Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Egy motorbaleset utóélete

JogerQsen egyik felet sem marasztalta el a bíróság annak a balesetnek az okozásáért, amelyikben egy motorkerékpár és egy rendQrautó ütközött 2005 júniusában a 85-ös fQúton. A helyszíni vizsgálat elQször a motorkerékpár súlyosan sérült vezetQjét hozta ki vétkesnek, amit a bíróság nem látott bizonyítottnak.
A Kisalföld 2005. június 25-én számolt be arról a balesetrQl, ami egy nappal korábban a 85-ös számú fQúton, Enese közelében történt. Az elsQdleges helyszíni adatok alapján közölt, a rendQrség szóvivQjétQl kapott tájékoztatás szerint a balesetet a gyorsan hajtó s több autót elQzQ 32 éves bQsárkányi motoros okozta. Az ütközést a rendQr már nem tudta elkerülni. A motorkerékpár vezetQjét nyílt lábszártöréssel és vállsérüléssel szállították a mentQk kórházba, ahol megmqtötték.
Az ügyet tavaly októberben hozott végzésével zárta le a Komáromi Városi Bíróság. A balesetben súlyosan sérült motoros azt sérelmezte, hogy a rendQrség nem megfelelQ tájékoztatást adott ki a balesettel kapcsolatban.
– Nem a járQrautó forgalmi sávjában haladtam az ütközéskor, nyílt lábszártörésem sem volt, nem tudni, kik azok a tanúk, és melyek a vizsgálat elsQdleges adatai, amelyek szerint én több autót szabálytalanul a bal sávban elQztem és a bal forgalmi sávban haladtam – kereste meg lapunkat a motoros, aki sérelmezte, hogy a valóságnak nem megfelelQ tájékoztatás Qt név nélkül is lejáratta az ismeretségi körében és a lakóhelyén, ahol mindenki tudta, hogy róla van szó.
A fiatalember állítása szerint a balesetet megelQzQen a rábapatonai elágazást elhagyva a második nagy kanyarhoz érve egy lassan haladó autó elQzését a beláthatatlan kanyar miatt nem merte végrehajtani. Ott akkor nem volt záróvonal, most van.
– Az egyenes szakaszhoz érve már láttam, hogy biztonságosan be tudom fejezni a manQvert, s megkezdtem az elQzést. Visszatérve a saját forgalmi sávomba, a felezQvonaltól mintegy fél méterre lehettem, amikor egy pillantást vetettem a mqszerfalra, és mire felnéztem, a rendQrségi Niva már annyira közel volt, hogy fékezni és hirtelen irányt változtatni nem volt idQm. A rendQr a tanúvallomásában is elismerte, hogy az ütközéskor autója hátulja még átlógott az én sávomba.
A motorkerékpár vezetQje sérelmezi, hogy a rendQr ellen nem indult büntetQeljárás, holott felmerült a gyanú, hogy hibás lehet. Különösen azután, hogy a motoros 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.
A Komáromi Városi Bíróság végzésében hatályon kívül helyezte a vizsgálatot lefolytató kisbéri kapitányság határozatát – amely szerint mindkét fél hibás volt – és a szabálysértési eljárást megszüntette. Indoklásában a bíróság úgy érvelt: „A bizonyítékok alapján a bíróság azt állapította meg, nem bizonyítható, hogy a motorkerékpáros elkövette a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértést.”
A megyei rendQr-fQkapitányság helyettes szóvivQje, Csuti Kovács Krisztina annyit mondott

reagálásként lapunknak: a fQkapitányság tudomásul veszi a bíróság végzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megöregedett a partfal

Szegeden az árvízvédelmi rendszer leginkább szem előtt lévő része a belvárosi partfal. A vasbeton… Tovább olvasom