Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Egy kórház nem írta alá az OEP-megállapodást

Egy kivétellel valamennyi érintett intézémény aláírta az új struktúrát rögzítő finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Április 1-e határvonalat jelent az az egészségügyi ellátórendszerben.
Már csak egy kórház nem írta alá az OEP-el az új szerződést – közölte Horváth Ágnes az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Mint mondta a tatabányai kórház aláírására várnak még, ami előreláthatólag ma fog megtörténni.

Horváth Ágnes cáfolta a Népszabadságban megjelent információt, miszerint még két kórház aláírására várnak.

Az intézmények több mint fele záradékot mellékelt a dokumentumhoz. A megszűnő kórházak betegeinek ellátására már csak az utódként kijelölt intézményekkel kötött az OEP finanszírozási szerződést. Az átmeneti időszakban a megszűnők a feladataikat átvállalóktól kapják meg a pénzüket, úgynevezett közreműködői szerződés alapján. Ilyen helyzetbe kerültek például a létrehozandó nagy állami, központi kórházba integrálódó intézmények, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is.

Vasárnap új időszámítás kezdődött az egészségügyi ellátórendszerben. Változott az aktív ágyak száma, a kórházfinanszírozás és a beutalási rendszer is. Több mint ezer gyógyszer ára csökken elsejétől átlagosan 16 százalékkal, 140 készítmény pedig drágább lesz hat százalékkal.

Lesznek változások az egészségügyi járulékfizetéssel kapcsolatban is. Ezentúl a szolgáltatóknak ellenőrizniük kell, hogy a beteg jogosult-e az ellátásra. Az egészségbiztosító megkezdte azoknak az állampolgároknak az értesítését, akiknek a biztosító nyilvántartása szerint nincs érvényes biztosításuk. Kilenc hónapjuk még van arra, hogy rendezzék helyzetüket, de 2008-tól már nincs türelem. Nem kap ellátást az egészségbiztosító számlájára, aki nem fizet járulékot, azaz potyautas.

Az orvosok nemcsak a vizitdíjat szedik be a gyógyítás megkezdése előtt, de megvizsgálják azt is: kinek jár ellátás az egészségbiztosító számlájára. A taj-szám vagy a személyes adatok alapján állapítják meg, hogy az illető fizet-e járulékot vagy az állam átvállalta-e tőle a fizetést. Az utóbbi kategóriába tartoznak például a nyugdíjasok, azok, akik munkanélküli ellátást vagy rendszeres szociális segélyt kapnak, a 18 éven aluliak, a felsőoktatási intézményben tanulók, illetve a gyesen, gyeden lévők. Ha valaki egyik csoportba sem tartozik, nem jogosult az ellátásra, de egyelőre nem büntetik.

Áprilistól az eltartott közeli hozzátartozók is csak akkor szereznek jogot az ellátásra, ha ők vagy helyettük egy családtagjuk fizeti a járulékot. Az egészségügyi járulék összege általában a minimálbér 9 százaléka lesz, körülbelül 6 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

edzőcsere csornán az újabb zakó után

Tovább olvasom