Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Egy órát nyerünk vasárnap

Vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok, ennek nem a téli időszámítás, hanem a kegyeleti ünnep az oka.

A hétvégén órát állítunk – éjjel 3 órakor 2-re kell állítani –, nyáron ez hatmilliárd forinttal csökkentette az áramfelhasználás költségét.

Órát állítunk vasárnapra virradóan, vagyis a jó alvók pontosan 12-szer óhajthatják reggel azt, hogy ˝csak még 5 percet˝. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint a tavaszi átállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5–3 százalékos, 2000–4000 megawattóra csökkenés tapasztalható a felhasználásban, s ez legutóbb mintegy hatmilliárd forinttal – egy kisebb város áramellátásával – csökkentette a költségeket. Ugyanakkor az október 30-i óraállítás hatása az energiafogyasztás mérséklésére nem olyan látványos, mint a tavaszié.

A hétvégéről tudni kell azt is, hogy október 31-én és november 1-jén az óraátállítás és a kegyeleti ünnepek miatt változik a vonatok közlekedési rendje. A MÁV Zrt. közölte: a téli időszámítás miatt a vonatok menetrendjét nem kell módosítani, azonban a kegyeleti ünnepnapok miatt vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig vasárnapi közlekedési rend lesz érvényben. Halottak napján, kedden viszont már a megszokott menetrend szerint járnak a vonatok.

Olvasóink írták

 • 3. 1120 2010. október 29. 15:08
  „Kedves Robusto! Annak is lenne némi pozitív hozadéka! Ti. a hozzád hasonló nagyszájú ifjak visszamehetnének a homokozóba...esetleg még visszább! :D”
 • 2. Robusto 2010. október 29. 12:55
  „A fityesz majd visszahajtja úgy 20-25 évvel...”
 • 1. kackac 2010. október 29. 11:44
  „A naptárt nem lehetne visszatekerni 10 évvel?
  kackac”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli tanítási szünet pénzhiány miatt Vilmányban

10-14 fok van a tantermekben. Több milliós az önkormányzat tartozása a gázszolgáltató felé, de nincs pénz papírra, benzinre sem. Tovább olvasom