Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Egy nehéz nap éjszakája az üzletekben

Folytatás az 1. oldalról.

– Hogy lesz-e hiba ennyi címkénél? Elvileg nem lehetne, de hát emberek vagyunk. Én mindenesetre egy számológéppel végigjárom a polcokat, s minden terméknél a nettó ár mellé beütöm azt, „szorozva egy egész hússzal”. Ha stimmel az ár, akkor rendben van – vázolta a folyamatot Kása Ferenc üzemvezető.

Foodosok és nonfoodosok

A házi szlogenek között nem egy foglalkozik az élelmiszerosztályon (food) és a többi részlegen (nonfood) dolgozókkal, az élelmiszeresek rendre azzal ugratják a többieket: „Mindenki nonfoodnak tanul, de van, aki tovább tanul.” (Ezek lesznek nyilván ők.)
Erdélyi József „foodos”, ráadásul „bevállalós” – ezzel magyarázta, miért éjszakázik most is. Vagy öt sort felsorolt, ahol ő cseréli a címkéket, rajta kívül talán csak az üzemvezető tudta követni, melyek ezek. P is arrabonás volt egykoron, mint többen a kollégái közül, most harmincegy éves, nyolcadik éve metrós. Azt mondják, az árufeltöltők fizetése itt kicsit magasabb, mint a hasonló multinacionális cégeknél, de így sem visz haza a többség 70–80 ezer forintnál többet. Erdélyi József tehát úgy számolt, ha éjszakás lesz, Kinga lányát, aki most elsős, délután haza tudja hozni az iskolából. A reggel így is a feleségére maradt.
Nem egy családnál egyébként, ahol az apa, a férj az üzletközpontban dolgozik, felcserélődnek a klasszikus nemi szerepek. A bevásárlás például a férfira marad: „Mondhatnám, hogy vegye meg az asszony, de hát a kisboltban kilencvenhat forint a termék, nálunk meg hatvannégy, nyilván én fogom.” Nekünk furcsa az is, a bentieknek nem, hogy gyakorlatilag minden második targoncás női munkatárs. Sütöri Tiborné is az:

Nyaktörő munka

– Emlékszik még arra a pillanatra, amikor otthon bejelentette, hogy akkor targoncás lesz?
– Nem hökkent meg senki, ha erre céloz, mert tudtam, meg kell tanulnom targoncát vezetni.
– Na és szereti?
– Nem igazán...
– Miért?
– Mert a műszak végére kitörik a nyakam.
Az asszonynak ekkor még nagyjából egy óra volt hátra a műszakjából, Radványi Józsefnével együtt délután kezdtek s együtt is mentek haza tizenegykor. „Holnap iskola, a gyerekeket én indítom útnak” – mondja még Sütöriné, sokat ő sem aludt tegnap éjszaka.

Akciódús szeptember

Semmi titok nincs abban, hogy az áfaemelés egyetlen cégnek sem esik jól, a Metro is mintegy 200 termékénél meghagyta az augusztus 31-i bruttó árat. Szokás szerint az akciós újságban találhatók a termékek, s ha már az újságnál tartunk, jó tudni, hogy amit ebben látunk, az bizony „szentírás”. „Az elmúlt évek során előfordultak kisebb-nagyobb hibák, volt, hogy két termék árát az újságban felcserélték, és így kétezer forintért adtuk a »szuperakciós« discmant...” No és az akciók: ki ne járt volna úgy, hogy már az akció napján sem tudott venni az általa kinézett termékből – bármelyik szupermarketben is volt. Itt az igazság pillanata: miért?
„Nem mi tehetünk erről, higgyék el – mondja Kása Ferenc. – S nem is a kollégáim, akiket itt látnak dolgozni. Az esetek döntő többségében a szállításnál akad el a gépezet, de arra is volt példa, hogy februárban eldöntötték, mely termékek lesznek akciósak március végén, de közben gondok adódtak a gyártóval vagy a forgalmazóval.” Hogy mi történik akkor, amikor már látják, a termék nincs a polcon, de a katalógus szerint másnaptól akciósan kapható (lenne), egyszerű a válasz: „Egyrészt helyettesítő árukat kínálunk, de azért tudjuk, nehéz nap vár ránk. Sokkal nehezebb, mint amilyen a mai volt...”
A reggel hatórás nyitásra minden új címke a helyén volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom