Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Egy hölgy és a herceg (L`anglaise et le duc)

A történet egy gyönyörű, királypárti, angol ladyről szól, aki a Nagy Forradalom idején, a veszélyekkel teli Franciaországot választja hazájául. A barátja, Philippe d Orléans herceg forradalmi eszméket támogat annak ellenére, hogy XVI. Lajos az unokatestvére. Az őket összefűző gyengéd érzelmek olykor viharossá válnak.
rendező: Eric Rohmer

író: Grace Elliott
forgatókönyvíró: Eric Rohmer
operatőr: Diane Baratier
producer: Françoise Etchegaray
vágó: Mary Stephen

szereplő(k):
Jean-Claude Dreyfus (Philippe d'Orléans)
Lucy Russell (Grace Elliott)
Alain Libolt (Duc de Biron)
Charlotte Véry (Pulcherie)
François Marthouret (Charles Dumouriez)
Héléna Dubiel (Madame Meyler)

A film sztorija

A történet egy gyönyörű, királypárti, angol ladyről szól, aki a Nagy Forradalom idején, a veszélyekkel teli Franciaországot választja hazájául. A barátja, Philippe d'Orléans herceg forradalmi eszméket támogat annak ellenére, hogy XVI. Lajos az unokatestvére. Az őket összefűző gyengéd érzelmek olykor viharossá válnak. A lady rá tudja beszélni a herceget egy száműzött megmentésére, de arra már nem, hogy ne szavazza meg a király kivégzését.www.port.hu

Kritikák

Port.hu -sam-

"Rohmer realisztikus hűséggel mutatja be kettőjük kapcsolatát, folytonos
politizálgatásukat Grace budoárjában. Szerelem keveredik barátsággal, gyűlölettel, politikai nézetekkel, erkölcsi vitákkal. Aprólékosan szedi darabokra kapcsolatukat, míg a néző viszonyrendszerükbe belebonyolódva végkép elveszti a fonalat. Rohmer a végletekig ügyel a nemiségre, mégis néha felcserélődnek a szerepek, sokszor nem tudni ki viseli valójában a nadrágot. A film mégsem az erőfitogtatásról szól, hanem az összetartozásról, a háláról és tiszteletről.

Rohmer filmjében most is a verbalitásé a főszerep, de a véget nem érő beszélgetések mellett a látvány is nagy szerepet kapott. Festményszerű hátterek és díszletek között mozognak a színészek, a ruhákon, használati tárgyakon és Grace szobáján kívül minden festett. A színek dominálnak a filmben, a látvány utánozhatatlan, olyan mintha egy festmény elevenedett volna meg a vásznon. Mindezek ellenére a film hosszúnak tűnik (129 perc), kevés benne a cselekmény, a dialógusok uralják a filmet. Nézőpróbáló alkotás, amely megviseli az embert. Megfelelő hangulat kell hozzá."
A teljes cikk

mozinet.hu -Bp-

"Mint ahogy már megállapítottuk, a történet azért rejt magában lehetőségeket, de mégis megbukik a dolog, mert a néző sosem szembesül a dolgokkal, csupán párbeszédek során értesül az eseményekről. Mindez kellőképp rontja a film élvezeti értékét, az pedig már csak hab a tortán, hogy a színészek hajlamosak a ripacskodásra, és az ember egy idő után legszívesebben befonná a haját a végeláthatatlan szóbeli összetűzésektől. A sztori nagyon lassan cammog előre, ugyanis felöleli szinte az egész forradalmat, ami azért nem volt egy rövid időszak. Ahogy pedig telik az idő, a néző egyre inkább elveszti az érdeklődését, míg eljut odáig, hogy azért könyörög, hogy végre mindenki jusson a bitó alá, csak hagy menjünk...

A film végére maga a rendező is megérezhette saját munkája erőtlenségét, éppen ettől a befejezés kicsit elkapkodott, és az ember elgondolkodik, vajon miért is nézte végig ezt az alkotást, mikor semmi újat nem mutat, csupán az eddigi ismereteinket osztja meg velünk, a lehető legszárazabb módon."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Residence Copai (Marilleva - Folgardia)

Tovább olvasom