Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Egy hónap: felpöröghet a kampány

A kormány sorsa azon múlhat, hogy a liberális párt bejut-e a parlamentbe – ebben egyetért a Kisalföld által megkérdezett két politológus. A választásokig egy hónap van hátra.
„ A választási kampány eddigi menete meglepő számomra, korábban ugyanis azt gondoltam, hogy sokkal erőteljesebb lesz. Úgy is fogalmazhatnék, hogy amit eddig láttunk, az unalmas. álmosító volt, és a nép sem reagált rá. Hevesebb összecsapásokra csak a múlt hét óta kerül sor" – fogalmazott a Kisalföld kérdésére Lengyel László. Az ismert politológus abban teljesen biztos, hogy mindez szándékos. Szerinte a szocialisták letettek arról, hogy valami kirívót cselekedjenek, és középre tartanak.

Orbán Viktor mosolygós, barátságos, láthatóan megfogadta azokat a tanácsokat, melyek szerint kerülnie kell a megosztó témákat, így a nemzeti kérdéseket, a kommunistázást és az egyházakat. A szakértő úgy véli, március 15. és húsvét hozhat ebben változást, akkor ugyanis a jobboldal rákényszerülhet arra, hogy többet beszéljen nemzeti és vallási ügyekről.

Lengyel László hangsúlyozta: sok fog múlni a részvételi arányon, amely jelenleg úgy tűnik, 58–62 százalékosnál nem lesz magasabb. Ebben az esetben a törzsszavazók döntik el a végeredményt. Szerinte a pártok egyelőre inkább hozzájuk beszélnek, kevésbé a bizonytalanokhoz, ami azt mutatja, nem számítanak arra, hogy kiugróan sokan járulnak az urnákhoz április 9-én. A politológus hozzátette: nagyon szoros választás lesz, amelyben a kormány csak akkor maradhat hatalmon, ha a Szabad Demokraták Szövetsége átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Kifejtette: a liberálisok eredménye és a részvételi arány fordítottan arányos.

Giró-Szász András Lengyel Lászlóhoz hasonlóan úgy fogalmazott: ha kétpárti parlament áll fel, valószínűleg a Fidesz alakít kormányt, ha az SZDSZ is bejut, akkor a két oldalnak nagyjából azonos esélyei vannak a többség megszerzésére. A politikai szakértő nem számol komolyan azzal az eshetőséggel, hogy a Magyar Demokrata Fórum is átviszi a lécet, de ha mégis, úgy jelenleg még szerinte nem tudható, a párt kinek a szekerét tolná. A Századvég Alapítvány igazgatója elmondta, a választás végkimenetele a sajtón is múlik: az a párt győzhet, amelyik kellő médiatámogatottsággal képes meghatározni a politikai napirendet és a számára negatív ügyekből is pozitívan tud kijönni.

Giró-Szász András megjegyezte, számára eddig nem okozott meglepetést a kampány. Magyarázatképpen elmondta: a kormányoldal igyekszik az Orbán-kormány négy évéről beszélni, mert kevés olyan dolog van, amit felmutathatna; a Fidesz rendkívül óvatos programja nyilvánosságra hozásával, mert attól fél, a szocialisták felhasználják egyes elemeit; a kis pártok pedig igyekeznek szembemenni mindkét naggyal. A szakértő szerint ha az utolsó négy hét inkább személyeskedő vitákkal telik, az SZDSZ és az MDF erősödhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénymódosítás

Megjelent a módosított építési törvény a Magyar Közlönyben. A megváltozott szabályok többségét… Tovább olvasom