Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Egy másik festmény alatt rejtőzött a Van Gogh-kép

A művészettörténészek jól ismerték Van Gogh egyik rajzát, amelyet az amszterdami Van Gogh Múzeumban őriztek, de mindig is gyanakodtak, hogy a rajz egy festmény másolata. Most előkerült a festmény is, mégpedig egy másik kép alatt az Egyesült Államokban, a bostoni szépművészeit múzeumban.
A Buja növényzet című képet a Vízmosás című festmény átvilágításával fedezték fel, a két képet ugyanis Van Gogh négy hónap különbséggel ugyanarra a vászonra, egymás fölé festette. "Egyik szakemberünk megtekintette a röntgenfelvételt és felismerte a múzeumban őrzött rajzot" - mondta el Natalie Bos, a Van Gogh Múzeum szóvivője, aki igen jelentősnek nevezte a felfedezést és bejelentette, hogy a rajzot október 7-ig kiállítják az Amszterdamban a jövő héten nyíló, Van Gogh rajzait bemutató kiállításon.

Vincent Van Gogh gyakran küldött a festményeiről készült rajzokat fivérének, Theónak, aki műkereskedő volt Párizsban. A művész, aki életében kevés képet adott el, fivérétől kapott festészeti kellékeket és a régi képekre festett újat, ha késett a szállítmány, vagy nem volt pénze vásárolni.

A most felfedezett kép születésekor Van Goghot a dél-franciaországi Saint Rémy elmegyógyintézetében ápolták. Ebben az időben Theo fivérének köszönhetően friss anyagokkal felszerelkezve gyakran elhagyta a kórházat, hogy megfesse a környező mezőket. Így született meg híres Búzamezők sorozata. A festmény színskálája igen gazdag. Az Amsterdamban őrzött kéttónusú rajz csak kevéssé különbözik Van Gogh festett munkáinak vibrálásától.

A felfedezésről szóló beszámolót a vezető művészettörténeti folyóirat, a The Burlington Magazine e heti száma tartalmazza Louis van Tilborgh, a Van Gogh Múzeum kurátora és Meta Chavannes, a bostoni múzeum munkatársa tollából.

Az új kép feltárása időben egybeesett egy másik felfedezéssel, amely azonban nem növelte, hanem csökkentette a mesternek tulajdonított képek számát: az amszterdami Van Gogh Múzeum szakértői kiderítették, hogy egy, a melbourne-i Nemzeti Galériában, Ausztrália egyik legnagyobb múzeumában őrzött portré, amellyel a múzeum Van Gogh alkotásaként büszkélkedett közel hatvan éven át, nem a holland mester alkotása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés történt a Hungaroringen

15 ember került a budapesti Szent László kórházba. A kórház ügyeletes orvosa elmondta, hogy… Tovább olvasom