Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Egy MOME-hallgató munkája lesz jövőre az Év orvosa címmel járó díj

Ezúttal az orvosok maguk dönthetnek az Év orvosainak járó Astellas Díjról - ha nem is arról, kik, de arról, hogy mit kapjanak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tárgytervező szakos hallgatóinak pályamunkáit, amelyekre az év végéig szavazhatnak az orvosok, kedden mutatták be a Semmelweis Egyetem innovációs központjában.

Az Év orvosa díj és a MOME közös pályázatára 29 érvényes pályamű érkezett, ezek közül az egyetem tanáraiból álló bizottság 6 alkotást választott ki, az orvosok ezekre adhatják le szavazataikat - mondta Gáspár György, a MOME oktatója a keddi sajtótájékoztatón.

Az üvegből, kerámiából, fémből és fából készült művek - a hat kiválasztott mellett további tizenkettő - november 26-ig megtekinthető a Semmelweis Egyetem innovációs központjában, a Semmelweis Innovations-ben.

A szavazásra bocsátott döntős alkotásokat az orvosok év végéig tekinthetik meg orvosi kongresszusokon, szakkiállításokon, ahol egy szavazólapon le is adhatják voksukat, vagy szavazhatnak a www.dijazorvosokert.hu honlapon is - mondta Berencsi György főszervező. Az Év orvosa díjat 2007 óta évente három magyar orvos kapja meg. Az elismerés nem jár pénzjutalommal, az elmúlt években egy kis szoborkompozíciót kaptak a díjazottak, ezt váltja majd fel jövőre a MOME egyik hallgatójának alkotása. A díjazott orvosok kiválasztása betegek által írt beszámolók alapján történik a többek között Nagy Bandó András színművész, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó részvételével felálló zsűri döntése alapján. Berencsi György főszervező elmondta: az idei pályázatot közel egy hónapja hirdették meg, s eddig mintegy száz betegbeszámoló érkezett.

A történeteket december 19-ig várják a palyazatÓdijazorvosokert.hu email-címre, vagy postán az 1507 Budapest, pf. 43. címre. Mint mondta, a pályázat és a díj szellemiségének középpontjában a bizalomra épülő orvos-beteg viszony áll, mely a gyógyulás egyik fontos záloga. A bizalmi viszony gyógyításban betöltött kulcsszerepét emelte ki Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, a 2007-es díjazottak egyike is, aki szerint az elismerés "az itthon maradó orvosok erkölcsi kárpótlása". A felszólalók közül többen, így Markovich György, a díjat támogató Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója is kiemelte a díj szerepét abban, hogy az egészségügy terén ne csak a pénzelvonások és a botrányok uralják a közbeszédet. Az Év orvosa - Astellas Díjat 2010. február 16-án a Magyar Tudományos Akadémián adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP is elkötelezi magát az egyenlő méltóság védelme mellett

Az MSZP, ahogy eddig is, a jövőben is magára nézve kötelezőnek tekinti az emberi méltóság… Tovább olvasom