Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy orvoslátogató szervezte az egymilliárdos egészségbiztosítási csalást

A honi egészségbiztosítás történetének eddigi legnagyobb csalását egy orvoslátogató tervelte ki, és kereste fel ötletével az orvosokat - írta a pénteki Magyar Nemzet.
Miskolczi Ivett, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség szóvivője a lapnak elmondta: egyetlen ember áll a csalássorozat csúcsán. A vád szerint egy, az orvosoknak az újdonságokról, változásokról, a gyógyszergyárak termékeiről szakmai tájékoztatást adó orvoslátogató ötlötte ki, és szervezte a csalássorozatot. Ennek során a vádlottak több mint egymilliárd forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP).

A vádirat szerint 2008 januárja és 2010 májusa között az ország minden pontján, de főként Budapesten és környékén működő kórházakban dolgozó orvosok állítottak ki - a betegek adataival visszaélve - fiktív vényeket speciális kötszerekre, amelyek felhasználását fiktív bizonylatokkal igazolták. A valótlan tartalmú vények száma meghaladja a tízezret.

Végül 24 ember (köztük 13 orvos) ellen emeltek vádat különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, két kivétellel valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kérték. Öt orvos esetében az ügyészség azt kéri a bíróságtól, mellékbüntetésként tiltsa el őket foglalkozásuk gyakorlásától.

Olvasóink írták

 • 13. soproni 2012. július 14. 19:04
  „12. mlksx078! Köszönöm a kielégítő válaszod és teljes mértékben egyetértek a példával,amit USA modellként bemutattál.A fórumozást sajnos tényleg sokan arra használják,hogy kivetkőzve emberi mivoltukból kiengedik magukból a gőzt,mindig másokat okolnak az elrontott életükért és egy lépést sem akarnak tenni azért,hogy ezen változtassanak..Nekem ez nem stílusom és ez az oka annak,hogy nem szivesen kommunikálok ilyen emberekkel.
  Akkor az eredeti témához visszatérve.:-)Még mindig nagyon elítélem azokat akik részesei az egymilliárdos áfa csalásnak!Üdvözöllek!”
 • 12. mlksx078 2012. július 14. 13:29
  „9: nem is kommentálom az írásod inkább, mert megint csak általánosítasz. Melyik városban lakszM Mutassak olyan háziorvost, aki nem pénzért megy ki? Tudok többet is. Privátban szívesen megnevezem neked őket...
  11: nem becsülök le szakmunkásokat, főleg azért nem, mert sok ismerősöm van, aki szakmunkás és rengeteget dolgozik. Ilyen pl. az autószerelőm. Ért a szakmájához, szereti csinálni, mindent megtesz, hogy a családja jobban éljen, de olyan dolgokba nem ugat bele, amihez nem ért. Felelősek mások életéért, de azért azt te is beláthatod, hogy nem igazságos, ha az orvos annyit keres, mint egy szakmunkás. A példa okáért: a mentőknél egy gk vezető kb annyit keres mint egy mentőápoló. Gk vezető lehetsz 8 általánossal, mentőápoló egy 4 éves eü főiskolával. És ezzel nem leminősíteni akarom senki munkáját. A 3 nap kicsit lesarkított, azért, hogy aki ide téved megértse, hogy az orvoslátogató nem passzióból megy be a beteg előtt az orvoshoz, hanem azért mert sietnie kell a következő helyre.
  Hidd el, hogy megteszem a megfelelő lépéseket azért, hogy jobb ellátást kapjak, mint mások, de ennek megfelelően nem is sírok, hogy sokat kell fizetni (szerencsére megtehetem). Egyébként egyetlen ésszerű megoldás létezik: USA modell. Fizess biztosítást, kapsz ellátást. Fizess többet, kapsz jobb ellátást. Dohányzol, iszol, rombolod magad? Fizess 10x annyit ugyanazért az ellátásért, mint aki ezt nem teszi. Aki nem tud fizetni, annak meg menjen tovább a TB járulék és kapjon egy alap ellátást. Persze a magyar hangemberek elégedetlenek lennének ezzel is, mert "miaz hogy a Józsit előbb műtik mint engem?" és ennek megfelelően annak a pártnak a támogatottsága, aki ezt bevezetné rövod úton az 5%-os küszöb közelébe esne. Ezért aztán nem is forszírozza senki.
  Félre ne érts: sikkasztani bűn, eü-ben sikkasztani még nagyobb bűn, de szerintem a fórumban nem azzal kellene kezdeni a hozzászólást az idiótáknak, hogy hálapénz, meg hülye orvoslátogató (ugye megint általánosít a barom) stb stb.
  Értékelem Benned, hogy érvekkel támasztod alá a mondanivalódat és nem reaglálsz olyan dolgokra nagy hanggal, amihez annyira nem értesz. Ez így korrekt!”
 • 11. soproni 2012. július 14. 08:20
  „8. mlksx078! Biztos,hogy sok igazság van az írásaidban és a szavaid arra utalnak,hogy Te is az egészségügyben dolgozol. Szépen és érthetően sikerült megosztanod velünk a felmerülő problémákat,kitértél az orvosok nehéz és felelősségteljes munkájára,arra,hogy mennyit kell tanulniuk ,ezzel szemben annyit keresnek csak mint egy szakmunkás ,pedig nagyobb rajtuk a nyomás és a felelősség.Nos.....mivel fogalmam sincs az egészségügyről,nem tudok reagálni az általad leírtakra csak egyszerű "paraszti" ésszel. Mindenki panaszkodhatna,hisz a magyarországi bérekből kevés az az ember,aki jól tud élni.Hidd el,hogy a szakmunkások is felelősek mások életéért,ők is hoznak áldozatokat,ők is dolgoznak napi 14-17 órát ,vezetnek napi több 100 kilométert,
  esőben,hóban,fagyban és kénytelenek megalázkodni azért,hogy legyen munkájuk.Hidd el,hogy tovább bírnák 3 napnál azt a munkavégzést,amiről Te bizton állítod,hogy nem ."De ha ennyire nem tetszik a rendszer, csinálj egy céget Ausztriában, fizess oda TB járulékot és járj az ottani kórházba. Ja, hogy több járulékot kellene fizetned...Hát ez ilyen, barátom." Ez így igaz....több a járulék ,de a fizetés is ,nem is kevéssel."Miközben másokat biztatsz erre a lehetőségre(kissé lekezelő stílusban)Te magad nem élsz vele,pedig a hozzászólásaidból azt szűrtem ki,hogy Te is elégedetlen vagy. Nem kellene ennyi miniszter meg felügyelet, hivatal ekkora nagy létszámokkal és máris lenne több pénz." Azt kifelejtetted ,hogy nem kellene egymilliárdot (és amiről még nem tudunk) sikkasztani!”
 • 10. soproni 2012. július 14. 07:37
  „Szépen elterelődött a szó a cikkről.Egymilliárdos áfacsalásról van szó!”
 • 9. Julianusz 2012. július 13. 22:27
  „Na az orvosok csak ne sírjanak, mert ha nincs pénzed, a háziorvos ki sem megy hozzád, mert ennek az ára 3000-től kezdődik, ha beutalót kérsz nála ortopédiára, v. szemészetre, 3000Ft, ha a szakorvos injekciókúrát javasol, és nem tudsz bejárni naponta a legközelebbi városba, beadja a asszisztens feleség, 1000Ft/ nap, Influenzaoltást föliratod vele, kiváltod a városban, és beadatod vele 2500Ft-ért. A házigyógyszertárból adja a gyógyszert, soha nem kapsz számlát, akkor sem ,ha kéred, mert az eg.pénztáradnál el tudnád számolni. Csak fizetsz, de évek óta számlát nem adott még senkinek. Magánpraxis! Az infarktusos szívpanaszokkal rendelésre érkező beteget 2 órát várakoztatta, 3-szor könyörgött, h had menjen be, mert rosszul van, amikor bejutott, vérnyomásmérés után Ekg, és már hívta is a rohammentőt. Mindemellett sajnálom azokat a nagytudású lelkiismeretes orvosokat, akik legjobb tudásuk szerint látják el hivatásukat, a beteg emberek érdekében, hogy ilyenek hiteltelenítik el az orvostársadalmat.”
 • 8. mlksx078 2012. július 13. 22:17
  „Sok igazság van abban amit írsz, de mielőtt a jelen kormányt okolod, térj ki légyszíves arra is, hogy az előző rendszer alatt a fejlesztések, beruházások hogyan valósultak meg (nem csak az egészségügyben), hogy az állami cégekből milliárdjával talicskázták ki a pénzeket (a TB-ből is), miközben azok a csőd szélén táncoltak. A BKV finanszírozására fordítandó keretet például el lehetne különíteni egészségügyi béremelésekre, ha 5-6-7-8 évvel ezelőtt nem kötöttek volna előnytelen szerződéseket (a saját holdudvarukkal), Szilágyi Eleonóra nem kapott volna (szerinte jogosan) 86 milliós végikielégítést, Hagyó Nokiás dobozt... Soroljam? Ugye nem kell. Megyó-Gyurcsány előtt is voltak botrányos dolgok a magyar politikában a rendszerváltás óta, de ezek mindenen túltettek.
  Egyébként a TB járulékból befolyó összeg nem elég az eü finanszírozására.
  A szemléletváltás akár meg is történhetne, szívesen beismerné mindenki, hogy nem jó a hálapénz, ha európai szintűre (csak megközelítőleg, mert Németországban 3-4ezer eurót keresnek az orvosok) tudnák kiegészíteni az eü dolgozók bérét. Ameddig ez nem történik meg, addig marad a hálapénz, ami szerintem akkor rossz, ha kérik és nem akkor ha adják. Ez nem mostanában fog megtörténni és ugye nem gondolja senki komolyan, hogy a 100ezerért heti 50-60 órát dolgozó osztályos orvos visszautasítja a borítékot, hogy jó maradjon a lelkiismerete, 2-3 gyereke meg otthon éhezik. Én átéltem azt, amikor anyám-apám heti 3-at 4-et ügyelt azért, hogy a panelban lakjunk és megnézhessük a boltban, hogy mit esznek a gazdag emberek.
  A jelenlegi intézkedések azért nem mutatnak ki a válságból, mert akkora adóssággal rendelkezünk, amit már csak görgetni lehet magunk előtt, kivéve ha megszorítunk, amitől Gyurcsány óta hányingere van minden jóérzésű magyar embernek. Marad hát a ránk kényszerített IMF hitel újabb kamatokkal.
  És személy szerint (bár lehet téged ez nem érdekel): inkább kormányozzon a mostani kormány, mint néhány az előző rendszerből ittragadt senkiből lett milliárdos idegbeteg.”
 • 7. ISU 2012. július 13. 18:35
  „4. mlksx078 2012.07.13. 13:14

  A TB járulékokból befolyt összeget teljes egészében az egészségügyre (bérekre, gyógyszerekre,műszerekre, stb.)kellene fordítani.A fejlesztéseket és a beszerzéseket törvényes pályázatokkal kellen megoldani.Versenyeztetni a különböző cégeket és nem a holdudvar által megpályázott cégeket részesíteném előnyben, hanem aki a legjobb ajánlatot teszi.Most ugyanis az van, hogy az állami pénzekből finanszírozott beszerzések 3-4-szeres áron valósulnak meg.Nem fordulna olyan elő pld.,hogy egy sima székért is többszörös árat kell fizetni.
  A megtakarításokat nem a cukorbetegeken és a prosztata rákosokon próbálnám behajtani, hanem az elosztórendszerben és az egészségügyben dolgozók szemlélet változtatásán kellene keresgélni.
  Tudom nem egyszerű. de a jelelegi intézkedések nem mutatnak kiutat a válságból, ezt támasztják alá az elvándorolt orvosok és ápolók is.Nem kellene ennyi miniszter meg felügyelet, hivatal ekkora nagy létszámokkal és máris lenne több pénz.”
 • 6. mlksx078 2012. július 13. 16:25
  „Acsali: egy dolog felett elsiklottam. A magánrendelések azért a kórházban zajlanak, mert a magánorvos cége bérli a műtőt, vizsgálót, szakrendelőt a kórháztól. És a bérleti díjból a kórház adózik. Szóval szerintem annyira ne pampogj emiatt, mert lehet, hogy pont ezek az adóforintok tartják még úgy ahogy életben az egészségügyet.
  De egyébként látszik a hozzászólásaitokból, hogy fogalmatok sincs az egészségügyről és úgy vagytok vele, mint a magyar átlagember a focival - nagyon ért hozzá, de valahogy mégis a béka segge alatt vagyunk.
  Jobban tennétek, ha a saját dolgotokkal foglalkoznátok, amihez értetek (remélem azért van ilyen) és olyan dolgokba nem szólnátok bele, amiről lövésetek sincs, mert nagyon ciki ennyire leégni egy fórumon. Kösziii!”
 • 5. mig29 2012. július 13. 14:12
  „4-es hozzászóló!Nálad a pont,teljesen igazad van.”
 • 4. mlksx078 2012. július 13. 13:14
  „Acsali: valaha a gyógyszerismertető csak orvos, vagy gyógyszerész lehetett, aki tökéletesen képben volt a gyártó gyógyszerei kémiai felépítését illetően és az orvos minden kérdésére tudott válaszolni. Akkoriban (10-15 éve) is az eladás volt a céljuk, de etikus módszerekkel. Manapság gyógytornászok, szociális munkások és magyar szakos bölcsészek teszik ugyanezt, nem csoda, hogy elzüllött a piac és gátlástalan módszereket alkalmaznak.
  Egyébként ha érdekel: a gyógyszercégeknál a régiós vezetőknek sincs 10 millás autójuk, max 7 (mondjuk egy Ford Mondeo), a gógyszerismertetők autói kb 5 milliós értékűek (Focus, Megane). Ezek nem a sajátjaik, el kell számolni km-re pontosan az utakkal és a benzinnel, a legtöbb autó nyomkövetős, szóval annyira nem nagy szám.
  10 millás éves bért a legjobbak sem kapnak, az alapbér kb 350 bruttó, a legjobb talán 7-800 bruttót kereshet. BRUTTÓ!!!
  Megnéznélek egyébként egy ilyen munkakörben, mert kb 3 napig (se) bírnád, mert annyit cseszegetnének, hogy a falra másznál tőle. Napi 12 órát dolgoznál, napi 400 km-t vezetnél (42 megállással), télen nyáron, hóban, katyakban, 2 méter hóban, fagyban 45 fokban, öltönyben, nyakkendőben, mindig fitten. Kapnál 3 -4 megyét 3-4 gyógyszerrel, kizsigerelnének, minden utolsó utáni falusi háziorvost meg kellene keresned. És ha nem hozod az adatokat, természetesen lapátra tennének. Se szó se beszéd. Van 100 másik hülye bölcsész, aki nem akar magyart tanítani gimnazistáknak és csak a te helyedre vár.
  Ismerek néhány orvost, aki nem pénzéshes, szóval nem kellene általánosítani. Majd ha beteg leszel (vagy vmelyik családtagod), akkor is így írogass róluk. De ha ennyire nem tetszik a rendszer, csinálj egy céget Ausztriában, fizess oda TB járulékot és járj az ottani kórházba. Ja, hogy több járulékot kellene fizetned...Hát ez ilyen, barátom.

  Bo9903: nem tudom neked milyen végzettséged lehet, de a szakmunkás köré saccolom. Az orvos tizenéveket tanul nem kis színvonalon azért, hogy 90-100ezres nettó fizetést vigyen haza a családjának. Ugyanannyit kap, mint te szakmunkásként azért, hogy kifestesz pár szobát, vagy felraksz egy falat. Vagy még annyit sem. Két lehetőséged van. Elhúzol külföldre és itthagyod a fél családod, megpróbálsz mindent előről felépíteni egy olyan helyen, ahol te leszel az utolsó sz...r magyar, vagy itthon maradsz és mellékest is elfogadsz.Te mégis mit csinálnál? Várom az épületes válaszod...

  ISU: az előző kormánynak 8 év alatt egyetlen értelmes "beavatkozása" volt kb, a vizitdíj, amiért sírt az ország proletár fele, akik szerették a délelőttjüket az orvosnál eltölteni (dolgozni úgysem kell alapon), mondván, miért kell fizetni azért, hogy a rendelőbe megyek. Hát azért, mert az orvosnak a töke tele van, hogy azért áll még 45 ember a rendelési idő végén az ajtóban, mert fejféjással, megfázással és egyéb komoly panaszokkal ülnek emberek a váróban. A vizitdíj sem az MSZ(M)P ötlete volt egyébként. Kíváncsi vagyok, te hogy oldalád meg az egészségügy problémáját? Várom a te válaszodat is.”
 • 3. ISU 2012. július 13. 11:06
  „Nyugodtan lehet adni hálapénzt, most már a vezír legálissá tette !!!
  Aztán ők hirdetik a fekete gazdaság kifehérítését !!!
  Szégyenletes, amit ez a kormány csinál !!!
  Végre elhúzhatnának nemcsak szabadságra, hanem örökre !!!”
 • 2. Bo9903 2012. július 13. 09:00
  „Mert az orvosok szegények úgyis olyan csórók.....a hálapénz már nem is elég nekik....(én sose adtam, és nem is fogok)”
 • 1. acsali 2012. július 13. 08:59
  „Az orvoslátogatók tíz millás cégautókkal, tíz millás éves bérért ajánlgatják gyógyszereiket a pénzéhes orvosoknak.
  A rendelőkben tömeg, drága a gyógyszer. A magánrendelés a kórházban folyik állami berendezések felhasználásával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képtelenség Suchmann Fidesz-MSZP nagykoalíciós ötlete

Sem a kormánypárti, sem pedig az MSZP-s honatyák nem tartják reálisnak a volt szocialista országgyűlési képviselő, Suchman Tamás felvetését. Tovább olvasom