Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Egy kikötőt és egy repülőteret nyitna meg Törökország

Törökország hajlandó megnyitni egyik kikötőjét és egyik repülőterét a ciprusi görög hajók illetve repülőgépek előtt. Erről tájékoztatta csütörtökön az Európai Unió soros elnökségét az ankarai kormány.
Az EU korábban azzal fenyegette meg Törökországot, hogy felfüggeszti a török csatlakozási tárgyalásokat, ha nem nyitja meg kikötőit és repülőtereit a Ciprus görög részéből származó hajók és repülők előtt.

A hírt az EU soros elnökségét betöltő Finnország brüsszeli szóvivője közölte, a török külügyminisztérium illetékese viszont nem kommentálta, hanem úgy fogalmazott: a tárgyalások még folynak, ezért a végleges lezárásuk előtt semmit sem közölnek erről a sajtóval.

Ankara nem ismeri el a nicosiai kormányt Ciprus hivatalos képviselőjének, hanem - a világon egyedüliként - az úgynevezett Ciprusi Török Köztársaságot tartja partnernek. Többek között a ciprusi kérdés rendezetlensége a fő oka annak, hogy Törökország uniós csatlakozásával szemben az EU kemény feltételeket támaszt.

A török Anadolu hírügynökség azonban úgy tudja, hogy Ankara feltételhez kötötte ajánlatát. Akkor nyitna meg a ciprusi görögök előtt egy kikötőt és egy légikikötőt, ha cserébe a görögök lehetővé teszik, hogy az észak-ciprusi törökök Ercan nevű repülőtere és famagustai kikötője is megnyílhasson a nemzetközi forgalom előtt.

A ciprusi kormány sohasem fog beleegyezni abba, hogy megnyissák Ciprus északi, török megszállás alatti részének repülőterét a Törökországból érkező, illetve oda induló járatokon kívül bármilyen más járatok számára - mondta újságíróknak a nicosiai kormány szóvivője.

Jelenleg minden légi járat Törökországon keresztül érkezik az Észak-ciprusi Török Köztársaságba és az onnan indulók is csak Törökországon át tudnak eljutni máshova.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint sport

Nehéz lenne egyetlen jelzővel illetni mindazt, amit a taoista tai csi jelent. Több mint sport és nem… Tovább olvasom