz aljára.

A kész dobozt díszíthetjük papír-rátétekkel, festhetünk rá mintákat sablonnal vagy szabadkézzel, vagy akár körbetekerhetjük rafiával - csak a fantáziánk szab határt! (A képen látható dobozt akrilfestékkel, sablon segítségével díszítettük.) Ha szépre sikerült, az igényesen kivitelezett doboz akár a szoba dísze is lehet. 

Tipp: a dobozt gyerekekkel együtt is elkészíthetjük. A vágást-ragasztást vállaljuk mi, a díszítést viszont bízzuk a kicsikre! Egy saját maguk készítette, egyéni dobozba hamarabb bekerülnek a szanaszét hagyott játékok :-)!               

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező lakótelepek

A környezetvédelmi tárca adatai szerint az ország három megyéjében már felmért több mint 20 ezer… Tovább olvasom