Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egy jelzáloglevél ajánlat sem felelt meg az MNB-nek

Egyetlen ajánlatot sem fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai, első jelzáloglevél-vásárlási tenderén.
A jegybank honlapján közöltek szerint összesen 21,5 milliárd forint értékben érkezett eladási ajánlat, de az MNB a jelek szerint nem volt elégedett az árakkal. Az ajánlatokban szereplő eladási hozamok valamivel magasabbak - a kért árak így valamivel alacsonyabbak - voltak a hasonló állampapírpiaci irányadó hozamoknál.

Az MNB az első tenderre tíz jelzáloglevél sorozat vásárlását hirdette meg, ezekből négy-négy az OTP Jelzálogbank és az FHB, kettő pedig az Unicredit Jelzálogbank jelzálogkötvénye volt. Az eseti alapon meghirdetendő tendereken az MNB idén február 8. előtt kibocsájtott forint jelzáloglevelekből kíván mennyiség, vagy ár kikötése nélkül vásárolni, a múlt hónapban meghirdetett, összesen 100 milliárd forintnyi új kibocsátású és másodpiaci vásárlásra szóló jelzálogprogramja keretében.

A felajánlott, egy év múlva lejáró jelzáloglevelek hozamai 5,63 és 6,16 százalék között voltak, míg a két év múlva lejáróké 6,27-6,48 százalék, a három év múlva lejáróké pedig 6,38-7,09 százalék között. Összehasonlításként: a 2011.01.26-án lejáró papírra számolt egyéves állampapír benchmark hozam 5,45 százalék, a 2013.09.02-án kifutó kötvényre számolt, hároméves benchmark 6,46 százalék volt szerdán.

A tendereken befektetők bankokon keresztül kínálhatnak eladásra jelzálogleveleket azzal, hogy a papírok kibocsátói és azok csoportjához tartozók nem szerepelhetnek az eladók közt. A február elején meghirdetett programmal az MNB célja a forint jelzáloglevelek iránti kereslet, közvetve a hitelezés ösztönzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Õrizetbe vették az Eclipse Zrt. vezetőjét

Õrizetbe vették az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőjét szerdán Budapesten. Tovább olvasom