Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Egy gyümölcsfán több fajta

A családi ház kertjében és a hétvégi telken a legtöbb termelő helyhiánnyal küszködik, hiszen nem rendelkezik elegendő hellyel sokféle gyümölcsfa, gyümölcstermő cserje elültetéséhez. Ilyen esetben nagy segítséget nyújt, ha egy gyümölcsfa több fajtát is terem.

Nagyon előnyös ez a cseresznyefáknál, amelyek hatalmas koronát fejlesztenek; ha csak egy fajtát teremnek, akkor az egy időben érő gyümölcs túlhaladja a család szükségletét. Ha viszont egy fa három-négy különböző időben érő fajtát terem, akkor a szedés ideje is megoszlik, és a termés fogyasztási ideje is meghosszabbodik.

Több fajtát szemezhetünk az alma- és a körtefákba, valamint az őszibarackfákba is. Ezeknél nagyon körültekintő növényvédelmi tervre van szükség, nehogy egy-egy permetezőszer használata után, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő kitolódása miatt, az éppen érőfélben levő gyümölcsöt ne lehessen elfogyasztani!

Imitt-amott már lehet vásárolni a faiskolai lerakatokban olyan gyümölcsfacsemetéket, amelyek többféle fajtát teremnek, de házilag is előállíthatunk ilyen "hobbifákat". Legegyszerűbb, ha a megvásárolt facsemete vezérhajtásait a nyár folyamán gondosan neveljük, és ezekbe szemezzük be augusztus második felében a kívánt fajtákat. Az így készített alvószemzés akkor eredt meg, ha a szem alatt levő levélnyélcsonk könnyű érintésre leválik.

Ilyenkor a szemzés kötését lazítsuk meg, hogy a hajtás őszig még akadálytalanul vastagodhassék. A szem csak tavasszal fog kihajtani, de gyorsan és erős hajtás fejlődik belőle, amelyet az egyéb oldalhajtásokhoz hasonlóan kell továbbnevelni. Átszemezni vagy átoltani termő gyümölcsfát is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakítópróba

Egy szerelmes, ifjú pár mézesheteit a lány szülei szaboltálják, a lány régi barátjának segítségével.… Tovább olvasom