Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egy örömborász a Dél-Balatonról: interjú Légli Ottóval, az év borászával

A Magyar Bor Akadémia minden évben kiosztja az év borásza kitüntető címet. Idén Légli Ottó kapta az elismerést.

A díj nem egy vagy két csúcsminőségű bor készítőjét hivatott elismerni, hanem a több éven vagy évtizeden át mutatott kiváló teljesítményt. A magyar bortermelőknek olyan ez az elismerés, mint egy sportolónak vagy zenésznek bekerülni a halhatatlanok csarnokába. Egyszerre jelent rangot és felelősséget is, hiszen mércét mutat a következők számára. Légli Ottó telefonon válaszolt kérdéseinkre.


- Először is szívélyes gratuláció az idei év borászának. Hogyan élte meg a díj elnyerését?

- Egyszerűen annyit tudok mondani: nagy öröm és nagy megtiszteltetés volt számomra. Ezen túlmenően roppant meg voltam lepődve, mert sem én, sem pedig a többiek, akik a szűk ötös körbe bekerültek, a kihirdetés pillanatáig nem sejthettek semmit. Én már hatszor ültem ott hasonló körülmények között, tehát nem volt teljesen szokatlan az érzés. Visszatekintve úgy gondolom, talán most voltam a legnyugodtabb, mert titkon reméltem, hogy az elnök úr az én nevemet fogja kihirdetni.

- Úgy szokták mondani, hogy senki nem annak születik, mint amivé válik. Ön milyen utat járt be?

- Én Szőlőskislakon születtem, ahol apám telepvezetőként dolgozott, és az akkori állami körülmények között sok száz hektár szőlő volt rábízva. Nekem gyerekként nem igazán fűlt a fogam ehhez a fajta munkához, ezért szegény szüleimnek kellett noszogatni, hogy ne csak a pajtásaimmal kergessem a labdát. De nyilván ez valahogyan mégis csak hatott rám, hiszen esténként a családi asztalnál sokszor volt téma a szőlő és a bor, főleg akkor, amikor apám barátai is eljöttek hozzánk. Később a győri bencéseknél folytatott gimnáziumi tanulmányaim inkább a humán terület felé orientáltak. Ezen csak a kertészeti főiskola változtatott, ami aztán visszavitt a kiindulási ponthoz. A diplomamunkám elkészítésekor még arra gondoltam, hogy faiskolával vagy szőlőoltvány készítésével fogok foglalkozni. Apámtól úgy mondva elég későn kaptam meg a pincekulcsot. Nagyjából a nyolcvanas évek végétől kezdtem egyre inkább megkedvelni a borászatot, és úgy is éreztem, hogy van valami tehetségem hozzá.

- Hogyan indult a Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság létesítése és az ottani bortermelés?

- Én 1989-ben mondtam fel az akkori munkahelyemen, a Balatonboglári Mezőgazdasági Kombinátban, ahol kísérleti telepvezetőként dolgoztam. Az akkori terminológiával mezőgazdasági kistermelő lettem, a nulláról indulva, azzal a fél hektárral, amely a családé volt. No meg szó szerint volt egy metszőollóm. Nagyon örülök, hogy jól döntöttem, mert szeretek a szőlők közt lenni. Ezen túlmenően mi nem kényszerű körülmények között dolgozunk, ahol különböző üzemi terveknek kell megfelelni. Mi a szőlészetet és a borkészítést saját örömünkre tesszük.

- Mekkora területen termel szőlőt, és hányan dolgoznak a gazdaságban?

- Jelenleg harmincegy hektár termőterülettel rendelkezünk, amelyet még szeretnénk a későbbiek folyamán bővíteni. Nyolcvan éves édesapám velünk dolgozik, akinek a véleményére és tanácsaira nagyon sokat adunk. Feleségem, Boglárka a birtok adminisztrációs ügyes-bajos dolgait intézi a vendéglátás mellett. Ezen kívül öt állandó alkalmazottunk van, akik mellett tavasztól szüretig még további tizenöt-húsz embernek adunk munkát.

- Voltak ön előtt példaképek, akiknek nyomdokaiba szeretett volna lépni?

- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon sok olyan egyéniség van Magyarországon, aki tudja a saját útját járni, hiszen az adottságaink és az emberek kreativitása hálí Istennek mindezt lehetővé teszi. Közülük sokak munkássága rám is hatott, mint például az a tizenkilenc ember, aki előttem már megkapta az év borásza díjat. Rajtuk kívül legalább még ugyanennyi borászt fel tudnék sorolni, de nagyon nehéz hangsúlyt tennem.

- Melyik az a bora, amely vágyainak beteljesülését jelenti?

- Erre a kérdésre legalább olyan nehéz válaszolni, mint az előzőre. Nagyon sok olyan borom van, amely közel áll a szívemhez. Talán amit most a közelmúltból tudnék kiemelni, az a 2010-es évjáratú Landord vagy a Gesztenyés rizling. Ugyanebben a sorban tudnám megemlíteni a tavalyi évjáratból származó házasításunkat, amelynek még nem adtunk nevet, és egyelőre a birtok csúcsborának nevezzük.

- Kiválasztották azokat a magyar vörös- és fehérborokat, illetve pezsgőket, amelyeket Magyarország soros európai uniós elnökségének fél évében felszolgálnak a különböző EU-találkozókon és eseményeken. Ezek között az ön borai is ott vannak...

- Azt gondolom, hogy nekünk ez egy nagy eredmény. Úgy tudom, minden termelő csak két bort nevezhetett a meghirdetett kategóriákban. Mi a miniszteriális borok kategóriájában neveztünk két borfajtánkat, amelyet ültetett ebédeken és vacsorákon kívánnak felszolgálni a vendégeknek. Örömünkre a válogatásba bekerült a Landord Chardonnay és a Gesztenyés. Nyilvánvaló, hogy az összeállítás közvetlen hozadékát nehéz megjósolni, de nagy valószínűséggel ezek közül a borok közül nem csak a külügyminisztérium fog rendelni. Egy biztosan megfogalmazható: az eddigi ismertségünk növekedni fog, és sok külföldi vendég megtapasztalhatja, hogy Magyarországon kiváló borok vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás a megyében: csúszós utak, viharos szél

Ismét esik a hó Győr- Moson- Sopron megyében. Reggel fél hét óta eddig 1-2 centiméter hó hullott . Tovább olvasom