Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egy nap a drogmentes laktanyáért

Már a nyolcvanas években tíz, tizenöt kábítószeres esetet regisztráltak évente a sorállományú katonák között. A hat évvel ezelőtti első célvizsgálat kimutatta, hogy minden tizedik katonának volt valamilyen droggal kapcsolatos tapasztalata bevonulás előtt. Egy év múlva már minden ötödiknek.

Ezért is van nagy jelentősége annak a rendezvénynek, amit „ Szer nélküli laktanyák " címmel tartottak tegnap Győrben, a 12. légvédelmi rakétadandárnál. A tegnapi eseménnyel a Magyar Légierő csatlakozott a szárazföldi alakulatoknál már korábban beindított mentálhigiénés szemléletű drogprevenciós programhoz.
A program szervezői azt a célt tűzték ki, hogy a hivatásos, a szerződéses és a sorállomány részére – szakemberek közreműködésével – átadják a témával kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Egyben felhasználják a sport és a kultúra segítő erejét a drogmegelőzéshez. Ennek keretében színielőadások, sportversenyek, szellemi vetélkedő, drogtotó, sakkverseny színesítették a programot.

A MH Drogprevenciós Bizottságának megelőző programja szerint a droggal valamilyen szinten kapcsolatba kerülő katonák kiszűrése már a kiképzés alatt megkezdődik. Az újoncok „ drogriadók " során szerezhetnek ismereteket a kábítószerek által okozott problémákról. Akikről kiderül, hogy élnek a szerrel vagy elvonási tünetek jelentkeznek náluk, azokat külön kezelik. Amennyiben a drogbetegség olyan szintjén állnak, hogy alkalmatlanok a szolgálatra, akkor leszerelik őket.
A csütörtöki rendezvényen Oláh László ezredes, a légierő személyügyi főnöke, Salamon Csaba pszichológus, projektmenedzser és Jakab György százados, a dandár pszichológusa számolt be a légierőnél jelenleg fennálló helyzetről. Elmondták, hogy a tisztek, tiszthelyettesek képzése mellett a katonák ismeretanyagának bővítésével is foglalkoznak.
Oláh ezredes szerint ez az év kísérlet a légierőnél, a szárazföldi tapasztalatok mintájára bevezetett programmal. Az állomány – a rövidebb sorkatonai szolgálat miatt – folyamatosan változik, ezért a kortárssegítő-hálózat kiépítése nehézkesebben megy a vártnál, de abbahagyni nem lehet.

Ha néhány év múlva nem lesz sorozott katona, a szerződéses legénységi állománnyal éppúgy kell foglalkozni, hiszen ők ugyanúgy tükrözik a társadalmi helyzetet, mint a sorállomány. Éppezért a tegnapi győri programhoz hasonló rendezvényeket a légierő többi egységénél is tartanak a közeljövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetedik verseskötet

„ Menestral ” címmel megjelent a csornai születésű, Amerikában élő Graves-, Ady- és… Tovább olvasom