Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Egy hete működik a könyvtári honlap

Az elmúlt egy évben számos változás történt a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban. Az olvasói igényeket szem előtt tartva a szolgáltatások köre bővült, egy hete interneten is elérhető a gyűjtemények anyaga.

Új arculat

Kék és sárga. A szemnek szóló változások közül ez az egyik legmeghatározóbb újdonság a Pócsi utcai épületben. A városi könyvtár új arculathoz hozzátartozik ez a két szín, ez köszön vissza a termekben, a folyosókon, a berendezési tárgyakon, a kiadványokon és a múlt szerdától élő honlapon is.
– Az elmúlt egy év nagyon sok változást hozott. 2005 novemberétől vezetem a könyvtárat. Magyar–könyvtár szakon végeztem, emellett informatikus és mérlegképes-könyvelői végzettségem is van. Talán ebből adódóan is tartottam fontosnak, hogy új lehetőségeket, szolgáltatásokat teremtve tegyük élőbbé, az olvasók igényeihez rugalmasan és naprakészen alkalmazkodóvá a könyvtárunkat – mondja Orbánné Kalmár Judit könyvtárigazgató.

Interaktív könyvtár

– A könyvtárba belépve információs pult fogadja az olvasókat, akik már az előtérben könyvtárossal és a tájékozódást segítő táblával találkoznak. Az elmúlt egy év talán legmeghatározóbb újítása a könyvtár „gépiesítése” volt. Egy áttekinthetőbb, felhasználóbarát programot kezdtünk használni, ami segíti a kollégák munkáját és az olvasók tájékozódását. Elkészült a honlapunk, így ma már lehetőség van on-line keresésre, előjegyezésre, lehet beszerzési javaslatot tenni és kérni azt, hogy az új könyvet a bejelentő olvashassa el elsőként.

Szakkör, filmklub, vetélkedő

Az idén ősszel a gyerekeket megszólító szakkör és vetélkedő indult a könyvtárban. A Szülőföldünk a költészetben című irodalmi vetélkedő során Sopron 19. századi irodalmi emlékeivel ismerkedhet meg a tizenéves korosztály Roskó Mária és a gyerekkönyvtár munkatársai segítségével. Az Ifjú helytörténészek szakkörben pedig a város gazdag múltját avatott szakemberek vezetésével ismerik meg az általános és középiskolások.
A felnőtteknek nyújt hétről hétre tartalmas elfoglaltságot a november másodikától induló filmklub. Minden csütörtökön művészfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők este hat órától a médiatárban.

Heti száz új kötet

– Jelenleg több mint hatezer olvasónk van, akik közül úgy négyezren járnak rendszeresen könyvtárba – mondja Orbánné Kalmár Judit. – Az a tény, hogy jönnek vissza az olvasók, azt mutatja, jó irányban változtunk. Heti száz új kötettel és számos nem hagyományos dokumentummal (cd, dvd, videó, diafilm) gazdagodunk. Az olvasók a honlapon és a könyvtár több pontján elhelyezett ládákba bedobva is jelezhetik felénk, hogy mit látnának szívesen a könyvtárban. A hozzánk így eljuttatott igényeket megpróbáljuk pár napon belül teljesíteni.
Az igazgatónő felhívta a figyelmet a jelenleg is zajló könyvárusításra, melynek keretében novemberben és decemberben a szépirodalmi fölös példányokat lehet száz-száz forintért megvásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fc sopron: már kiesőjelölt az újabb kudarc után

Tovább olvasom