Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Egy hét után lemondott a kuvaiti emír

Megromlott egészségi állapotára való tekintettel és az uralkodócsaláddal kötött megállapodása alapján kedden lemond a kuvaiti emír - közölték az uralkodócsalád környezetéből és kormányzati forrásból.
Az alig több mint egy hete emírré nyilvánított Szaad sejk lemondásával megnyílik az út a trónöröklésről az olajsejkségben kitört példátlan vita gyors rendezése és az előtt, hogy a tényleges hatalmat gyakorló Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah sejk, miniszterelnök legyen Kuvait emírje.

Szaad sejk lemondásáról hétfő késő este számoltak be az uralkodó család környezetéből, s ilyen értelmű nyilatkozatot tett egy kormányzati tisztségviselő is. Eszerint Szaad sejk kedden jelenti be, illetve írja alá lemondását, s a lemondó nyilatkozatba belefoglalja azt is, hogy a jelenlegi miniszterelnök legyen az utóda.

A kuvaiti kormány előzőleg hivatalosan kérte a parlamenttől az emír elmozdítását, az idős sejk egészségi állapotára való tekintettel. Szaad sejk 75 éves, s 1978 óta volt trónörökös, január 15-én történt emírré nyilvánításáig. Egészségi állapota azonban erősen megromlott azóta, hogy 1997-ben vastagbelét megoperálták.

A trónöröklés rendjéről rendelkező törvény értelmében az emír alkotmányos úton megfosztható hatalmától, ha egészségi állapota nem teszi lehetővé számára feladatainak ellátását. A 65 tagú parlament kétharmados többséggel dönt erről.

Több parlamenti képviselő attól tartott, hogy Szaad sejk betegsége miatt még a hivatali eskü letételére sem lenne képes. A sejk azonban múlt szombaton levélben értesítette a házelnököt, hogy le akarja tenni esküjét. A házelnök az emír kérésére keddre összehívta a törvényhozás rendkívüli ülését e célból.

Kuvaitban található a világ olajtartalékainak közel egytizede.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét

Vasárnap hivatalosan beiktatták hivatalába Bolívia első indián származású elnökét. Evo Morales… Tovább olvasom